16 joulukuuta 2013

Jouluviski 2013 part III: Bowmore 16yo 1991 Limited Edition Port Matured, 53,1% OB

Viimeaikojen portviinimaistelut ovat olleet mielenkiintoisia ja tämä sai myös mielenkiinnon heräämään portviinikypsytettyihin/viimesteltyihin viskeihin. Näitä viskejähän markkinoilta löytyy aika paljonkin. Yksi kuuluisimmista lienee Balvenien Port Wood 21yo, joka on ihan hyvää omasta mielestänikin ja onnistunut kypsytys. Portviini on luultavasti toiseksi eniten käytetty viimeistelytynnyri sherrytynnyrin jälkeen (ja tietysti bourbon/new woodin). Kuten sherrytynnyrien tapauksessa, tällä saa myös pilattua viskin, mutten onneksi kovin usein ole törmännyt huonoon yksilöön. Viimeisin epäonnistunut oli muistaakseni Glendronach 15yo Tawny port. Kypsytykseen tietty vaikuttaa tynnyrin laatu ja se millaista portviiniä siinä on aiemmin ollut. Jonkin verran näkee mainintoja lajikkeestakin, esim. Tawny Port, mutta aina ei kerrota millaisissa tynnyreissä viski on viimeistlty/kypsytetty. Tämä onkin toisaalta mielenkiintoinen juttu, sillä näillä viineillä on kuitenkin keskenään aika erilaiset makuprofiilit ja tämä tietysti vaikuttaa enemmän tai vähemmän lopputulokseen. Ainoa yhteinen asia on alue josta ne tulee, makeus (joka myös vaihtelee) ja melkein kaikkien noin 18-20% alkoholivahvuus. Samahan se on tosin sherrytynnyreiden käytössäkin, eipä silläkään saralla monesti ilmoiteta, kuin sherrywood, tai sherry cask.

Yksi isoimmista tekijöistä maun siirtymisessä port -tynnyristä lienee tynnyrin koko ja "tuoreus", eli onko viski ensimmäinen satsi joka menee tynnyriin portviinin jälkeen, vai onko kyseessä jo moneskin täyttö. En tarkemmin ole tutkinut portviinitynnyrien käyttötapoja, mutta voihan sekin olla, että käytetään myös väliaikaisesti "marinoituja" tynnyreitä. Eli täytetään pienempi tynnyri väliaikaisesti jollakin perus- /huonolaatuisella viinillä ja tämän jälkeen tyhjennetään ja laitetaan viski sisään.
Yleisin tynnyri finistelyyn lienee kuitenkin Portpipe, eli noin 650-litran tynnyri, jossa portviini yleisimmin kypsytetään. Tähän väliin on syytä mainita, että Ruby Portia ei yleensä kypsytetä puutynnyreissä, eli yleensä tynnyreissä on aiemmin ollut Tawny Portia, tai tarkemmin määriteltyjä Colheitaa/Vintage portia/LBV:tä ym.

Onneksi otsikon viskin tiedot on ilmoitettu mallikkaasti. Savuisten jouluviskien saralla ajattelin, että tämä voisi olla hyvä kandidaatti. Savua ja viinikypsytyksen mausteita ja makeutta. Kyseessä on siis vuonna 2007 pullotettu portviitynnyreissä kypsytetty 16-vuotias Bowmore. Tämän kaverin arvostelin tuossa taannoin ja se oli oikein maittavaa. Tämä viski on 24 portpipe -tynnyrin sekoitus 1991-vuosikerran Bowmorea, se on kylmäsuodattamaton, laimentamaton ja värjäämätön "suoraan tynnyristä" -viski. Pulloja pullotettiin 18000 kpl. Ja tältä se maistui minun mielestäni:


Bowmore 16yo 1991 Limited Edition Port Matured, 53,1% OB

T: Vahvan viinivaikutteen omaava, hieman kuminen ja hapahko. Alkuun hieman pistävä savuineen ja viineineen, mutta ajan myötä tuoksu pehmenee. Toffeeta, makeaa viinisyyttä, poltettua kumia, tuhkaa ja sokerista rypälettä. Savuisuus ja turpeisuus on hyvin läsnä, mutta portviini jyrää hieman ylitse. Pitkän ajan jälkeen kumimaisuus hieman korostuu ja minun makuuni huonontaa tuoksuolemusta.

M: Alkuun likaisempaa ja viinintäyteistä savuisuutta. Makeus alkaa kohtalaisen voimakkaana ja hyvänä kakkosena tulee kihelmöivä savuisuus. Keskivaiheilla suutuntuma muuttuu happamammaksi ja makeus valtaa alaa. Vivahteina tulee maallisuutta, pähkinää, rusinaa ja karamellisoituja rypäleitä. Jälkimaussa jää poltettu puu ja kuivanmakeaa siirappisuutta. Jos tätä peilaa joihinkin portviineihin, niin tulee mieleen sellainen aika makea ja hapan marjaisa Tawny Port mieleen. Tietenkin ilman savuisuutta ja kihelmöintiä.

Mielestäni 1989-vuoden bourbonkypsytetty versio oli onnistuneempi. Tämä oli hieman tasapainottomampi ja viinillä oli hienoinen yliote. Lisäksi mieto kumimaisuus rokotti elämystä. Mielessä on myös lähiaikoina maistettu Springtide, joka oli paljon herkullisempi versio Bowmoresta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti