03 lokakuuta 2013

Boulevard Brewing, Dark Truth Stout & Double-Wide IPA

Amerikkalaisten oluiden makuun kun on päästy, niin jatketaan suoraa parilla pullotteella. Ensimmäisenä on varsinainen "mallaspommi". Nimi on kuin Tähtien Sodan uusin jakso, vaan kyse on kuitenkin viime jenkkimaistelussakin mukana olleen panimon, Boulevard Brewing, Smokestack -sarjaan kuuluva Dark Truth Stout. Vapaasti käännettynä nimi kuuluisi "musta totuus", josta alkuosa tullee oluen pikimustasta väristä.
"Mallaspommi" oli omaa "nokkelaa" kekseliäisyyttäni, sillä kyseisestä oluesta löytyy melkoinen kirjo erilaisia maltaita: Pale Malt, Amber 50, Cara 120, Cara 300, Chocolate, Roasted Barley, Chocolate Rye, Malted Rye, Malted Wheat, Honey Naked Oats ja Flaked Oats. En tiedä, mutta minusta kuullostaa houkuttelevalta, varsinkin rukiin lisäys on mielestäni usein positiivinen asia (ruisoluen ystävä).

Ennen maistelua tarkastellaan kuitenkin muut komponentit. Humalia ei myöskään ole säästelty ja rerseptistä löytyykin Magnum-, Zeus-, Citra- ja Perlehumalia. Maltaiden ja humalien kirjon lisäksi reseptistä löytyy "ruskeaa- ja tummanruskeaa" sokeria. Ruskea sokerihan on muuten samanlaista sokeria kuin "tavallinen" kidesokeri, mutta se on valmistettu sokeriruo’osta ja se on hieman aromikkaampaa, koska siinä on enemmän raakasokerin maku- ja ravintoaineita. Ts. se ei ole niin "puhdistettua". Mutta tämä "dark brown sugar", kuten valmistajan sivuilla ilmoitetaan, ei ole aivan niin selkeä tapaus. Se voi olla samaa kuin ruskea sokeri, mutta sisältäen enemmän melassia, tai se voi olla fariinisokeria, tai jopa Muscovadoa. Joka tapauksessa erilaiset sokerit tuo erilaisia vivahteita ja aromeja, mutta ei välttämättä (usein) makeutta. Väri 225 EBC, katkeroaineet 60 IBU ja kantavierre 21 P.

Muscovado- (yllä), Ruskea- (oikea) ja
tummanruskea (vasen) sokeri

Boulevard Brewing, Dark Truth Stout, 9,7%

T: Oikein mustan paahteista (palanutta kahvia ja asfalttipikeä). Voimakkaan paahteisuuden päälle tulee hapokasta humalaisuutta. Humalaisuus on monimuotoista (raikasta, katkeraa, sitruksista ja palanutta). Rukiit tuovat maltaista happamuutta. Lisäksi löytyy kauraisia pehmeitä vivahteita, suklaata ja paahtoleipää. Hyvin voimakas paahteinen ja pistävähkö tuoksu.

M: Alku on pehmeän maltainen ja makeahko, mutta muuttuu nopeasti voimakkaan paahteiseksi, tumman "raa'an " kaakaoiseksi, kauraiseksi ja humalaiseksi. Suutuntuma on runsas, kuohkea ja palanut. Myös suolaisia piirteitä löytyy pienen sitruksisuuden kera. Lakritsia, kahvipapuja ja ruisjauhoja. Jälkimaku jatkuu paahteisena ja keskiasteisen humalaisena. Myös rukiista ja kauraista mausteisuutta löytyy (muskottipähkinäjauhetta, kaakota, neilikkaa ja mantelia). Ei hassumpaa. Tasoittuu hetken levättyään ja suutuntuma paranee muutamien suullisten jälkeen, kun voimakas paahteisuus hieman rauhoittuu (johtuen varmaan myös hieman makuun tottumisesta). Pieni metallisuus pilkahtaa jälkimaussa.

Paahteisuus ja humalaisuus kinaavat hieman alkupuraisun jälkeen, mutta sopu löytyy ja maku tasoittuu loppua kohden. Reseptissä mainittu sokeri ei tässä mielestäni tunnu ainakaan huonossa mielessä. Humalat ovat hyvin esillä, mutta eivät dominoi makuja ja tämä on mielestäni onnistunut sekoitus. Pitkään nautiskeluun ja voimakkaan paahteen kaipaavalle.

"Musta totuus"

Toinen maistetuista oluista kuuluu niinikään Boulevard brewing Smokestack -sarjaan. Tämä tyyliltään double india pale ale on ympärivuotisessa valmistuksessa ja sen reseptistä löytyy Pale Malt, Cara 300, Cara 120 ja Amber 50 maltaita, sekä Zeus-, Bravo-, Chinook-, Centennial- ja Cascade -humalia. Lisäksi löytyy dextroosia ja fariinisokeria. Katkerot 71 IBU, väri 44,3 EBC ja kantavierre 17,8 P.


Boulevard Brewing, Double-Wide IPA, 8,5%

T: Kylmän hapokas ja havuinen humalaisuus. Vehnäisiä piirteitä miedon hiivaisuuden ja vaniljan kera. Hieman paahdettua kaakaota, maitokahvisuutta ja maltaista humalaa. Lämmetessä irtoaa paahdettua kauraleipää ja toffeeta.

M: Banaaninen ja hunajainen ensipuraisu. Suutuntuma on raikkaan "vaahtoutunut" (kuvittele reippaasti vaahdotettu mousse). Alussa pehmeää ja vaahtoutuvaa hedelmäisyyttä, jossa humalaisuus on hieman taka-alalla, mutta alun jälkeen katkeruutta alkaa esiintymään ja muuttaa maun pihkaisemmaksi ja sitruksisemmaksi. Uunihedelmiä (päärynää, banaania ja omenaa), juuri sopivaa katkeroa ja suolaisuutta, kevyehköä sitruksisuutta ja kukkaisuutta. Lämmetessä katkeruus hieman "suolaantuu" ja voimistuu, mutta kokonaisuus säilyy tasapainoisena. Yllättävän säyseä DIPA:ksi.

Tämä IPA maistui hyvälle suussani. Sopivasti katkeruutta, makeutta, hedelmäisyyttä ja pirteää hiilihappoisuutta. Laadukas olut.

Smokestack DIPA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti