12 syyskuuta 2015

Virtuaalista ryhmämaistelua: VVF Whisky-live 5.9.2015

Virtuaalisen viskifoorumin kolmas whisky-live järjestettiin 5. syyskuuta 2015. Ensimmäinen live pidettiin toukokuussa 2014, jossa myös itse olin osallisena. Tarinan pääset lukasemaan täältä. Tällä kertaa mukana oli viisi maistelijaa, jotka kukin lähettivät noin 3cl samplet postissa muille jäsenille. Etukäteen ei kerrottu kuin suuntaa antavia tietoja, joten sokkotastingistähän tässä oli kyse.

Kello 21 pistettiin live käyntiin ja 20 minuutin välein uutta samplea kehiin. Jokainen pisti samplen jälkeen hieman kommenttia viestiketjuun, mutta vasta lopussa lyötiin arvailut ja järjestykset esille. Viimeisimpänä oli vuorossa kunkin samplen paljastus.


Sample #1: Peat

Tuoksussa makeaa kypsää hedelmää, hunajaa ja maltaisuutta. Aavistus saippuaisuutta. Hieman tulee uuden tammen fiilistä nenään.

Maussa jokseenkin samaa. Nektariini ja muu kypsä hedelmien sekoitus tulee esiin. Suussa paksuhkoa, ehkä vähän öljyistäkin. vaniljaista tammisuutta. Jälkimaussa mukavasti pehmeyttä ja kypsää hedelmää. Kiva suutuntuma. Jälkimaku on tässä parasta antia.

Veikkaus: mahdoton minulle. Lähimpänä tulee mieleen Aberfeldy, Glen Garioch, tai Glenmorangie.


Sample #2: Ard-Begbie

Tuoksussa valloittaa turve. Alkuun tuntui nuorehkolta, mutta ajan kanssa muuttuu syvemmäksi. Lakritsia ja merellistä turpeisuutta. Islaylla ollaan. Jonkin verran kirpeää hedelmäisyyttä.

Maussa voimakas turve ja makeahko merellinen maltaisuus valtaa suun. Turpeisuus on semipuhdasta ja miedosti lääkemäistä. Hedelmäisyys tuo makeutta. Tervapastillisuus tuntuu miellyttävältä. Voimakas, muttei liian terävä. Jälkimaussa tervaista turpeisuutta ja puusavua.

Veikkaus: Paha sanoa. Islay on minusta varma paikka, mutta tarkemmin.... Laphroaig....


Sample #3: Mahola

Tuoksusta löydän seisottamisen jälkeen re-refill sherrytynnyrin toffeisuutta. Ei niin makea kuin esim sample 1. Alta tulee nuorempaa maltaisuutta, jossa aavistus viljapölyä. On tässä myös kirpeää hedelmää (omena).

Maussa miedosti mentholista hedelmäisyyttä ja mineraalisuutta. Aavistus herukkaa ja kanervaa. Tulee mieleen hieman kypsempi tisle. Mausta en tuoksun sherryä löydä. Hieman kirpeää hedelmää, joka ei kuitenkaan ota liikaa otetta. Jotakin laadukkaan oloista tässä on. Ihan miellyttävä kokonaisuus.

Veikkaus: Ehkä itselleni hieman vähemmän koluttu tislaamo....Clynelish?... Linkwood?...Ehkä jo kypsempikin (yli 20yo)?


Sample #4: Badger

Tuoksussa alkuun sherryistä piirrettä, mutta se katoaa. Terävämpää viljaisuutta (maissi?) ja tuoretta hedelmäisyyttä. Viljaisuus ja hedelmä tekee tämän jonkin verran nuoren oloiseksi. Tämähän on jotakin jenkkiviskiä. Ei bourbonin mausteisuutta, vaan enemmän kirpeyttä.

Tuoksussa ollaan jossain jenkkityylisessä maailmassa. Terävä, hieman hapan ja pippurinen. Mausteisuuttakin on, mutta enemmän kirpeää viljaisuutta. Hieman eucalyptusta ja laakerinlehteä. Sherry löytyy taas uudemmilla kulauksilla. Voimakas, muttei niin erityisen maukas. Tai ainakin jotenkin hankala. Veden kanssa ja ajan myötä tulee iäkkäämmän viskin tuntua ja herukkaa. Muuttuu paremmaksi ajan myötä.

Veikkaus: Jenkki. Mutta kun ei saanut olla, niin.... ei pysty veikkaamaan.


Sample #5: Mushinico

Tuoksussa vanhempaa fiilistä, jossa vahva sherry sekoittunut vahvaan turpeeseen. Turpeisuus ei ole kuitenkaan dominoiva. Tervattua köyttä, nahkaa ja punaisia marjoja. Sherry on hyvin vahvasti esillä. Ei kuitenkaan mitenkään erityisen vanhan oloista. Hunajakanervaisuutta.

Maussa sherry ja turve tulee sopusuhdassa. Hieman tuhkaista ja tervaista makua. Sherry kuivattaa suuta. Punaisia marjoja, maanläheisyyttä ja nahkaisuutta. Voimakas, muttei lainkaan terävä. Sherry tuntuu hieman nuorelta, mutta ei ole mitenkään epämiellyttävää. Kanervaisuutta, mokkaa ja suklaata. Tämä on hyvä.


Maistelun jälkeinen fiilis, mihin järjestykseen kyseiset samplet sijoittuisivat keskenään, ja suluissa viski, jota sample oli:

1. Sample #5: Mushinico (Bowmore Hand Filled 1995/2014, Cask# 1572, 49,4%)
2. Sample #1: Peat (Longmorn 15y.o 45% OB 2006) 
3. Sample #2: Ard-Begbie (Caol Ila 8yo, 1989/1998, (Cadenheads), 46%)
4. Sample #4: Badger (Glen Moray 2006/2015 Hand Filled, Distillery selection, #3390 1st Fill Oloroso, 61,7%)
5. Sample #3: Mahola (Highland Park 20yo, 1994/2014, (Single Malts of Scotland), 50,9%)

Viestiketju maisteluun liittyen löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti