07 tammikuuta 2014

Vaihtosämplet osa 2: Rosebank 20yo ja WhipperSnapper

Jokunen aika takaperin bloggaajien tapaamisessa muutamat samplet vaihtoi omistajaansa. Muutama näistä oli mystery sampleja, eli sisällöstä ei ollut hajuakaan....tai no hajun sai kun avasi pullon, mutta muuta ei sitten tiedettykään. Nämä mysteerisemmät samplet tuli jo maisteltua ja raportoitua, mutta nämä kaksi muuta oli päässyt unohtumaan kaappiin ja nyt onkin hyvä käydä läpi mitä pulloista löytyykään.

Kaksi luultavasti aika erilaista tuotosta on kyseessä, joista ensimmäisenä katsastetaan ja maistellaan Rosebank. Kyseinen Rosebank on Suomen mallasviskiseuralle pullotettu vuonna 2010. Se on tislattu 1990 ja tynnyröity refill hogshead -tynnyreihin. Pullottajana oli Langside Distillers (Douglas of Drumlanrig), joka pullotti 180 kpl pulloja tynnyristä, jonka referenssi oli 6326. Tynnyrivahvuista, värjäämätöntä ja kylmäsuodattamatonta viskiä.


Rosebank 20 yo, 1990/2010, 55,6% (Douglas of Drumlanrig)

T: Pistävähkö ja hieman terävän oloinen. Varovasti tuoksuteltuna antaa hieman Springbankin kaltaista öljyisyyttä. Hieman likaisen oloista, mutta ei huonolla tapaa. Hedelmäistä omeinaisuutta jota kyllästää myös sitruunaisuus. Taustalla myös maltaisuutta, jossa mukana hento valkopippurisuus. Jonkinlaista kemikaalisuutta on mukana, joka tekee tämän öljyisyydestä (kuuma vanha moottoriöljy) juuri sen hieman likaisemman tuntuman. Tuoksussa on jotakin oikein miellyttävää, mutta aivan ei ole palaset kohdillaan tuon pistävyyden takia. Tulee mieleen, että kaipaisin hieman lisää vaniljaisuutta ja pehmeyttä mukaan.

M: Maussa tulee aivan tuoksunkaltainen elämys. Taas tulee mieleen Springbankin CV. Sellaista hieman kemikaalista öljyisyyttä ja hedelmäisyyttä. Alkuun tuntuu oikein hyvältä. Lievästi likainen ja pikanttinen. Hentoa savuisuutta samalla tavalla kuin Springereissä. Jälkimaku jatkuu sitruksisena ja öljyisenä, eikä ole mikään lyhyt edes. Vesilisä avaa viksiä ja tuo hieman kuivempaa nahkaisuutta ja rasselia esille. Menee sellaisenaan, mutta vedellä saa hyökkäävyyttä rajoitettua. Mukava vivahde sherryisyyttä monipuolistaa tätä.

Nyt täytyy sanoa, että tässä oli jotakin erinomaista josta pidin. Ei aivan sellainen, että voisi hehkuttaa namiksi, mutta melkein. Mielenkiintoisempaa kuin monet maistamani. Vesi lisäsi tämän iän tuntua ja sopi oikein hyvin. Voisin ostaa tämän ekan maiston perusteella kaappiin kohtuu hinnalla.


No mutta sitten on vuorossa toinen sampleista, joka kantaa nimitarraa WhipperSnapper. Mikä? No olenpa kuullut kyllä tällaisen olemassaolosta, mutta en ole kyseistä tuotetta maistellut aiemmin. Nimi ainakin kuulostaa sellaiselta ruotsalaisten, tai norjalaisten talviselta kalaryypyltä.
Kyseessä on kuitenkin Oregonilaista "viskiä". Ei tuota kait voi viskiksi kutsua, sillä kyseistä viinaa on kypsytetty vain keskimäärin yhden vuoden (haarukka 6kk-2 vuotta). Mäskiin kuuluu 79% maissia ja 21% mallastettua ohraa. Kypsytys on tapahtunut käytetyissä ranskalaisissa viinitynnyreissä, sekä uusissa ja käytetyisssä amerikkalaisissa tynnyreissä.


WhipperSnapper, Oregon Spirit Whiskey, 42%

Kuva: ©ransomspirits
T: Aivan ensimmäiseksi tulee mieleen kalanruoka, se hiutalemainen kuivamuona. Tavallaan hyi. Kyllä tuon kalanruoan alla löytyy hieman bourbon vaikutteita. Makeaa maissia ja alkoholisuutta. Etäisesti suklaatakin. Terävää alkoholia lisää.

M: Makeaa maissia aika paljon. Hyvin nuorekkaan bourbonmainen. Pölyistä viljaa ja siirappia. On tämän maku paljon parempi kuin tuoksu. Hyvin makea ja aika rauhallinen suutuntuma. Jälkimaussa bourbonin vaniljaisuutta ja neilikkaa. Pehmeä jälkimaku.

Tämä oli aika nuorta viinaa ja sen myös huomasi. Maku tosin oli ihan ok ottaen huomioon iän. Ei varmaan liene kuitenkaan epäselvää, kumpi näistä sampleista oli maistuvampi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti