31 lokakuuta 2013

Karuizawa Spirit of Asama, 48%

Karuizawa oli alunperin viinitila, ennen kuin vuonna 1955 Daikoku-Budoshu päätti ryhtyä viskimarkkinoille. Tislaamo on hieman kulttimaineessa (tavallaan) sherryviskeineen ympäri maailman. Sen single caskit menee hyvin kaupaksi, hinnasta huolimatta ja viimeksikin TWE:n Whisky Show 2013 pullotteet menivät välittömästi kaupan. Tislaamolla on tosin aina ollut hyvin pieni tuotantokapasiteetti ja vuonna 2001 tislaaminen loppui kokonaan.

Tislaamo sijaitsee vulkaanisen vuoren kupessa ja sanotaan, että viskissä käytetty vesi "suodattuu" alueen laavakivessä. Tämä saattaa tuoda jotakin omintakeista vivahdetta viskiin. Tislaamo käytti perinteisiä menetelmiä viskin valmistuksessa ja maltainakin käytettiin Golden Promise -maltaita. Melkein kaikki sen viskit on kypsytetty Espanjasta tuoduista sherrytynnyreissä.

Noh, itsehän en ole päässyt yhtäkään näistä single caskeista maistamaan ja joudun tyytymään "korvikkeeseen", nimittäin Spirit of Asamaan. Vuonna 2011 Number One Drinks osti Karuizawalta kaikki jäljellä olevat tynnyrit itselleen, siirsi ne Ichiro Akuto tislaamolle Chichibuun ja suunnitteli tekevänsä niistä hieman eri tyylillä pullotteita. Otsikon Spirit of Asama on yksi näistä pullotteista. Se on pullotettu Speciality Drinks Companylle (TWE) ja se on vatattu 77 sherrytynnyristä, jotka täytettiin vuosina 1999-2000. Tästä on olemassa kahta eri versiota, otsikon 48% ja vahvempi 55% versio.

Karuizawa Spirit of Asama, 48%

T: Suklaisen maltainen ja hieman multainen. Sherryvaikutteita. Kuivaa rusinaista viiniä, toffeeta, kaakaota ja mietoa viinirypäleisyyttä. Hieman tulee pientä kumimaisuutta, joka sekoittuu toffeeseen. Tässä on hyviä vivahteita, mutta tiettyä terävyyttä ja kumimaisuutta (nuorta viskiä?) jotka rokottavat "pisteitä" tuoksusta.

M: Öljyisen notkea suutuntuma, jossa sherryisät alkusoitot. Rypäleistä suklaata, miedon metallista toffeeta ja mietoa turpeisuutta (laava?). Hieman maussakin tulee likainen ja rasvainen mieto kumimaisuus ja terävyys esille. Jälkimaku on toffeenpuoleinen, miedon kaakaoinen ja mukana tulee käyneitä tummia rypäleitä. Vesi terävöitti ja happamoitti tuoksua. Korosti myös hieman kumisuutta. Maussa se hieman tasoitti öljyisyyttä ja vähensi kumisuutta. Ehkä hieman paransi kokonaisuutta.

Joitain aineksia hyvästä viskistä tässä kyllä on, mutta ei täysin vakuuta. Pientä epämiellyttävää sivumakua ja raakuutta, joka aiheuttaa tasapainottomuutta. Mielestäni markkinoilta löytyy parempia japseja

55% ja 48% Spirit of Asama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti