26 kesäkuuta 2016

Tsekkiläistä viskiä – Hammer Head 23yo 1989

Hyppäys kekkoslov... Tsekkoslovakiaan, jossa otsikon viski sai alkunsa ennen Berliinin muurin romahtamista. Tislaamon nimi oli Pradlo Distillery, mutta itse viski tunnetaan paremmin Hammer Head nimeltä. Nimensä se on saanut maltaan jauhamisessa käytetyn vasaramyllyn mukaan (Hammer Mill).

Tämä on ensimmäinen Tsekkiläinen viski jota maistan. Välillä on ihan hyvä mennä etäälle omasta mukavuusalueesta, eli skoteista, jenkeistä ja japseista. Viski tislattiin juuri ennen Samettivallankumousta vuonna 1989 ja se on valmistettu täysin oman maan raaka-aineista. Jopa tynnyrit oli valmistettu Tsekkoslovakiassa kotimaisesta tammesta. 1928 rakennettu tislaamo oli valmistanut muuta pot still -viinaa jo vuosia, ennen kuin alkoi tislaamaan viskiä 1980-luvulla.

Viskiä löytyy kohtalaisen hyvin internetin myymälöistä ja hinta ei päätä huimaa edes nykymarkkinoilla – 23-vuotiaasta viskistä n. 60 € rahaa 70 senttilitran lekalle. Vaan onko maku läheskään sen arvoista? Kyseisestä viskistä löytyy myös 25-vuotiasta versiota.


Hammer Head 23yo 1989, 40,7% (Pradlo distillery)

Tuoksu on erikoisen ylikypsän hedelmäinen. Keitettyä keltaista hedelmäkiisseliä ja hieman pölyistä hedelmäpuurojauhetta. Aprikoosi- ja persikkamarmeladi tulee vahvasti mieleen. Ei oikeastaan mitenkään epämiellyttävä, mutta hyvin erilainen kuin yleisesti esim. skottiviskit.

Maku on pehmeän kermainen ja marmeladinen. Keltaiset kypsät hedelmät ja pehmeä tammisuus on melko sovussa keskenään. Kyllä tässä iän tuomaa rauhallisuutta on. Jälkimakuun mennessä makupaletti hieman latistuu turhan aikaisin. Tämän ikäsiseksi muutenkin makumaailma jää harmillisen yksinkertsiseksi.


Kuva: Whiskyonline.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti