27 kesäkuuta 2016

Alkosta: Founders Sumatra Mountain Brown

Pitkästä aikaa minulle uusi olut tältä huippupanimolta. Ja mikä parasta, tämä tuli vielä Alkon tilausvalikoimaan 5,98€ hintaan. Ei halpa, mutta panimoltahan voi kyllä odottaa huippuolutta. Nyt tämän myötä Alkon valikoimista löytyy tällä hetkellä jopa seitsemän eri Foundersin olutta.

Uutuuden etiketissä kerrotaan kyseessä olevan imperial brown ale brewed with Sumatra coffee, eli melko tummissa fiiliksissä mentäisiin. Sopinee aika hyvin sateisiin kesäiltoihin. HBF2016 maistoin Foundersin Misty Mountain Hop Brown Alen, joka oli aika herkullinen reippaammin humaloitu brown ale. Nyt lienee luvassa rauhallisempaa meininkinä, jossa pähkinäisen maltaisuuden lisäksi on odotettavissa kahvin aromeja.

Olut kuuluu Foundersin "Specialty"-sarjaan ja panimon kotisivuilla kerrotaan sen siältävän mm. Chocolate-, Munich ja Caramel-maltaita, joiden lisäksi löytyy ohrahiutaleita ja Perle-humalaa. Kakun kruunaa sumatralainen kahvi Indonesiasta. IBUt panimon mukaan 40.


Founders Sumatra Mountain Brown, 9%

Tuoksusta huokuu kahvi, jonka mukana kevyt muscovadosokerisuus. Sokeriruokoisuus ja tumma suklaisuus sopii kivasti yhteen. Lämmetessä tumma suklaisuus muuttuu maitosujklaaksi ja maltaisuus tuo kevyttä paahdetta. Olen aistivinani kevyttä kuivaa humalaisuuttakin.

Maussa kahvisuus ei ole niin selkeänä kuin tuoksussa. Kevyt ruokosokerisuus, pähkinäisyys (sokerimanteleita) ja kuivempi suklaisuus näyttää alkumatkaa. Suutuntuma on hieman liian hiilihappoinen ja se rokottaa pehmeyttä. Kannattaa antaa lämmetä, sillä vasta lämpimämpänä täyteläisyyttä tulee lisää. Alkoholi pysyy kiitettävästi piilossa. Loppuun jää mukavan hento kahvisuus. Yllättävän helposti nautittava. Hyvä, mutta ei unohtumatonta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti