03 kesäkuuta 2014

Uusi arviointitapa käyttöön!

Olen päättänyt kokeilla uutta pientä lisäystä arviointien päätteeksi. Nykyään on tapana kirjata tuotteesta saatavat faktat ja tarinat talteen ja lopuksi maistelunoottien jälkeen mahdollisesti tehdä pieni yhteenveto miltä tuote tuntui omasta mielestäni. Pisteytyksiin en ole lähtenyt, sillä en ole löytänyt mieleistäni järjestelmää tähän tarkoitukseen. Viskejä on niin paljon eri tyylisiä, että pisteytys pitäisi tapahtua muutamilla asteikoilla (tyyliin turpeiset, sherryiset, bourbonit ym ym..). En kuitenkaan tuotakaan linjaa ole valinnut, vaan nyt ajattelin lähteä ihan kevyellä suuntaa antavalla arvosteluasteikolla, joka lähinnä antaa hieman osviittaa millainen fiilis maistetun tuotteen jälkeen jäi.

Syy miksi tähän kokeiluun lähdin on se, että välillä en osaa tarpeeksi ytimekkäästi kiteyttää tuntemuksia esimerkiksi maistetusta viskistä verbaalisesti. Nyt alkuun koekäyttöön otettava symboliikka kiteyttää mahdollisesti tekstistä poisjääneen mielipiteen ja tukee noottien antamaa mielikuvaa. Huomautan, että en halua edelleenkään antaa liian tarkkaa määritelmää arvosanan muodossa, vaan laitan yleispiirteisen symboliarvosanan kyseisestä tuotteesta, joka kuvaa tuotteen jättämää vaikutusta, pettymystä, riemua, yllätyksellisyyttä, tai vaikkapa neutraaliutta. Symbolinen arvio kuvastaa yleensä tuotetta omassa kategoriassaan.

Käyttöön otettava asteikko voidaan hieman peilata yleisesti käytössä olevaan 100-, tai 50-pisteen asteikkoon. Tosin tämä ei ole yksi yhteen, vaan oma asteikko poikkeaa edellisestä, sillä esimerkiksi en yleensä vertaa bourboneita ja single malt -viskejä keskenään. Jos olut on saanut viisi pikaria (5/5+), tarkoittaa se 90-93% maksimista, joka peilautuu 50-pisteen asteikolla 45-46,5 pisteeksi.
Uusi yhteenveto arvioinnista

Tässä hieman avattuna, mitä kyseinen arvio tarkoittaa:


Tuote ei lunastanut odotuksia, pikemminkin se hieman hirvitti/kummastutti/kauhistutti. Harvinaisen tylsä, epäonnistunut, tai muuten vaan omasta mielestäni välttämisen arvoinen tuote. Tuskin tulen tätä jatkossa nauttimaan, todennäköisesti välttelen uutta kontaktia.


Tämä tuote ei vakuuta minua. Fiilis saattaa olla "tulipahan maistettua, mutta ei kiitos enempää". En tähän rahojani haaskaisi, enkä suosittelisi eteenpäin.


No tässä tuotteessa alkaa olla jo aineksia parempaan. Vaikken todennäköisesti tätä itse ostaisi, niin saattaisi se löytää tilanteen, jossa kokeilisin uudestaankin. En välttämättä tätäkään suosittelisi muille, mutta jotakin hyvääkin tästä silti löytyi.


Tässä tuotteessa on jo hyvin potentiaalia. Vaikkei vielä ylletä parempaan keskiluokkaan, niin tätä voisi nauttia helposti uudestaankin. Tätä voisi jo rauhallisin mielin suositella kaverillekin. 


Tämä tuote on jo oikein nautittavaa. Ehkä jokin maata järisyttävä asia jäi uupumaan, mutta tuote saattaisi hyvin löytää tien kaappiini. Kokeilemisen arvoinen tuote, suosittelen tätä mielelläni myös muille.


Nyt alkaa jo lyyti kirjoittamaan! Tässä oli jo sitä jotakin, mitä edellisestä jäi ehkä uupumaan. Erittäin onnistunut tuote ja todennäköisesti jää mieleen pidemmäksikin aikaa. Kaapista löytyisi aina tilaa tämänkaltaisille tuotteille. Kiitos.


Wau! Tämä on harrastuksen parasta antia. Hienoa päästä maistamaan kyseisen tuotteen kaltaisia helmiä. Tätä kelpaisi nautiskella kerta toisensa jälkeen ja tälle löytyisi varma paikka kaapista, mikäli onnistuisi kohtuukärsimyksin jostakin hankkimaan. Ylpeänä suosittelisi kavereille ja tutuille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti