14 lokakuuta 2013

Glendronach 14yo Virgin Oak finish, 46%

Aiemmin kesällä maistamani Glendronachin Wood finishes -sarjan 15yo Tawny Port ei kolahtanut kummemmin omille makunystyröilleni. Nyt olisi vuorossa kyseisen sarjan 14-vuotias Virgin Oak viimeistelty versio, joka näki päivänvalon vuonna 2010. Viski on alkuun kypsytetty uudelleen "charratuissa" puncheon -tynnyreissä (sherry).

Puncheon-tynnyrit ovat n. 500-550 litraa vetoisuudeltaan ja käytetään usein rommin tai sherryn kypsytykseen. Puncheon -tynnyreitä valmistetaan amerikkalaisesta- ja eurooppalaisesta tammesta, joista yleisemmin käytetty on nk. "machine puncheon", jotka ovat hieman lyhyitä, paksuja ja valmistettu yleensä amerikkalaisesta tammesta. Valmistajan sivujen mukaan, tämä on kypsytetty eurooppalaisessa tammesta tehdyissä puncheon -tynnyreissä. Viimeistely on tapahtunut pienessä erässä uusia amerikklaisia tammitynnyreitä.


Glendronach 14yo Virgin Oak finish, 46%

T: Alkuun kostean vaniljainen, tamminen ja hieman pistävä, mutta hetken kuluttua avautuu pehmeämmäksi ja maltaisemmaksi. Vaniljaista viljaa, puhdasta ja mausteista omenaa, maitokiisseliä, vastasahattua puuta, voisulaa, mantelirouhetta ja paahdettua sokeria. Lasissa tovin seisseenä irtoaa Glendronachille tuttua toffeisuutta ja nuorta viljapölyä.

M: Ensin hieman vetinen ja laimea suutuntuma, mutta pian nostaa terävämpiä piirteitä tuoden hapanta hedelmää (persikkaa ja omenaa), vaniljakastiketta, voisulaa, neilikkaa ja mietoa kuparisuutta. Hedelmäisyys on raa'an ja kypsän yhdistelmää. Jälkimaussa vaniljaista tammea, joka ei kuitenkaan kuivata suuta, hapahkoa omenaa ja hunajaa. Myös minusta uudelle tammelle tyypillistä "makeutusaineista makeutta". Ei kovin kompleksinen, mutta miellytti huomattavasti enemmän kuin 15yo Tawny Port.


Näitä uudessa tammessa kypsytettyjä tisleitä on viimeaikoina julkaistu useampiakin eri tislaamojen toimesta. Aika usein ne ovat ikämerkitsemättömiä. Mainittakoon vaikka Glenmorangie Ealanta (19yo), Glen Garioch Virgin Oak ja Auchentoshan Virgin Oak. Uusi tammi vaikuttaa aika vahvasti viskin makuun tuoden esim. tanniineja ja vaniljaa. Monesti voi käydä niin, että tynnyrin maku dominoi liikaakin ja viskin mausta tulee pistävä ja kuiva.

Näissä New Wood, Virgin Wood, Virgin Oak, Fresh Oak jne jne, on ketkua se, että monesti ei tiedetä tarkoitetaanko ilmaisulla oikeasti uutta, vaiko ns. "first fill"-termiä, joka puolestaan tarkolittaa, että tynnyri täytetään ensimmäistä kertaa skotti-, japsi- tai irkkumallasviskillä. Muutenkin on monesti hieman epäselvää, onko siinä "neitsyt"-tynnyrissä ollut aiemmin viskiä vai ei ja onko 100% viskistä viettänyt 100% kypsytysajasta kyseisessä tynnyrissä.

Esimerkkinä taannoin otin selvää Bunnahabhainin Darach Úr -viskin kypsytyksestä, jonka kyljessä luki näin: "new oak barrels used to mature this perfectly balanced mix of Bunnahabhain single malts. The oak barrels are from a family run cooperage in Bardstown, Kentucky. Any yes, this is the first time they have been used for maturing single malt Scotch whisky".

Kun sain vastauksen tislaamon managerilta, niin selvisi, että kyseisen viskin valmistukseen on käytetty entisiä sherry- ja bourbontynnyreitä ja tämän jälkeen viski on siirretty kypsymään uusiin tammitynnyreihin, joissa ei ole aiemmin ollut mitään sisällä. Oli miten oli, mutta näin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti