03 joulukuuta 2013

Bowmore 10yo Tempest batch 2, 56%

Unohdetaan hetkeksi talvioluet ja jouluviskit. Tätä maisteltaessa, täällä eteläisessä Suomessa ulkona on musta märkä päivä. Ei kovin kylmä, mutta tuuli ja märkyys saa ihokarvat pystyyn jo pelkästä ajatuksestakin. Syysmyrskyjen aika ja sähköalalla työskentelevälle se tietää ylimääräistä työtä (ja rahaa, myönnettäköön). Viimeviikkojen Einot ja Oskarit ovat riepotelleet puita ja katopeltejä ympäriinsä ja takana onkin muutamat viikonloput töitä. Jokseenkin rankkaa, vaikka onkin ns. toimistotyötä. Mutta ei se mitään, pidetään ihmisillä sähköt päällä parhaan mukaan ja välillä pysähdytään rauhoittumaan hyvän viskin ääreen.

Myrskyinen on tosin tämä viskikin, sillä kyseessä on toinen julkaisu hyvin tunnetusta ja raakaa nuorehkoa savuista voimaa sisältävästä Bowmoren Tempestistä. Tähän mennessä olen maistellut batch 3:n ja 4:n ja hyvin ovat maistuneet. Viimeisin erä sai uuden ilmeen pakettiin ja Tempest -sarjan rinnalle saatiin myös Devil's Cask, jota en vielä ole saanut käsiini. Kertauksena mainittakoon, että Tempest on rajatun erän julkaisu tynnyrivahvuista 10-vuotta first fill ex-bourbon tynnyreissä kypsytettyä viskiä. Tähän asti mielikuvaksi on muodostunut, että jos mieli tekee kirpakkaa sitruksista ja vaniljaista, sekä nuorehkolla savuisuudella höystettyä viskiä (hyvää balanssia unohtamatta), kannattaa kaataa lasiin Tempestiä.

Kyseisiä viskejä on muuten  edelleenkin kohtalaisen hyvin saatavana ympäri interenit viskikauppoja. Hinnatkin pyörii kohtuullisina 45-80e tietämillä riippuen erästä. ensimmäistä batchia voi olla hieman hankalampi löytää, mutta esim. kakkosbatchiin olen törmännyt laajastikin ympäri alan liikkeitä. Espanjassa käydessäni viime kesänä törmäsin myös ykköseen hyllytavarana eräässä liikkeessä, mutta sinne se jäi monen muun mielenkiintoisen viskin joukkoon, ei toki hinnan vuoksi, vaan rajallisen matkatavaratilan vuoksi.


Bowmore 10yo Tempest batch 2, 56%

T: Merellistä mineraalista savua, kirpeää sitrusta ja vihreää omenaa, lievää turpeisuutta, sekä piilevää vaniljaa. Savuisuus on sitruksista ja kohtalaisen puhdasta ja sen myötä tulee myös nuorekasta maltaisuutta. Hieman punaviinimarjaa löytyy myös. Ajan kanssa marjaisuus ja sitruunaisuus hieman yltyy, mutta kokonaistuntu ei muutu paljoa.

M: Nam. Alkusoittona pehmeästi, mutta kiivaasti nouseva savuinen sitruskakkusavuisuus jonka mukana tulee myös merellistä mineraalisuutta (jodia, suolaa ja mietoa levää), punaviinimarjaa, vaniljaista tammimaustetta, nuorta poltettua puuta ja hieman greippiä. Suutuntuma on enemmän raskas kuin kevyt, mutta se sopii hyvin tähän mellakkaan. Jälkimaku on pitkä ja savuisen mausteinen. Mistää savupommista ei kuitenkaan ole kyse, sillä kokonaisuus on hyvin tasapainossa, joten omaan suuhun ei mitään savupieksentää tule. Korkeasta alkoholiprosentista huolimatta, toimii hyvin ilman vettä. Vesilisällä saa nuorennettua fiilistä maltaisella ja kitkerämmällä olemuksella. Toimii hyvin näinkin.

Kyllä tämäkin Tempest toimi. Kuten mainittu, tässä on hyvin tasapainossa savuisuus, hedelmäisyys ja suolaisuus, kaikkea tulee ryöppyämällä, mutta sopivasti. Tämä on omanlainen viski ja tälle on helppo kuvitella vakiopaikka viskikaapista. Toivotaan että uusi Devil's Cask tuo myös tasapainoista ryöppyävää räväkkyyttä sherryrintamalle.

yksi 2000 pullosta. ©prweb.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti