02 tammikuuta 2014

The Arran Millennium Casks, 53,5%

Vuoden ensimmäisenä päivänä ja ensimmäisenä viskinä tuli nautittua hieman aiheeseenkin liittyvää viskiä. Tosin Nyt ei juhlittu vuosituhannen vaihtoa, vaan tuiki tavallista uutta vuotta. Täällä etelässä vuosi vaihtui hieman synkissä merkeissä sään suhteen. Ulkona oli ja on pimeää ja mustaa, lunta ei ole hiutalettakaan. Tunnelmaa nostaa kynttilän valo ja viski, joka odottelee maistamistaan lasissa.

Millennium Casks on Arranin rajoitetun erän tuote, jota julkaistiin 7800 pullon verran lokakuussa 2013. Nimensä se saa ajankohdasta, jolloin suuri maailma pelkäsi Y2K ilmiötä. Saattoi silloin tapahtua muutakin, mutta muistan ainakin tuon olleen iso juttu silloin. Arranilla tuona vuodenvaihteena 35 bourbontynnyriä ja 10 sherrytynnyriä täytettiin viskillä 31. joulukuuta 1999 ja 1. tammikuuta 2000.

Viskit kypsyivät 13 vuoden ajan, jonka jälkeen ne naitettiin yhteen ja pullotettiin tynnyrivahvuisena, värjäämättömänä ja kylmäsuodattamattomana. Tämä kokonaisuus on paketoitu mielestäni ihan tyylikkääseen pakettiinkin. Pakettia muuten koristaa Janus- jumala, joka oli roomalaisen mytologian alkujen, loppujen ja muutoksen sekä ovien ja porttien jumala. Mielenkiintoista? Ei niinkään. Jokaisesta myydystä pullosta menee yksi punta Arran Trust -organisaatiolle/järjestölle, joka rahoittaa erilaisia projekteja Arranin saaren hyväksi.

Kuva: arranwhisky.com
The Arran Millennium Casks, 53,5%

T: Kitkerän viljainen ja sitruksinen. Greippiä nousee alkuun kuivattavalla tuntumalla. Tammitynnyrin vaniljaisuutta ja hieman makeuttavaa hedelmäisyyttä. Vihreällä värillä voisi tuota hedelmäisyyttä kuvata. Katkeruus tuo tähän appelsiinin kuorta, tai oikeastaan greipin kuorta. Vesilisä lisää hiukan saippuaisuutta ja vapauttaa sitruksisuuden.

M: Maku alkaa miellyttävästi ja voimistuu aika pian. kihelmöivää tammisuutta ja makeaa vaniljaa nousee runsaasti. Pian myös pientä metallisuutta ja notkeutta. Hedelmäisyys tulee pistävänä omenaisuutena ja sitruksisuutena. Sivussa tulee myös kirpeää hedelmää, jossa hieman pesuaineen vivahde. Jälkimaku on liukas ja hieman hapokas. Vesilisällä pistävyys hieman rauhoittuu ja jälkimaku mutkistuu ja hieman paranee. Ei kuitenkaan mitään suurta muutosta. Kitalakea kuivattava jälkituntuma.

Lopputulemana totean, että aika nuorekasta profiilia tämä on. Jokseenkin terävä ja pistävä hedelmäisyys ja saippuaisuus hieman häiritsi. Voisi myös ajatella sen olevan yli-innokasta sitruksisuutta. Tietyssä vaiheessa tulee mukavaa tammista vaniljaisuutta ja lämmittävyyttä. Vesilisän kanssa jälkimaku hieman paranee ja pitenee, mutta muutoin ei mitenkään erityisesti tämä viski säväytä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti