07 kesäkuuta 2015

Kesän 2015 suuret mökkioluet @Kankaanpää

Aika lätkäistä kesän 2015 mökkiloman parhaimmat esiin. Otsikon mukaan nämä oluet olivat kooltaan suurempia, mutta nyt kävi myös niin, että ne vetivät pisimmät korret maultaan ja laadultaan. Ei sinänsä ihme, sillä nämä eivät olleet hetken mielijohteesta hankittuja, vaan täsmäostoksia nuotion äärelle.

Ensimmäinen suurista oli Yhdysvaltojen Kentuckyssa sijaitsevan Against the Grain Breweryn saison, jonka maustamiseen on käytetty laakerinlehtiä ja karkeasti rouhittua intialaista (Tellicherry) mustapippuria. Lisäksi olueen on käytetty villihiivaa (Brettanomyces), joten funkya luvassa (toivottavasti). Huttua on ollut keittämässä myös louisvilleläinen kokki Josh Lehman.


Toinen oluista tulee tanskalaiselta kuuluisuudelta nimeltä Mikkeller. Tosin tämä tanskalainen ihme on pantu Alaskassa, Anchorage Brewing Companylla, joka tykkää tynnyrikypsytyksistä ja villihiivasta (kuten minäkin). Hyvä lausahdus toisaalla: "Briefly: Beer from Anchorage are Funky as Fuck". Invasion Farmhouse IPA on nimensä mukaan IPA, jossa on kuitenkin paljon saisonin piirteitä, eli jonkinlainen hybridi siis. Faktoja ei tästä enempää herunut – IPAa, jonka valmistuksessa on käytetty Brettaa.


Kolmannen kohdalla ei omena kauas puusta pudonnut. Grassroots Brewingin Arctic Saison on, kas kummaa, pantu myös Anchorage Brewingillä, eli  lisää saisonia ja fankya luvassa. Yhtä paljon tietoa kuin edellisestä oluesta – kypsytetty tammitynnyreissä (sammioissa) villihiivan kera.


Against the Grain Bay and Pepper Your Bretts, 6,8% 

Tuoksu jauhoisen hedelmäinen ja maltainen. Raikkautta löytyy. Mietoa hedelmäistä happamuutta ja mustapippurista kuivaa yrttisyyttä. Hiiva tulee hedelmäisenä esille. Maku on hyvin tasapainoinen ja jopa turhan kevyt. Suutuntuma on sopiva kuohkea ja runsas. Hedelmäistä nahkeutta ja kevyen mausteista hiivaisuutta. Hyvä juotavuus. Aika hyvä. Mikkeller Invasion Farmhouse IPA, 8%

Tuoksu on herkullinen. Sitruksista ja persikkaista humalaa, jonka ympärillä leijailee brettan mietoa hiivaista happamuutta. Villihiivaisuus voimistuu pienen hetken kuluttua. Todella hyvä. Nyt löytyy sitä hevosen satulaa ja tallimaisuutta. Kaiken kukkuraksi erittäin hedelmäinen. 
Maussa suutuntuma on raikas ja pirstahteleva. Sopivasti hiilihapoja. Alkuun tulee kuivaa ja nahkeaa katkeruutta, joka saa hieman makeaa hedelmäistä piirrettä. Villihiivan maistaa selkeästi ja se tuo tähän paljon. Humala tuntuu kuivana miedon havuisena katkeruutena. Jälkimaussa tulee greipin katkeruutta. Erittäin hyvä olut.
Grassroots Brewing Arctic Saison, 6% (batch 2 2014)

Tuoksussa hevosen satula bongattu. Pehmeää aromikasta hiivaisuutta, mausteista maltaisuutta ja hyvin hedelmäistä humalaa. Hieno tuoksu. Tätä kelpaa tuoksutella. 
Maku lunastaa odotukset. Bretta on kivasti läsnä ja tuo monipuolisuutta raikkaaseen ylesolemukseen. Sitruksia, hiivaa, mietoa kuivaa humalaa ja hedelmäistä nahkeutta. Jälkimaku pitkähkö. Happamampi kuin Invasion IPA. Oikein hyvä.1 kommentti:

  1. Anonyymi8/6/15 12:58

    todella komea kattaus kauniissa maisemissa!

    VastaaPoista