12 joulukuuta 2013

Talvioluet 2013: Nils Oscar Winter Edition 2013, 8,6%

Joitain vuosia takaperin löysin Alkon hyllyltä Nils Oscar Imperial Stoutin. Maistoin oluen ja tykästyin siihen kovasti. Muistikuviin on jäänyt maltaisan paksu ja miedon mausteinen olut, joka tuntui suussa hyvältä. Jälkimaku oli tuossa oluessa maukas. Kyseinen olut on kuitenkin ainoita oluita mitä panimolta olen maistanut. Pieni aukko on siis olutsivistyksessä ja tätä asiaa lähdin korjaamaan otsikon oluella, tietty sen lisäksi, että se on myös talvikauden olut nimensä mukaan.

Mikropanimo Nils Oscar Brewery sai alkunsa vuonna 1996 Tukholmassa Kungsholmens Kvartersbryggeri i Kungsholmen -nimisenä panimona. Pian alun jälkeen se vaihtoi nimensä kuitenkin Tärnö Bryggeriksi ja vasta 2006 nykyiseen nimeensä, Nils Oscar Companyksi. Nimi juontaa maanviljelijästä nimeltä Nils Oscar, jonka jälkeläiset työskentelee edelleen maanviljelyn parissa Tärnö Manorissa, lähellä Tukholmaa. Kyseisessä paikassa mallastetaan edelleen oluen maltaat, jonka jälkeen ne kuljetetaan varsinaiseen panimoon Nyköpingiin.

Tuotteen kotisivuilla mainitaan oluen olevan Strong Scotish Ale. Noh, itse sanoisin, että imperial stout ei olisi myöskään kaukana totuudesta, mutta nämä luokittelut ovat aina hieman kinkkisiä ja yleensä en puutu niihin lainkaan. Otsikon yksilö on siis vuosikertaa 2013 ja jos en aivan väärin ole ymmärtänyt, aiemmin tätä myytiin jouluoluena (Julöl). Reseptistä löytyy ohramaltaiden, veden ja hiivan lisäksi El dorado ja Centennial -humalaa.


Nils Oscar Winter Edition 2013, 8,6%

T: Miellyttävän keksinen ja paahteinen. Viljaista tuoksua sopivasti paahdettuna ja miedolla mausteisuudella. Alusta alkaen täyteläinen tuoksu, humalaisuus ja paahteisuus ovat tasapainossa. Humala tuo pientä raikkautta leipäisään paahteisuuteen. Lisäksi löytyy pähkinän, kahvin ja kurpitsansiemenen tuoksua. Lämmetessä aukeaa toffeisia vivahteita.

M: Suutuntuma on samettisen kuohkea ja tasainen. Alun samettisen suklaan lisäksi avautuu maltaista leipäisyyttä keskiasteisella paahteisuudella. Kuin paahdettua rapeaa sekaviljaleipää. Tummaa kaakaota, ohrapuuroa, hivenen limppua ja lakritsia. Humalaisuus on oikein tasapainoista ja sopii lähes täydellisesti paahteisuuteen. Jälkimaku tarjoaa tasapainoista makuelämystä, samettisen jauhoista suutuntumaa, mietoa humalaisuutta ja paahteisuutta, sekä kaakaomausteista (kaakaojauho) vivahdetta. Keskipitkä.

Ruotsalaiset osaa. Aiemmin tykästyin kyseisen panimon imperial Stoutiin (tosin siitä on kauan kun maistoin) ja nyt tämäkin ohitti kaikki odotukset. Juuri sopiva runko minun makuuni ja tämä on kohtalaisen helppokin. Ei tuota ongelmia 50cl pullokoossa. Parasta tässä on makujen hieno tasapaino. Suutuntumakin on oikein mieluisan. Tämän talven parhaimpia sarjassaan.

Nils Oscar talviversio 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti