28 marraskuuta 2013

Talvioluet 2013: Great Divide Brewing Hibernation Ale, 8,7%

Talviolutarkastelussa vuonna 1994 perustetun Great Divide Brewing Companyn tuotos, Hibernation Ale. Pullon kyljessä mainitaan, että kyseistä olutta on valmistettu lähes perustamisvuodesta saakka, eli vuodesta 1995. Jonkinlainen perinneolut on siis kyseessä. PAnimo on nauttii hyvästä maineesta ja sen kuuluisin tuotos lienee Yeti Imperial Stout.

Mainitaan tässä kohtaa, että olut on kuivahumaloitu. Noh tässä nyt ei sinänsä ole mitään uutuutta, monet oluet ovat kuivahumaloituja, mutta tämä siis tarkoittaa, että olueeseen on lisätty humalia vierteen jäähdyttyä. Tämä voi olla joko ennen varsinaista käymistä, tai sen jälkeen. Tämä tuo olueeseen enemmän humalan aromeja, katkeruuden sijaan. Oluen katkeruuteen vaikuttaa humalissa olevat alfahapot ja nämä muuttuvat iso-alfahapoiksi nimenomaan kiehutusvaiheessa, jolloinka oluen katkeruus voimistuu. Saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tässäkin tekniikassa on hyvät ja huonot puolensa. Jos aiheesta kiinnostaa lukea lisää, voi tiedonnälkäänsä ruokkia vaikkapa täältä.
Reseptissä Pale-, kristalli- ja suklaamaltaita, Centennial ja Cascade -humalaa. Kantavierre 20,4 °P, väri 96,9 EBC ja katkerot 46 EBU

Hibernation Ale

Great Divide Brewing Hibernation Ale, 8,7%

T: Tumman jauhoinen ja leipämäinen (limppu), mämminen (ei imelästi), miedon lakritsinen ja kahvinen. Maltainen leipämäisyys peittää lähes kokonaan miedon hedelmäisen humalaisuuden. Humalaisuudesta tulee kuitenkin hienoinen vivahde, joka tuo tyylikkyyttä tuoksuun. Voisi siis sanoa, että kuivahumalointi on onnistunut.

M: Sopivan hapokas ja täyteläinen. Hiilihappoisuus tuntuu sopivasti ja sitä jatkaa kevyt leipäisyys ja maltaisuus. Paahteisuus, humalaisuus ja makeus ovat hyvin tasapainossa. Humalaisuus on keskivahvaa, mutta vaimenee nopeasti. Makeus on hieman karvasta ja paahteisuus pitää sen sivuroolissa. Jälkimaussa leipäisää suolaisuutta ja kuivattavaa miedon hiivaista humalaa. Ihan lopussa humalaisuudessa nousee yrttisä vivahde.

Alkuun neljäsosan nautineena ajattelin tässä olevan kaiken kohdallaan. Kuitenkin lopuksi jäi hieman vaivaamaan tietty syvyyden puutos ja jälkimaun yksinkertaisuus. Toisaalta tämä on aika helppo olut ja voisi kuvitella juovan näitä jopa muutaman kerralla. Toimii varmaankin hyvin joulusaunaoluena.
Alkuun otin esille kuivahumaloinnin siksi, että mielestäni tässä oluessa on hyvin onnistuttu tällä menetelmällä. Se tuo olueen mukavan kauniin vivahteen, kuitenkaan peittämättä muuta alleen. Mainio olut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti