18 joulukuuta 2013

Talvioluet 2013: BrewDog Christmas Paradox 2012, 15%

Talvioluiden saagassa jatkaa hieman erikoisempi ja vahvempi yksilö. Lontoon serkku toi muiden joululahjojen mukana pullollisen punkpanimon Christmas Paradox 2012 versiota. Tämä "viisaampien ihmisten olut" onkin hieman erikoisempi yksilö. Paradox -sarja sai alkunsa panimon perustamisvuotena, 2007, jolloinka sen kehittäjät halusivat luoda jotakin erikoista (vaihteeksi?). Ideana oli tuottaa olutta, jota oli kypsytetty Skotlantilaisten viskitislaamoiden tammitynnyreissä. Nämä antaisivat ainutlaatuisia ja hienoja makuvivahteita olueeseen. Alunperin tämän sarjan oluet olivat 10% alkoholivahvuudeltaan, mutta sittemmin siirryttiin 15% vahvuuteen. Näitä on matkan varrella julkaistu läjäpäin mm. Smokehead, Isle of Arran, Jura, Springbank, Grain, Speyside, Bowmore, Caol Ila ja tämä Christmas.

Otsikon olut eroaa tosin edellisistä hieman. Tämä on nimittäin kypsytetty 12 kuukautta rommitynnyreissä viskitynnyrien sijaan. Olut lanseerattiin vuonna 2012 joulumarkkinoille ja sen reseptiin kuuluu Marris Otter-, Dark Crystal-, Caramalt-, Chocolate-maltaita (plus paahdettua ohraa). Humalina on käytetty Galena- ja Bramling Cross -humalaa. Näiden humalien ja maltaiden saattelemana käydään olueeseen kiinni kuin sika limppuun. Ah, onneksi kaapista löytyy myös verrattavaa, tosin myöhemmin, sillä tovi takaperin ostin kaappiin kypsymään Paradox Isle of Arrania.


BrewDog Christmas Paradox 2012, 15%, batch 334, bb: 28.10.22

T: Alkuun vahvan imelä, hieman alkoholinen ja muutoinkin hyvin erikoinen. Lasissa ajan myötä tuoksu kuitenkin tasoittuu ja oluen piirteet pääsevät esille. Edelleenkin löytyy imelää maltaisuutta ja viinimäistä tummuutta. Ylikypsää hedelmäisyyttä miedon paahteisuuden kanssa, jossa imelyys tuo makeaa ja hapanta tuntua sekaan. Hedelmäisyys on hieman käynyttä ja terävää. Taustalta löytyy myös mietoa paahteisuutta, mokkaa ja kevyttä humalaisuutta, mutta ne jäävät imelän mämmisyyden alle hieman piiloon. Kokonaisuudessaan tuoksu on hyvin intensiivinen ja vahva. Tämän kannattaa antaa lämmetä kunnolla huoneenlämpöön, sillä muutoin kylmänä alkoholisuus korostuu ja hienot vivahteet jää kokonaan sen alle.

M: Imelyys löytyy myös maussa vahvasti. Tämän lisäksi makua tasoittaa paahteinen maltaisuus ja kevyt viinivivahteinen humalaisuus. Suutuntuma on melko tuhti ja hieman siirappinen. Alkoholi meinaa puskea läpi, mutta onneksi taittuu paahteisuuden ja humalaisuuden alle. Alun vahvan happaman ja terävyyden jälkeen tulee mielestäni oluen paras osuus; Paahteista ja makeaa mallasta, hieman humalaista ja ylikypsää luumua ja omenaa, sekä mausteista leipää. Jälkimaussa nämä paremmat ominaisuudet jatkaa vaellustaan. Hieman kanelista ja rukiista vivahdetta, leipämäistä paahteisuutta ja tummia kuivattuja hedelmiä.

Tämän alkoholinen imelyys on hiukan vaikeasti nieltävä, mutta muutoin tästä löytyy hyviä vivahteita. Hyvin hitaasti siemaillen on kyseessä oikein varteenotettava olut. Jälkimausta löytyy tämän oluen parhaat puolet. Rommitynnyri tuo olueeseen hunajaista (makeaa) hedelmäisyyttä ja mietoa mausteisuutta.

Jouluparadoxi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti