21 kesäkuuta 2014

Ardbeg Supernova SN2010, 60,1%

Hienon Ardbeg-tastingin, Auriverden, Esko-Ardbegin ja muutaman muun Ardbegin jälkeen on hyvä maistaa vielä yksi tähän savuisten mahtiviskien joukkoon. Vuorossa on Supernova 2010, joka oli jatkoa vuonna 2009 julkaistulle versiolle. Tämä 2010 versio tehtiin edellisen version suuren suosion vuoksi ja se on kaikkien aikojen turpeistetuin Ardbeg. Turpeisuus huitelee yli 100ppm (maltaan) ja voltitkin on jätetty melko superiksi, 60,1%. Melekoinen yhdistelmä siis, saattaa varomattomilta nenäkarvoja palaa. Tuosta suosiosta vielä sen verran, että kirjallisuuden mukaan Supernova 2009 oli kaikkien aikojen nopeiten loppuunmyyty pullote Ardbegin historiassa. Pulloja myytiin 3000 kpl 112 minuutissa.

Bill Lumsdenin mukaan Supernovan tarkoitus ei ollut rahvastella tyyliin "minun viskissäni on enemmän fenoleja kuin sinun viskissä" vaan antaa Blasdan kaltainen mahdollisuus faneille maistaa erilaista Ardbegia. Huhuthan kertoo, että fanit saavat lähitulevaisuudessa uuden tilaisuuden tähän tarkoitukseen, kun Supernovan 2014-versio julkaistaan. Meneekö turve-ennätys rikki ja onko viski samalla tasolla kuin edelliset? Tiedä sitä, mutta ainakin alkoholipitoisuutta kaavaillaan hieman alhaisemmaksi (55%) ja bourbontynnyreiden lisäksi mukana saattaa olla myös sherrytynnyreissä kypsytettyä tislettä.

Ideaalinen maisteluasetelmahan olisi molemmat Supernovat lasissa, mutta kun ei tuota vanhempaa nyt käden ulottuvilla ole, niin tyydytään maistelemaan tämä uudempi versio yksinään. Vai pitäisikö ottaa viereen Blasdaa? Siinä olisi kaksi ääripäätä edustettuna....

Kuva: ardbegproject.com

Ardbeg Supernova (SN2010), 60,1%

T: Turvesavuisuus tulee vahvasti ja jopa hieman terävän pistävästi. Turvesavun mukana on maltaisuutta ja kuivaa puuta. Hieman löytyy vihreää makeuttavaa hedelmää, mutta peittyy jokseenkin savun sekaan. Lasiajan jälkeen tuoksu paranee ja päästää enemmän muutakin kuin savua. Nuorekas maltaisuuden piirre hälvenee hiukan ja savuisuus saa enemmän hedelmäisiä ja puumaisia piirteitä. Ei mitenkään supermainen tuoksu, mutta hyvä. Vesi korosti hedelmäisyyttä ja toi lisää makeutta, sekä minttua.

M: Savu iskee heti satasta lärviin. Tiukka turvesavuräjähdys, jonka mukana aukeaa kuitenkin heti kiva puhdas ja kuiva puusavuisuus. Heti räjähdyksen jälkeen tulee myös vihreää tuoretta hedelmäisyyttä (omenaa ja päärynää). Melko pian homma hieman rauhoittuu ja jälkeen jää kuivahtavaa savua, sitrusta ja vaniljaa. Vesi tuo enemmän vaniljaa ja tervaisen mentholista makeutta. Yskänlääkettä. Jättää myös kuivemman jälkimaun.

Voimakkaasta olemuksestaan ja alkuun hieman yksinkertaisesta savupommisuudesta huolimatta tämä parani ajan myötä ja oli melko hyvä. Onhan tämä melkoinen savupommi, mutta tämän savuisuus on juuri sitä hyvää savuisuutta josta itse pidän, ei kumia eikä liikaa epäpuhtauksia. Vesi teki tästä vielä paremman tuoden mentholia, minttua ja vaniljaa. Oikein hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti