21 kesäkuuta 2016

De Dochter van de Korenaar La Renaissance Silver (1 Year barrel aged)

Lokakuussa 2014 sain tähän "olutsarjaan" ensimmäisen kosketuksen, kun arvioin otsikon oluen pronssitason, eli puoli vuotta kypsytetyn version. Kyseinen olut oli herkullinen, joten vajaa vuosi eteen päin ja lasiin kaatui puolitoista vuotta kypsytetty Gold-versio. Yksi jäi siis välistä, joten oli aika korjata puutos. Toki kypsyttämätön pullote on vielä maistamatta, joten aukottomaksi ei vielä homma jää. 


Kertauksena oluen idea: La Renaissancen on tarkoitus jäljitellä aitoa vanhaa englantilaista IPAa. Se on valmistettu 100% Maris Otter -maltaista ja East Kent Goldings -humalista. Olutta kypsytetään ranskalaisissa tammitynnyreissä (Puligny Montrachet viinitynnyri) ja oluen kehittymistä seurataan tynnyröinnin jälkeen. Oluesta on neljää eri versiota: tynnyrikypsyttämätön, kuusi kuukautta kypsytetty, vuoden kypsytetty ja puolentoista vuoden kypsytys.

Täytyy kyllä metsästää käsiin kypsyttämätön versio ja olisipa hienoa saada nämä kaikki saman pöydän ääreen. Tämä otsikon vuoden kypsytetty Renaissance tuli tilattua Ranskasta suolaiseen 11€ hintaan. De Dochter van de Korenaar La Renaissance Silver (1 Year barrel aged), 7%

Tuoksu on hyvin monivivahteinen ja hienosti kypsynyt. Nektarista kiisselimäistä hedelmäisyyttä, jossa hedelmät ovat kuin marinoituja. Tammikypsytys on tuonut tähän hienon lisän. Kevyt tammisuus ja hedelmäisyys toimivat yhdessä hyvin kevyen öljyisän katkeruuden kera.

Maussa tuoksun elementit ovat vielä selvempänä. Ylikypsä hedelmäinen kiisselisyys on hienoa. Tammen vivahteita, mieto hedelmäjugurttisuus ja kevyt katkeruus. Tämän kohdalla ei kannata ajatella nykyipaa lainkaan, vaan moniulotteista kypsytettyä alea, jossa vivahteet jylläävät läpi maun. Hieno olut, joka jakaa puoli vuotta kypsytetyn  kanssa ykkössijan tässä sarjassa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti