29 lokakuuta 2013

Mikkeller Not Just Another Wit.... ja hieman messuilua

Alkuun nautiskelen tässä alkon uutuksiin tulleen vehnäoluen. Uutuus tavallaan, sillä tämä oli kyllä aiemmin valikoimissa, mutta 0,75l kokoisena. Nyt pullokoko on 0,33l ja etikettikin on saanut täysin uuden ilmeen.
Tämä olut on Tanskalaisen Mikkel Borg Bjergsønin tuotos belgialaisesta witbier tyylistä. Witbierin tyyliin tässä on siis käytetty vehnää ohramaltaiden lisäksi (etiketin mukaan myös kauraa). Tässä voisi mainita, että yksi tunnetuimmista witbiereistä on Hoegaarden, jos se tuo jollekin jonkinmoisen mielikuvan tyylistä. Humalia on käytetty reippammin kuin yleensä witbiereissä, 35 EBU:n edestä ja lajikkeina on valittu Goldingsia, Amarilloa, Cascadea ja Saazia. Alkoholiprosentti on hilattu 7,6%:iin ja väri 12 EBC. Kantavierre on 17.3P. Tämän oluen lisämausteena on käytetty appelsiinin kuorta ja korianteria. Eli olisi luvassa ilmeisesti puraisevampi ja mahdollisesti hitusen mausteisempi witbier ja sehän kelpaa tähän väliin.
Saunasta tässä ollaan juuri tultu, joten saattaa tulla +1 kun janottaa oikein, mutta otetaan se huomioon lopullisessa tuomiossa.

Mikkeller Not Just Another Wit, 7,6%

T: Humalainen ja raikas. Humalaisuus tuntuu tässä hyvin, muttei ota yliotetta. Lievän pihkaista, sammaleista ja kirpeää. Hedelmäisyys on sitruksista ja hivenen suolaista. Oikein raikas kokonaisuus, jossa on mukana pientä belgialaista hiivaisuutta. Appelsiininkuoresta saa pienen häivähdyksen lasiajan jälkeen.

M: Maku on raikkaan kirpakka ja alkuun hiilihappoisuuden mukana tulee miedon suolaista sitruksisuutta, mietoa appelsiinia ja banaania. Humalaisuus alkaa tuntua keskivaiheilla ja nousee kohtalaisen puraisevaksi, mutta alkaa hellittää juuri sopivaan aikaan. Jälkimaku on hieman kuiva ja loppuu aika lyhyeen.

Alkuun tuntuu ihan mukavalta kirpsakoineen humalineen, mutta tietynlainen yksinkertaisuus alkaa vaivaamaan lopuksi. Olisin hieman kaivannut lisää mausteisuutta etenkin jälkimakuun, joka on tämän oluen heikoin puoli. Nyt jää vaan mieto humalaisuus. Ai niin, ei haitannut +1 arviointia ;)

No mutta, laitanpa tähän samaan lyhkäsen kertomuksen päivän muusta annista. Tuli käytyä Viini ja ruokamessuilla (oli siellä kirjoja ja musiikkia ja mitä lie..) ja muutaman viinin maistoin ohimennen (autolla liikenteessä). Sen verran mainittakoon, että tuntui kuin tuolla olisi ollut aika suppea valikoima loppujen lopuksi. Kuohuviinejä, punaviinejä ja valkoviinejä, muttei lähes lainkaan makeita viinejä. Näin yhden portviinin ja yhden moscatelin (väkevä makea) (jonka myös maistoin). Ruokapuolella oli enemmän antia ja siellä viihdyinkin pitempään. Parhaiten edustetuina tuolla oli jälleen erilaiset juustot ja makkarat. Kieltämättä hyviä oli, varsinkin tryffelisalami ja parmesaani (valmistajia en muista). Välipalaksi tuli nautittua saksalaista currywurstia makean mallasinapin kera. Hyvää oli. Mutta ne kaksi viiniä....

Château de Seguin Cuvée Carl, 2009,  12,5%


Ranskalainen Bordeaux, rypäleinä Merlot ja Cabernet Sauvignon. Valitsin tämän aikasempien kokemusten ja erityisesti siksi, että tämä on kypsytetty 12kk uusissa tammitynnyreissä (50% new – 50% of 1 year). Alkon tilausvalikoimasta 29,80e.

Tuoksu miellyttävän vivahteikas, tanniininen, mokkanahkainen ja hieman kahvinen. Pientä marjaisaa tammisuutta. Maku on nuorekkaan tamminen ja kevyen tanniininen. Jättää pienen marjaisan kuivuuden suuhun. Pitkä ja täyteläinen.  Mielestäni oikein maukas ja raikas viini. Hieman nuorehko vielä, mutta oikeissa olosuhteissa lisäkypsytys varmasti tuonee rikkautta tähän.


Torres Floralis Moscatel Oro, 15%

Väkevöity makea valkoviini. Rypäleenä 100% Muscat of Alexandria. Uutos 210g/l, hapot 2,6g/l ja sokerit 190g/l, eli hyvinkin makeasta viinistä on kyse. Kylmänä tämä tulee nauttia, jottei sokeri vie kaikkea huomiota. 

Tuoksussa rypäleistä karamellia, kukkaisaa ja hieman pistävää makeutta. Mehumaista aromia, omenaa, persikkaa, aprikoosia ja aavistus pähkinää. Tulee mieleen jäätee. Maku on sokerinen ja mehumaisen makea, muttei lainkaan hapokas. Makeus siis päällimmäisena ja muuta tästä on hankala löytää. Siirappista banaania. hieman rusinaa ja vaaleaa rypälettä. Kukkaisa ja teemäinen. 

Varmasti tuolta olisi löytänyt oikein hyviä viinejä, mutta itse kävin perheen kanssa ja pääpuolena oli tällä kertaa ruokamessut. Maha täynnä tuolta tuli poistuttua ja ihan hyvä fiilinki jäi mieleen... varsinkin kun ilmaiseksi pääsi, kiitos siitä ystävälliselle naiselle, joka tarjosi lipun ovella :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti