16 kesäkuuta 2016

Chicagolaista viskiä – Koval Rye ja White Rye

Pienimuotoinen katsaus amerikkalaiseen tislaamoon, joka tulee Chicagosta. Mielenkiinto heräsi, kun Alkoon listautui Koval Distilleryn Four Grain Whiskey. Hinta on 56€ puolen litran pullolta, joten mistään edullisesta jenkkiviskistä ei todellakaan ole kyse. Tähän hätään ei kuitenkaan kaapista löytynyt nimenomaan kyseistä viskiä, mutta kahta muuta tislaamon tislettä löytyi.

Koval Distillery on Robert ja Sonat Birneckerin vuonna 2008 perustama tislaamo, joka tyypilliseen tapaan tislaa viskin lisäksi giniä ja muita liköörejä. Heidän kotisivuilla kerrotaan tarkempaa tarinaa, joten jos mielenkiintoa riittää, niin lukuhetkiä pääset viettämään täältä. Tislaamo tekee luomuviskiä ja käyttää tisleestä vain middle cuttia, kuten itse sanovat "heart cut of the distillate". Alusta alkaen on ollut tarkoitus pullottaa vain omaa tislettä, eikä ostaa isoilta tuotantotehtailta.

Kuva: Koval Distillery
Nyt maistossa on heidän kypsyttämätön ruistisle Koval White Rye ja kypsytetty Single Barrel Rye Whiskey. Molemmat luomutislettä, jotka on valmistettu 100% rukiista. Ensimmäinen on nimenomaan kypsyttämätön ruistisle, vaikka kotivisuilla mainitaankin oheisesti: "Barely touching the barrel before being bottled, this is the true essence of rye without being overshadowed by oak".

Jälkimmäinen, Rye Whiskey, on NAS-pullote, joka on kypsynyt uusissa amerikkalaisesta tammessa tehdyissä tynnyreissä. Etiketissä mainitaan Single Barrel, joten kukin erä on yhden tynnyrin tuotoksia. Harmillisesti kukin erä on vain laimennettu kaupalliseen 40% vahvuuteen.


Koval White Rye, 40%

Tuoksusta ei voi olla huomaamatta etanolia. Varsinkin alkuun hyvin viinainen olemus. Ajan myötä antaa tilaa rukiin ominaiselle mausteisuudelle ja kuivalle maallisuudelle. Taustalla on myös metholista ja minttuista aromia. Raikas yleisolemus.

Maussa myös viinainen ja hieman pontikkainen olemus latistaa makumaailmaa. Etenkin jälkimakua kohti pontikkaisuus vain korostuu. Taustalla päärynäisyyttä ja metholisuutta, mutta yleisolemus on valitetavan viinainen. Rukiisuus on vain hellä häivähdys sivussa. Ei tätä mielellään kyllä nauti.


Koval Rye Whiskey, 40% 

Tuoksu on selkeästi kypsyneempi, vaikkakin taustalta tulee samanlaista raikkautta ja mentholisuutta. Tammitynnyristä selvä pehmeän vaniljainen ja vastasahatun puun aromi. Hyvin laimea tuoksu kokonaisuudessaan. Etanolisuus on onneksi peittynyt jo.

Maku selkeästi maukkaampi kuin edellinen, mutta alhainen alkoholipitoisuus tekee tästä aivan liian lantratun oloisen. Ikään kuin maku loppuisi jo kesken, ennen kuin se pääsee vauhtiin. Tässä pontikkaisuus on onneksi paljon kesympää. Uuden tammen mausteisuus on tosin lähes ainoa asia mitä tästä löytää. Ruis on sielutonta. Jos verrataan näitä molempia esim. Kyrö Distillery Companyn tisleisiin, niin nämä häviää 100-0. Eipä näistä oikein muuta tällä erää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti