16 syyskuuta 2015

Longrow Red 11yo Fresh Port Casks (OB), 51,8 %

Springbankin tislaamon turpeista tuotantoa edustaa Longrow ja kyseisen brändin tuotoksia on otsikon Longrow Red 11yo Fresh Port Casks. Tarkemmin ottaen kyseessä on sarja "punaisia" viskejä, joista ensimmäinen, Longrow Red 11yo Cabernet Sauvignon, julkaistiin vuonna 2012. Sarjassa julkaistaan vuosittain uusi rajattu pullote, joka on kypsynyt ainakin osittain viinitynnyreissä.

Springbankin kotisivuilla mainitaa, että kaikki Red-sarjan pullotteet on kypsytetty erilaisissa punaviinitynnyreissä. Onko portviini punaviini? Itse en lukisi portviiniä punaviiniksi, vaikka saman väristä onkin. Ensimmäinen julkaisu (2012) oli kypsytetty seitsemän vuoden ajan ex-bouerbontynnytreissä, jonka jälkeen viski siirrettiin Cabernet Sauvignon -viinitynnyreihin kypsymään neljäksi vuodeksi. Toinen, vuoden 2013 julkaisu, kypsyi kuusi vuotta ex-bourbontynnyreissä, jonka jälkeen viski jatkoi kypsymistään viiden vuoden ajan Australian Shiraz -viinitynnyreissä.

Otsikon Red on kolmas julkaisu ja se lanseerattiin 2014. Fresh Port Casks on kypsynyt koko yhdentoista vuoden ikänsä portviinitynnyreissä. Sarjan viimeisin uutuus, Pinot Noir Casks, julkaistiin elokuussa 2015 ja se on edellisistä poikkeavasti 12-vuotias. Näistä kahdestatoista vuodesta se on viettänyt vain vuoden päivät punaviinitynnyrissä (New Zealand Pinot Noir). Kaikki Red-sarjan viskit on pullotettu tynnyrivahvoina ja värjäämättöminä. Kutakin viskiä on pullotettu 9000 pulloa.


Longrow Red 11yo Fresh Port Casks (OB), 51,8 %

Tuoksussa paljon punaista makeaa marjaisuutta ja reilusti turvetta. Kohtalaisen raikas savu. Ei kumisuutta. Viinin happamuus tulee miedosti esiin. Aavistuksen pistävää hedelmäisyyttä, rypäleisyyttä ja hieman mausteisuuttakin.

Maku on tuttu makean ja viinisen turpeinen, jota monissa portviinikypsytetystä turveviskeistä löytyy. Tämän hyvä puoli on se, että ei tunnu lainkaan päälleliimatulta – portviini on sulautunut hienosti viskiin. Turpeisuus voimakasta ja melko puhdasta. Kevyesti mineraalisuutta ja mausteisuutta. Suutuntuma on alun jälkeen kuivattava. Jälkimaku hieman lyhyt, mutta turpeisen maukas. Onnistunut portviinikypsytys!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti