30 syyskuuta 2015

OlutExpo 2015 info


Alan harrastajien yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista on kohta edessä – OlutExpo 2015. Tapahtuman kotisivuille kerätään kaikki mahdollinen (ja laillinen) informaatio, joten kannattaa käydä lukemassa. Tapahtumalla on myös Facebook-sivut, johon järjestävä taho on panostanut tiedostustaan tänä vuonna.

Liput vat myynnissä Tiketissä, PE ja LA lippujen hinnat ovat 15€/päivä ja SU-lipun 10€. Ennakkoon voi ostaa myös kolmen päivän passin, jonka hinta on 25€; tämän osti allekirjoittanut. Lipun hintaan kuuluu sisäänpääsy, narikka, maistelulasi ja seminaarit. Tapahtuma järjestetään viimevuotisen tapaan Kaapelitehtaalla, Tallberginkadulla Helsingissä.

Tapahtuman infoa ja maistelutilaisuudet kerätään tapahtumavihkoon, joka jaellaan tiettyihin ravintoloihin. JaskanKaljat julkaisee myös olutlistoja, mutta neuvottelujen jälkeen olemme sopineet, että väkevien juomien listoja ei varsinaisesti julkaista. Vuoden alussa olin yhteydessä useampaan viranomaiseen, jonka lopputulemana on tämä päätös tehty.

Viranomaisten lakimiesten mukaan minun on mahdollista pyytää tietoja ja kirjoittaa blogiini niistä, se ei ole kiellettyä. Mikäli maahantuoja sen sijaan antaa nuo tiedot minulle, kuluttajan asemassa olevalle blogikirjoittajalle, on se väkevän alkoholijuoman mainontaa. Väkevän alkoholijuoman mainonta ja myynninedistäminen on kielletty alkoholilaissa (33 §). Tietoja pyytäessäni voin siis saattaa maahantuojan tilanteeseen, jossa hän syyllistyy rikokseen, josta seuraamuksena voi olla sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Yksittäiseen kuluttajan kysymykseen vastaamista ei todennäköisesti vielä voida katsoa mainonnaksi, mutta esimerkiksi tuotelistojen lähettäminen kuluttajalle on heidän mielestä jo selkeästi mainontaa. Nämä on siis lähes suoraan tekstiä eri konsultaatioistani.
"Viime kädessä ratkaisee kokonaisvaikutelma mm. siitä, mikä on ollut tietojen antamisen tarkoitus, onko ollut tiedossa, että tietoja levitetään mahdollisesti muille kuluttajille ja missä laajuudessa tietoja on annettu. Lopullisen ratkaisun asiassa tekee tuomioistuin, asiasta riippuen joko markkinaoikeus tai yleinen tuomioistuin. Mietojen alkoholijuomien mainonta on edelleen pääsääntöisesti sallittua, joten olutpanimot voivat antaa tietoja vapaammin – myös juomalistoja ja hinnastoja."
Minulle on tullut reilusti kyselyjä koskien näitä listoja, joten siksi halusin tuoda tämän esille. Nyt siis ollaan sovittu, että viime vuotisen kaltaisia viskilistoja ei olla julkaisemassa, ainakaan ellei tässä tilanteessa tapahdu jotakin käänteen tekevää ratkaisua.

Aiempien vuosien kokemukseni Exposta pääset lukemaan täältä. Juomalistaa pääset lukemaan täältä: Olutexpo 2015 juomatarjonta. Lista on Suomen Olutopas foorumin nimimerkin Miikkah tekemä, johon olutlistat on koonnut Jaska.

Luentoliput (tastingit) voit ostaa Tiketistä: Luentoliput. Tasting-luentojen infolehtiset löydät näistä anniskeluravintoloista:

Black Door, Iso Roobertinkatu 1,
Gastropub Stone’s, Keskuskatu 4, Helsinki
Il Birrificio, Fredrikinkatu 22, Helsinki
Kaisla, Vilhonkatu 4, Helsinki
Kitty’s Public House, Keskuskatu 6, Helsinki
Kuikka, Helsinginkatu 32, Helsinki
Tommyknockers, Iso Roobertinkatu 13, Helsinki
Villi Wäinö, Kalevankatu 4, Helsinki
William K. Annankatu 3, Helsinki
William K. Kurvi, Helsinki
William K. Mannerheimintie 72, Helsinki
Ølhus Helsinki, Mannerheimintie 104, Helsinki
Ølhus Kobenhavn, Kalevankatu 3, Helsinki
Ølhus Stockholm, Annankatu 27, HelsinkiEi kommentteja:

Lähetä kommentti