27 lokakuuta 2013

Pihamaan Sahti, 9% (Viini-Heila Oy)

Laituririlla liplattaa puhdas järvivesi, raikas kesäinen ja lämmin tuulahdus kuiskaa korviin, kesäinen metsän tuoksu hyväilee nenää ja laiturin pieni narina kuuluu taustalla aaltojen keinuttaessa sitä.....parasta Sahtiaikaa!
Vaan ei ole kesä nyt, nyt ollaan jo piemeän puolella, ulkona on synkän mustaa, lehtiä maa täynnä odottelemassa talven ensimmäisiä lumia. Säät kylmenee yö toisensa jälkeen, silti, olen rohkea ja rikon omaa perinnetäni ja kaadan lasiin kylmän huurteista Pihamaan Sahtia. Jo perinteeksi asti muodostunutta kesäjuomaani, jota ostan aina kesäisin mökille mennessäni. Se on tietyllä tavalla yksi kesän kohokohdista ja kruunaa Suomen mahtavan kesäisen järvisaunaillan. Tässä on hyvin lyhyt maininta viime kesältä.

Tarkastellaan hieman mitä Sahti oikeastaan on. Sahti on perinteinen suomalainen suodattamaton olut, jonka teossa käytetään etupäässä ohra- ja lisänä vähäisessä määrin ruismaltaita sekä joskus vehnää ja kauraa. Sahti on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2002. Näin sanoo wikipedia. No sitähän se tosiaan on. Tavallaan se on oluen ja kotioluen tietynlainen välimuoto, mutta kuitenkin aivan omanlainen. Monesti sitä kutsutaan "alkuolueksi". Se voidaan maustaa katajanmarjoilla, katajalla, tai katajavedellä. Viereteen makeus saadaan mäskäämällä maltaita useita tunteja, siihen ei lisätä teollisia makeuttajia, kuten sokeria tai siirappia. Sahdissa ei myöskään yleensä käytetä humalaa lainkaan. Sahti ei säily kovin kauaa, noin kuukauden hyvissä olosuhteissa. Muutoin kyllä itsekin ostaisin varastoon kyseistä tuotetta. Oluesta tämä on siis aika kaukana, mutta jos et ole aiemmin maistanut sahtia. niin osviittaa saat, kun kuvittelet vehnäoluen, belgioluen ja kotioluen sekoitusta hyvin miedolla hiilihapolla (jos lainkaan). Ja jos et tosiaan ole maistanut sahtia, niin pikimmiten maistamaan tilaisuuden tullen.

Nyt tosiaan saunan jälkeen kaadoin lasiini tätä kesän herkkua, Pihamaan Sahtia, jota sain ostettua työmatkan matkalla (kyllä, ajellessa Joensuuhun työkeikalle), pistäydyin Heinolan Heilan Lähiruokatorilla, josta kyseistä Sahtia saa ostettua 0,5l, 0,75l ja 3 litran kokoluokissa. Etiketissä on tyylikäs kalevalaishenkinen P-tunnus. Tämä on Sahtimestari Marko Matsarin ja Janne Pihamaan reseptillä valmistettu 9 %:nen tumma, suodattamaton sahti, jonka valmistuksessa on käytetty vettä, ohra- ja ruismaltaita sekä leivinhiivaaa.

Viini-Heila Oy, Pihamaan Sahti, 9%

T: Makean karamellinen ja hedelmäinen, sitruksia ja hiivaisuutta, mäskimäisyyttä ja alkukantaista tunkkaisuutta. Raikkaan paksu ja hedelmäinen tuoksu. Mallasjauhomainen ja kellarimainen hiivaisuus tuo mukavaa tuntua käyneeseen mäskiin. Banaanissta vehnämäisyyttä ja rukiista happamuutta. Houkuttelee maistamaan.

M: Maku on samean hapokas ja hedelmäinen. Sitruunaa, appelsiinia, mallasmahlaa, jauhoista mallasta, makeahkoa karamellia, pehmeää hiivaisuutta ja kotiolutmaista alkoholia. Suutuntuma on pehmeän täyteläinen ja moniulotteiden. Hieman katajaa, banaania ja maustepippuria. Jälkimaku jää hieman sitruksisen imeläksi ja hiivaiseksi. Banaania ja vehnämäistä makeutta.

Pihamaan Sahti on erinomainen kesän janosammuttaja ja toimii näin syksyisinkin hyvänä saunanjälkeisenä piristeenä. Tämä on kerta toisensa jälkeen parempaa. Tätä voisi juoda vakituisesti saunajuomana.

Pihamaan Sahtia mökillä 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti