12 tammikuuta 2015

Viskiolutta: Anderson Valley Bourbon Barrel Stout

Tämän oluen tarina juontaa vuoteen 1987, kun Anderson Valley Brewing Company toimi The Buckhorn Saloon -nimisen pubin alakerrassa Yhdysvalloissa, Kaliforniassa. Tuolloisesta noin 600 barrelin kapasiteetista on sittemmin hieman "jouduttu" laajentamaan ja nykyisin tuotanto ilmoitetaan jo kymmenissä tuhansissa barreleissa. 

Panimo aloitti vuonna 2012 yhteistyön Wild Turkeyn kanssa, jolloin Bourbon Barrel Stout näki päivän valon. Tämä on sittemmin nimetty Barl-sarjaksi, johon kuuluu myös Pinchy Jeek Barl, Huge Arker Bourbon Barrel Imperial Stout ja Boont Barl Bourbon Barrel Amber Ale.

Otsikon oluen pohjana toimii panimon vakiovalikoiman Barney Flats Oatmeal Stout, jota on Barl-sarjalaiseen kypsytetty kolmen kuukauden ajan bourbontynnyreissä. Valmistuksessa on käytetty maltaina Pale-, Crystal- (40L & 80L), Roasted Barley-, Munich- ja Chocolate -maltaita. Lisäksi on käytetty kaurahiutaleita ja humalina Columbus, sekä Northern Brewer. 

Uudenvuoden aaton kuvapelleilyä

Anderson Valley Bourbon Barrel Stout, 6,9%

T: tuoksussa hyvää tummaa vaniljaista suklaata ja tammea. Mietoa paahteisuutta ja lähes olematon humalaisuus. Melko mieto.

M: Maku alkaa hyvillä elementeillä: maitosuklaata, tummaa suklaata, vaniljaa ja mietoa tammea. Mutta! Sitten homma lässähtää. Lähes kaikki katoaa. Tilalle jää melko vetinen ja puhdas maku. Suutuntuma on alussa hiilihappoisen kuohkea  (huono stoutiksi) ja puolivälissä muuttuu melko mitäänsanomattomaksi. Hieman löytyy mietoa mausteisuutta, mutta hyvin piilossa. Jälkimaku.... ei ole. Auts, mikä pettymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti