30 tammikuuta 2015

Isot amerikkalaiset 1/2015 – Boulevard / Brooklyn / The Lost Abbey


Amerikkalaisia oluita? Check. Viskiolutta? Check. Boulevard, Brooklyn, The Lost Abbey? Yes please! Lisätään vielä hyvä seura, niin on kaikki kohdallaan. Ruotsista hiljattain tuodut isot amerikkalaiset pääsevät samaan pöytään vastakkain.

Kaksi oluista, Two Jokers Double-Wit ja Rye-on-Rye, kuuluu Boulevardin Smokestack sarjaan, jonka oluet halutaan pitää perusoluista poikkeavampina. Smokestack-nimi juontaa panimon punaiseen tiilistä rakennettuun savupiippuun. Tällä hetkellä sarjaan kuuluu viiden ympärivuotisesti saatavilla olevan oluen lisäksi rajoitetun erän julkaisuja.

Two Jokers Double-Wit on smokestack-sarjassa kausiluontoinen julkaisu ja edustaa belgialaista witbieriä (belgialainen vehnäolut) Boulevardin twistillä. Runko on rakennettu Pale-maltaista, kaurahiutaleista, mallastetusta vehnästä ja mallastamattomasta vehnästä. Humalina on käytetty Magnum- ja Perlehumalia, joiden lisäksi löytyy mausteina appelsiinin kuorta, korianteria, kardemummaa, laventelia ja Meleguettapippuria.

Rye-on-Rye on puolestaan Smokestackin rajoitetun erän julkaisuja, joista viimeisin maistamani oli kirsikoiden kera bourbontynnyrissä kypsytetty Bourbon Barrel Quad. Perus ruismaltaiden lisäksi on käytetty Pale-, Munich-, Cara 50 ja Crystal Rye -maltaita. Humalina on käytetty Magnumia, Citraa, Styrian Goldingsia ja Athanumia. Homman viimeistelee sokeri (Dekstroosi ja tumma sokeri), jolla saadaan alkoholiprosenttia ylös. Oluesta suurin osa (67%) on kypsytetty ruisviskitynnyreissä.

Cuvee Noire syntyi aluksi Brooklynin Brewmaster's Reserve -sarjaan (BMR), jonka oluet ovat luokkaa kertapanoja. Sittemmin sama olut pääsi "Ghost Bottlen" jälkeen Brooklynin Quarterly Experiment -sarjaan (BQE), josta löytyy melko persoonallisia pullokäyviä oluita (kokeiluja?). Oluen pohja rakentuu saksalaisista maltaista, johon väriä ja makua tuo brittiläiset ja amerikkalaiset tummemmat maltaat. Maltaiden lisänä makua tuo demerarasokeri (ruskea sokeri) ja appelsiinin kuori. Belgihiiva antaa käymistaian ja bourbontynnyrit kodin kypsytykselle yli kuuden kuukauden ajaksi. Pullossa olut vielä jälkikäy samppanjahiivan kera jotta homma ei olisi liian yksinkertaista. Tarkat tiedot oheisesta datasheetistä.

Brooklyn Cuvee Noire speksit

The Lost Abbey toi nelikkoon ehkä sen perinteisemmän ja yksinkertaisimman edustajan. Lost and Found abbey ale kuuluu heidän ympärivuotiseen valikoimaan ja sen resepti on ilmeisesti jokseenkin varjeltu kun en siitä sen tarkempia tietoja löytänyt. Maltaista on maininta, että oluen valmistuksessa käytetään kotimaisia ja ulkomaisia maltaita. Belgihiivaa ja Chef Vincen oma rusinamöhennys, siinä se. Tarinaa kyllä löytyy pitempikin liuta johon pääset tutustumaan täältä


Boulevard Smokestack Series - Two Jokers Double-Wit, 8%

T: Hapanta siteuunaista ja mausteista aromia. Maitohappo on hyvin läsnä, muttei jyrää. Witbierin olemus on päällimmäisenä. Korianteria, sitruunaa ja sitruksien kuorta.

M: Maussa sitruunaisuus ja laktoosi tekee suutuntuman lähes piimäiseksi ja öljyiseksi. Mausteita löytyy, mutta ei niin selvästi kuin tuoksussa. Muutoin melko perus witbieriä. Jälkimakuun jää mieto happamuus. Ihan jepa, ei sen enempää.
The Lost Abbey Lost and Found, 8%

T: Melko vaisu tuoksu. Ruisleipäisyyttä ja mietoa metallisuutta. Maltaisuus on rouheaa ja tummaa, muttei paahteista. Jotenkin hieman tunkkainen. Kevyt tumma sokerisuus kantaa alusta loppuun.

M: Maku on melko samoilla linjoilla kuin tuoksu, ollen jotenkin lagermainen. Miedon jauhoinen ja leipäinen. Rusinat on hyvin piilossa ja jättää lähinnä miedon makeuden kitalakeen. Jälkimaku hieman lyhyehkö. Jättää toivomisen varaa.
Boulevard Smokestack Series - Rye-on-Rye 2014, 12%

T: Alkuun tulee reilusti tammitynnyriä ja voikeksiä. Kroisanttia. Lasiajan jälkeen alkaa alkoholi nouseen voimakkaasti esille. Taustalla viskitynnyrin mausteisuutta. Karkea alkoholisuus rokottaa kokonaisuutta.

M: Huh. Alun kevyen mausteisuuden jälkeen alkoholisuus nousee raivolla esiin. Oikeastaan kirkkaan viinan makua. Taustalla kevyt mausteisuus velloo, mutta hyvin vaikea tästä on pitää vahvan ja karkean alkoholisuuden vuoksi. Ei kiitos. 
Brooklyn Cuvee Noire, 10,6% (BQE Q2 2014)

T: Samaa voikeksisyyttä kuin rye-on-rye Boulevardissa. Lisäksi mausteisuutta, jossa kookos, tammi ja mokka erottuu. Mausteiden lisäksi kuiva ja hieman sitruksinen happamuus erittuu aromeista. Etäsisesti tulee mieleen kuohuviini.

M: Tummaa mausteisuutta, jossa kookos, neilikka ja tammisuus erottuu edukseen. 
Suutuntuma on keskitäyteläinen ja hieman kevyempi stoutiksi. Maussa löytyy kevyesti sitruksinen ja kuiva komponentti. Jälkimaussa vaniljaa, kookosta ja kaurakeksiä. Tämä toimii.Nämä oli helppo pistää järjestykseen:

1. Brooklyn Cuvee Noire
2. Boulevard Two Jokers Double-Wit
3. The Lost Abbey Lost and Found
4. Boulevard Rye-on-Rye

2 kommenttia:

  1. Jäi vaivaamaan lause, että potkua rungolle on haettu lisäämällä sokeria???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan pyöri vielä maltaat päässä kun mietin alkoholivahvuutta ja sokeria. Tarkoitus oli ilmaista, että sokerilla saatu alkoholivahvuutta ylös. Kiitos huomautuksesta.

      Poista