18 kesäkuuta 2015

Mikkeller Single Hoppia ja tuhtia vehnää kotitastingissä

Kesän ensimmäinen kotitasting oluiden merkeissä tuli pidettyä kesäkuun 13. päivä, sopivasti kesäloman startattua. Alunperin oli tarkoitus maistella useita single hop -oluita, mutta luonne hieman muuttui matkan varrella ja yhden humalalajikkeen oluista mukaan päätyi vain Mikkellerin yksilöitä. Näiden lisäksi kattaukseen otettiin aloitusolueksi tumma vehnäolut ja virallisen kattauksen viimeiseksi olueksi Mikkellerin saison-vehnä. 

Päivä korkattiin saksalaispanimo Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohnin TAP X-sarjalaisella, joka tällä kertaa on englantilaistyylin ja saksalaistyylin naitto. Porteria ja vehnää, sanoi Georg Schneider kollegoineen palaverin päätteeksi, jonka seurauksena Meine Porter Weisse syntyi. Vehnää ja ohraa 50/50, jota kyydittää Herkules-, Hallertauer- ja Cascade-humalat. 


Lämmittelyoluen jälkeen päästiin single hop -kattaukseen. Mikkelleriltä sain haalittua kolmea eri humalalajikkeella kyyditettyä Single Hop IPAa, joiden speksit on muutoin täysin samat, mutta humalalajike eri – rungosta löytyy kolmea eri mallasta: pilsner, cara-crystal ja munich. Parasta ennen päiväys oli lätkäisty optimistisesti 2/2017 (!). Näistä löytyy eri versioita, nämä nyt maistellut taisi olla pantu 2015 ja Belgiassa (De Proefbrouwerij). Punainen Sorachi Ace, sininen Nelson Sauvin ja keltainen Amarillo. 


Viimeinen varsinaisen maistelun olut oli raikkaampi vehnäolut Mikkelleriltä. Belgityylinen witbier, jonka mausteina löytyy appelsiinin kuorta, korianterin siemeniä, kardemummaa ja sichuaninpippuria (kiinanpippuri, anispippuri). Pantu myös belgiassa De Proefilla. 


Schneider Weisse Tap X Meine Porter Weisse, 7% (2014)

Tuoksu hyvin leipäinen ja keskipaahteinen. Makeaa vehnäisyyttä ja mietoa lakritsisuutta. Onhan tässä portermaista tuoksua. Maku on yllättävän kepeä. Makeaa ylikypsää banaanisuutta, saaristolaisleipää ja mietoa lakritsia. Banaaniakin on havaittavissa. Ei kuitenkaan neilikkaisuutta eikä liiemmin hiivaakaan. Ihan hyvä ja juotava tumma vehnä, mutta maussa ja suutuntumassa olisi parantamisen varaa. Mikkeller Single Hop Sorachi Ace IPA, 6,9% (bb. 02/17)

Tuoksussa Sorachi Acelle tuttua minttuisuutta ja mentholia. Jopa hieman tilliä. Maustepipprisuutta ja kevyttä havuisuutta. Bourbonmaista tammivanilja-aromikkuutta. Jotenkin olen tykästynyt tähän humalalajikkeeseen. Maku on miedommin aromikas. Humala tulee melko rauhallisesti. Mietoa greippiä, tammista vaniljaisuutta, minttua ja karamellimaltaisuutta. Jälkimaku kuivaa ja jättää sopivan katkeran maun. Tykkään, vaikka humala saisi puraista rapsakammin.Mikkeller Single Hop Amarillo IPA, 6,9% (bb. 02/17)

Tuoksussa ruohoista ja kuivaa humalaa. Ei kovin vahva, eikä varsinkaan omalaatuinen. Yllättävän mieto tuoksu. Karamellisuutta ja jauhoista maltaisuutta. Hedelmäisyys on hyvin mietoa. Vähän väsyneen oloinen. Maku on kuitenkin pirteämpi. Humala greippisää, sitruunaista ja kuivan ruohoista. Ei kovin rapsakka. Karamellimaltaisuutta etenkin jälkimaussa. Erittäin tavallinen.Mikkeller Single Hop Nelson Sauvin IPA, 6,9% (bb. 02/17)

Tuoksu on hedelmäisempi ja hiivaisempi. Esterinen. Runsaampi tuoksu ja tuoreemman oloinen kuin Amarillo. Kesäistä ruohoa, mietoa karamellisuutta ja hedelmäisyyttä mangon sekä appelsiinin muodossa. Maussa enemmän mallasta ja karamellia. Kermatoffeeta. Humala miedon sitruksinen, jossa appelsiinisuus erottuu. Hiiva tulee kivasti esterisenä. Näistä kolmesta toiseksi paras. Mikkeller Vesterbro Toilet Bajer, 6%

Tuoksussa selkeä maustepippurisuus, korianterisuus ja appelsiinisuus. Kardemumma tuo sellaista makeaa mausteisuutta. Sitruksinen ja raikas yleisilme. Maussa mausteet myös esillä – kardemummaa, korianteria ja maustepippuria. Sitruksisuutta ja raikastavaa hiilihappoisuutta (melko kuohuva). Ei kyllä säväytä erikoisemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti