06 tammikuuta 2015

Saunaolut part I: To Øl Garden of Eden, 6,4%

Viskiolutsarjan jatkuessa "taustalla" otetaan hetki raikkaammin. Pidemmän päälle olen huomannut nauttivani raikkaista ja rapsakoista oluista saunan yhteydessä (ylläri?), joten ajattelin raapasta pienen saunaolut-sarjan hieman "hifimmistä" saunaan sopivista oluista. Nyt ei siis arvioida niitä Karhun ruisoluita, tai Keisari Elowehnää, vaan muutama raikkaan puraiseva saunaolueksi sopiva twistimpi laatuolut. Arvio muodostuu alkumaistelusta (ennen saunaa), saunan aikaisesta maistelusta ja saunan jälkeisestä "viimeistelystä". Yhdestä oluesta riittää kyllä koko session ajaksi. Tietysti oluet on valittu jo valmiiksi saunaan sopiviksi (raikkaita ja vaaleita).

Ensimmäinen sarjan oluista pikaisen tarkastelun alle ja etiketistä paljastuu (tai otsikosta) Tanskalainen panimo. Aikasemmalta Ruotsin retkeltä tuli Systembolagetin hyllyillä vastaan otsikon olut, joka kiinnitti huomion omituisella etiketillään. Yleensä kyllä tulee tarkistettua suurin piirtein edes tyylilaji, mutta tällä kertaa nappasin pullon mukaan ilman sen kummempia speksien tarkisteluja tmv.

Olut on tanskalaisen panimon To Øl:n tuotos ja Ratebeerin mukaan se on tyyliltään Fruit Beer/Radler. Takaetiketissä kerrotaan tyylin olevan ipa, jota on "hedelmöitetty" runsaasti. Oluen valmistuksessa on nimittäin käytetty guavaa, aprikoosia, papaijaa, passionhedelmää ja mangoa. Melkoinen hedelmäsalaatti, mutta kuulostaa ainakin hedelmäisen raikkaalta. Sopiva saunaolueksi siis?To Øl Garden of Eden, 6,4%

T: Hedelmäkotkail. PAljon raikasta ja tuoretta hedelmäisyyttä: mangoa, passionia, guavaa, nektariinia ja persikkaa. Sitruunaisuus puraisee päälle. Selvästi kuitenkin olut eikä esim. siiderimäinen. Paras näin hedelmäinen ipa joka on tullut vastaan. Kruununa päällä mieto hiivan tuoksu.

M: Maussa sama hedelmäisyys puraisee alusta saakka. Sitruksista ja tuoreen hedelmäinen alkupuraisu ja mehumaisuus. Mehumaisuus ei kuitenkaan mene mielestäni överiksi, vaan on siinä rajoilla. Jälkimaussa tulee kuitenkin ipan humalainen puraisu, joka kestää hyvin hedelmän vyöryn. Mieto hiivaisuus seuraa keskivaiheilta loppuun. Olut jossa hedelmäisyys on räjähtävää, mutta silti hyvät ipan piirteet mukana. Hienoa.


Kuva: To Øl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti