05 kesäkuuta 2014

Ardbeg Single Cask 1994/2006, 59% (IB) - Eskon Ardbeg

Tuli hyvin erikoinen tilaisuus päästä maistamaan yksityisen henkilön pullottamaa Ardbegia, ajalta ennen Glenmorangien omistajuutta. Kun kuulin mahdollisesti tarjolla olevasta Ardbegin sherrytynnyrissä kypsytetystä single cask -pullotteesta, olin melko pian myytyä miestä. Muutama sähköpostien- ja puheluiden vaihto ja kyseinen pullote oli huulillani ennen kuin huomasikaan.

Sovitaan vaikka, että kaverin nimi oli Esko. Eskolle tuli tilaisuus ostaa oma tynnyri Ardbegilta.Valittavana oli joko ex-bourbon- tai ex-sherrytynnyrissä kypsytettävä Ardbeg. Esko valitsi refill-sherrytynnyrin ja se täytettiin tisleellä vuonna 1994. 12-vuotta myöhemmin, vuonna 2006, Eskolle tuli aika pullottaa kypsytetty viski. Hän päätti pullottaa viskin Springbankin tislaamolla. Springbank halusi ostaa mieheltä koko tynnyrin pois, mutta Esko ei tähän suostunut. Hän kuitenkin pääsi sopuun ja luopui (myi) tislaamolle 60 kpl 0,7l pulloa ja loput pullot piti itsellään. Pullotuksen jälkeen Esko makseli kiltisti Suomeen veroja ja kuljetutti pullot kotimaahansa.

Näin syntyi siis tarina tämän yksityisen henkilön pullottamasta Single Cask Ardbegista, joka pullotettiin miehekkäästi (ja maukkaasti) tynnyrivahvuisena. Ai niin.... hintaa tynnyrille tuli vajaat 1000£. Sopivasti muutamien viimeaikaisten arttujen jälkeen tuli maistettua tämä harvinaisuus muutamaan kertaan.

Sherry-Ardbeg

Ardbeg Single Cask 1994/2006, sherry cask, 59%, (IB, La Réserve, bottled in Springbank)

T: Tuhtia öljyistä vanhanaikaista savua. Turvesavuisuus on vahvasti läsnä ja on makeahkoa, poltetun puun ja hiukan mineraalisen tuntuista. Sherryn tuntua tulee makeahkosta ja hedelmäisestä vivahteesta. Mineraalisuuden seassa on eucalyptusta ja mentholia. Voimakas ja herkullinen tuoksu.

M: Makuryöppy nousee maltillisen voimakkaasti ja muuttuu pippurisen savuiseksi. Savu on puhdasta ja mentholista. Myös merellisiä piirteitä tulee suolan ja vihreän ruohoisuuden merkeissä. Jälkimaussa avautuu makeaa tuntua ja savuisuus tanssii makean hedelmän (vihreä omena ja rypäle) ja vaniljaisuuden kanssa. Taustalla mentholia ja raikasta hedelmäisyyttä.

Voimakaspiirteinen ja monimuotoinen Ardbeg. Old school. Kivasti tuli "etappeja" matkan varrella. Savu on mieleeni, ei lainkaan palanutta kumia tai muita epämiellyttäviä epäpuhtauksia. Namia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti