16 tammikuuta 2015

Saunaolut part III: Brew By Numbers 01/01 Saison - Citra

Raikkaiden saunaoluiden sarja jatkuu englantilaisella oluella, josta otsikon saison on kotoisin. Saison, jota voitaisiin myös kutsua farmhouse aleksi, sopii mainiosti saunaolueksi raikkaan olemuksensa vuoksi. Yleensä näissä on melko rapea (sopivan puraiseva hiilihappoisuus) runko ja sitruksinen hedelmäisyys yhdistettynä raikkaaseen humalaan. Vielä kun saaa ripauksen brettaa niin....aiai. Kiteytettynä mielestäni hyvä saison on maukas, raikas ja helppo.

Brew By Numbers (BBNo)on tuore englantilainen mikropanimo, jonka imagon tyylinä löytyy nimensä mukaan numeroita. Oluet on numeroitu omiin numerosarjoihinsa, jossa ensimmäinen numero kertoo oluen tyylin, esim. 01=saison, 03=porter, 05=IPA jne. Jälkimmäinen numero viittaa tarkempaan reseptiin, joka määrittelee sarjan "omalaatuisuuden", esimerkiksi ipa-oluissa käytettyjä humalia tmv. ja tynnyrikypsytyksissä tyylisuuntaa (stout, porter...) Nokkelaa ja helppoa? Ehkä tiettyyn pisteeseen. Tarkemmin eri numerosarjalaiset pääset tarkastamaan panimon kotisivuilta.

Otsikon oluen 01/01 numerot kertovat kyseessä olevan saison-sarjalaisen. Tarkemmin 01-sarjan toinen numeroyhdistelmä kertoo kyseessä olevan Citra-humalilla humaloitu saison. Etiketti paljastaa muutakin tietoa, kuten pullotuspäivämäärät, parasta ennen -päivämäärän ja panimotiedot.Brew By Numbers 01/01 Saison - Citra, 5,5%

T: Kuivan sitruksinen ja pölyinen. Sitruunaisuus tulee sitruunankuorena ja raikkaampana hedelmälihana. Seassa runsas ja raikas humalapuraisu, joka on ruohoista ja sitruksista. MAusteisuus tulee esille korianterina ja fenkolina. Hyvin kesäinen ja kukkaisen kepeä.

M: Suutuntuma pirstahtelevan kupliva, muttei liian hiilihappoinen. Raikas sitruunaisuus tulee miedon valkoviinisen happamuuden kera. Yleisvaikutelma kuivan sitruunainen. Humala tuo alussa pienen puraisun, mutta piiloutuu muun aromimaailman taakse. Jälkimaku on kevyt ja lyhyehkö jättäen sitruksien kuorta (hieman karvasta katkeruutta) ja kevyen ruohoisuuden.

Raikkaan hyvä, muttei niin mieleenpainuva kuin toivoisi. Kuivan sitruksinen, kevyen ruohoinen ja ikään kuin hieman samppanjamainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti