05 marraskuuta 2013

Hibiki 17yo OB, 43%

Hibiki 17yo sai alkunsa 1989. Dr. Inatomi teki paljon testi-blendejä tätä 17yo varten. Hän halusi kehittää hyvin japanilaisen viskin. Tätä varten käytettiin Mizunaraa, eli japanilaista tammea. Tämä puu on kohtuu yleistä japanilaisessa viskiteollisuudessa ja sen sanotaan tuovan omanlaista mausteisuutta, varsinkin kukkaisuutta ja kookoksisuutta tisleeseen. Kookoshan yleisesti assosioidaan amerikkalaisen tammen aromeihin, mutta Mizunaran sanotaan tuovan jopa enemmän kookosaromeja. Tämän kookosaromin sanotaan tulevan ns. laktoneista (3-methyl-4-octanolide). Tästä tehtiin jopa tutkimuksia The International Centre for Brewing and Distilling ja the Scotch Whisky Research Instituten toimesta.

Alkuperäiseen 17yo sekoitukseen käytettiin yli 30 single malt Yamazakia ja Hakushua, sekä jyväviskiä.
Hibikin 12yo on mielestäni parhaimpia blendejä mitä olen tähän asti maistellut. Katsotaan miltä tämä 5 vuotta vanhempi versio tuntuu. Aiemman arvostelun Hibikin 12yo ja 21yo -versioista voi lukea täältä.

Kuvan lähde: Suntory Information Release No. 10235


Suntory Hibiki 17yo OB, 43%

T: Mausteinen ja luumuinen (kukkaista kypsää luumua). Vaniljaisia ja toffeisia piirteitä, tammea, kookosta, kahvipapuja ja hieman liköörimäistä alkoholisuutta. Lasiajan kanssa tammi ja kukkainen luumuisuus korostuu. Tuoksu on pehmeähkö ja tasapainoinen. Pientä paperiliimaisuutta on aistittavissa (hyvällä). Rinnalla tuoksuteltu Hibiki 21yo OB on tätä tummempi ja vähemmän hedelmäinen. Tämä on enemmän Japanilaistyylinen kukkaisine ja hedelmäisine piirteineen. Tässä on mielestäni miellyttävää japanilaista mausteisuutta (vaniljainen, kookoksinen ja kukkainen luumutammi). Oikein miellyttävä tuoksu, jopa parempi kuin 12-vuotisessa.

M: Alkaa samankalataisena pehmeänä mausteiden täyteläisenä. Hunajaa, luumua, vaniljaa, tammea, kahvimaisuutta ja kaakaopapuja. Maku on tasapainoinen ja runsas. Kukkaista tammea ja hieman metallisuutta. Pehmeä mausteinen tammi tuntuu alusta loppuun miellyttävänä. Tämän lisäksi hedelmäinen luumuisuus, kookoksisuus ja vahamainen kahvimaiuus tuntuu taustalla. Jälkimaussa on taatelia, kermajäätelöä ja vaniljaa. Rikas jälkimaku.

Mielestäni oikein hyvä kokonaisuus. Kaikki on tasapainossa ja mausteista pehmeyttä riittää alusta pitkään jälkimakuun. Tämä on enemmän 12yo kaltainen, mutta jopa hieman syvempi ja rikkaampi. Japanilaista taidonnäytettä, jonka rinnalla moni single malt kalpenee.

Kuva: © 2013 Hype Means Everything

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti