08 marraskuuta 2013

Fuller's Vintage Ale 2013, 8,5%

On se aika vuodesta! Aikoinaan joskus 2000-luvun alussa tämä oli yksi niistä herkuista, jotka saivat minut innostumaan enemmän ja enemmän hyvistä oluista. Aloittelevalle hieman perehtyneemmälle oluthifistille, joka ei hakenut räjähtävää humalaisuutta, tai tyrmäävää alkoholisuutta ym, tämä oli sellaista herkkua, jota piti ostaa aina useampi pullo komeroon. Fuller's oli muutoinkin itselleni yksi niistä panimoista, jotka innosti jatkamaan ns. parempien oluiden tiellä, eikä tyytymään maitokaupan kissankusiin. No joo, hieman kärjistettynä, mutta tarkoitin niitä tavallisia mäyräkoiria ja sikspäkkejä, joita kaupat ovat aina olleet pullollaan.

Fuller's Vintage Ale. Tämä on siis vuosittain syksyllä julkaistava pullokypsyvä vuosikertaolut. Tämän vuoden yksilö on jo 17. järjestyksessään. Itse olen näitä maistanut ehkäpä 2003:sta eteenpäin. Vaihtelua näissä toki on, mutta kyllä ne pääpiirteittäin hyviä oluita ovat (jollei hae sitä extremeääripääkokemusta).

Resepti on yleensä aika samankaltainen, mutta jotakin yleensä muutetaan. Tämänkertaisessa vuosikerrassa on käytetty Pearl -talvimallasta ja humalina Goldings-, Challenger-, Admiral- ja Sovereign -humalia. Muutosta on siis viimevuotiseen Pearlmaltaiden käyttö ja Challenger- sekä Admiral humalat. Humalilla on saatu 40 EBU:n katkeruusaste, joka tosin pullossa kypsyessä ajan saatossa varmaankin muuttuu alhaisemmaksi. Maisteltavana olevan pullon numero on 049797 ja parasta ennen on merkattu vuoteen 2023. Väri on 37 EBC. Kaapista löytyy muutama pullo myöhemmäksi, joista toinen on hommattu jo aiemmin Ruotsinmaalta.

Vuosikertaherkku
Fuller's Vintage Ale 2013, 8,5%

T: Rauhallinen ja kypsänoloinen. Hentoa toffeeta ja suklaata rapsakalla, mutta miedolla humalalla. Tynnyrikypsytettyä alen tuoksua (vanhahkoa mäskiä, hivaa ja puusammiota). Tuoksu miellyttää ainakin minua. Kuohkeaa tasapainoista mallasaromia. Hieman löytyy myös paahdettua mallasta ja fariinisokeria.

M: Maussa tulee paksuhkoa mallasmaisuutta, lämmittävää jauhoista leipämäisyyttä paahdetuilla pähkinöillä. Humalaisuus on tasapainossa muuhun olemukseen ollessa miedon paahteista, hedelmäistä ja jauhoista. Suutuntuma on oikein hyvä ja runsas. Tulee hiukan mieleen iäkäs stout, mutta kevyempänä. Kypsää luumua ja karamellimallasta, kaakojauhetta ja taatelia. Jälkimaku miedon paahteinen ja katkera. Karamellimaltaat jää miedosti mylläämään.

Kyllä tämäkin lunasti minun odotukset. Jopa hieman parempi suutuntumsa kuin mitä osasin odottaa. Tämä antaa syyn jatkaa vuosittaista ostoa hyvillä mielin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti