24 marraskuuta 2013

Talvioluet 2013: Tasting

Maisteluja on kiva järkätä eri teemoilla, koska tällöin tuotteita on mukava verrata keskenään ja muutoinkin on tietyllä tavalla helpompi poimia sopivat uotteet maisteluun. Viskien kohdalla tämä saattaa tietty välillä olla hankalaa varsinkin pienellä kaveriporukalla ja nyyttärimeiningillä, koska moni esim. omasta kaveripiiristäni ei kuitenkaan kovin paljoa kaappia täydennä vuodessa, joten valinnanvaraa ei useinkaan löydy.

Vaihtoehtona tietysti on tilata sampleja ulkomailta, jolloinka pääsee valitsemaan ensinnäkin hyvästä valikoimasta ja toisekseen voi vaikuttaa teemaan hyvinkin paljon. Oluen kohdalla tilanne on mielestäni helpompi, koska Alkossa (varsinkin pk-seudulla) on kohtalaisen hyvä valikoima erilaisia oluita. Hintakin jää kipukynnyksien alle helpommin, jollei ihan kauheasti osta kerralla ja kaikkein erikoisimpia pulloja.

Jouluoluiden yksinmaistelun lisäksi hieman vaihtelua tuomaan järkkäsin kaveriporukalle tastingin. Aiheena kauden oluet ja jokainen sai tuoda muutaman pullon maisteluun. Maistelu oli aika vapaamuotoista, tarkoituksena ei ollut reitata oluita, vaan ihan perus nautiskelu hyvien oluiden ääressä. Tietty pientä vertailua keskenään eri oluiden välillä tehtiin ja pohditiin onnistumisia. Etukäteen olin ottanut selville maisteltavien oluiden faktat ja tarinat, joilla oli hyvä pohjustaa tietoutta kunkin oluen lämmetessä lasissa. Esimerkkinä tämänkertaiselle maistelulle kertyi hintaa noin 80e, eli parikymppiä henkilöltä. Ei siis todellakaan kallista, kun ajattelee, että saa maistella rauhassa, hyvässä seurassa ja etukäteen harkittuja juomia. Alla omat lyhkäset muistiinpanot oluista.

Neljän taviksen illallinen

Aecht Schlenkerla Eiche, 8% (Brauerei Heller-Trum)
Urbockista ja Märzenista poiketen tämän oluen maltaat on kuivatettu tammisavulla pyökkisavun sijaan. Reseptissä siis savustetut ohramaltaat ja 26,6 EBU:n antaa Hallertau- ja Spalt -humalat. Väri 42 EBC ja kantavierre 18,3°P.

T: Vanhan palaneen puun aromeja. Kohtuu raikas fiilis. Palvikinkkua, nuotiota, hieman sitruunaa, raikasta humalaa ja vaniljaa. Ihan hyvä tuoksu.

M: Toffeisen samettista, yllättävän pehmeä ja täyteläinen. Kuivan nuotiosavuista. Suutuntuma on yllättävän pehmeä ja karamellinen. Paahdettua karamellia, makeaa mallasta ja kevyttä luumuisuutta. Humalaisuus on hyvin tasapainossa muun kanssa. Lopussa päällinen makeus alkaa hieman tökkimään.


Lervig Aktiebryggeri Winter Ale, 8,3%
Maltaina Pale-, suklaa-, karamelli- ja münchnermaltaat. Humalina Goldings ja Perle. Lisähöystönä kalifornialaiset rusinat.

Tämän arviot tältä vuodelta löytää täältä.
Sen verran mainittakoon, että kolme näitä on tullut tänä talvena juotua ja tuntuu, että joka kerta maistuu paremmalta. 

AleSmith Brewing YuleSmith, 8,5%AleSmithin oluista on aina yhtä mukava hakea tietoa. Mitään kun ei löydy. Panimoonkin olen ollut yhteydessä  muutamaan otteeseen ja ystävällisesti ovat jättäneet vastaamatta. Alkon sivuilta sai poimittua muutamat perustiedot. Katkerot 53,9 EBU, väri 71,2 EBC ja kantavierre 21 °P.

T: Pullon avatessa nenään kantautuu voimakas kuusen ja pihkan tuoksu. Kuusenneulasia, puunrunkoa pitkin valuvaa pihkaa, puunkuorta, raikasta metsää ja karamellista mallasta. Kevyt paahteisuus. Hyvin amerikkalainen.

M: Karamellisen humalainen ja pihkaisa. Samoilla linjoilla tuoksun kanssa, pihkainen ja havuinen humalaisuus, makeahko ja kevyen paahteista maltaisuutta ja pähkinää. Jälkimaussa humalaisuus jää taustalle pyörimään, mutta myös karamellisuus ja paahdettu pähkinä "pysyy mukana". Hyvää Alea, joskin ei yllätä mitenkään.


Nøgne Ø Imperial Stout, 9,0%
Laatustoutia jonka reseptissä on käytetty Marris Otter-, vehnä-, münchner- ja suklaamaltaita, mallastettua kauraa, paahdettua ohraa ja vaaleaa kristallimallasta. Humalina Chinook ja Northern Brewer. Ja Grimstadin vesi ;). Katkerot 75 EBU, väri 460 EBC ja kantavierre 22 °P.

T: Hieman leipämäinen ja hedelmäinen. Hieman pistävää, humalaisuus on hedelmäistä ja paahteista. Paahteisuus tuo mieleen palanutta kahvia ja tumman leivän kuorta. Hieman mämmisyyttä ja jauhoisuutta.

M: Paksua kahvisuutta, tummaa suklaata, kaakaota ja palanutta mallasta. Kauraisuus tuntuu pehmeytenä ja tuo täyteläisyyttä. Jälkimaku on vahvan paahteinen, hieman lakritsinen ja jauhoinen. Lopussa tulee hieman hapanta kaakaota. Laadukas imperial stout. Tällaista odotankin Imperial stouteilta.


Kulmbacher Eisbock, 9,2%
"Jääpukki" saa vahvuutensa jäädytystekniikalla. Eli Alkoholipitoisuutta sadaan nostettua jäädyttämällä olut, jolloinka vesi jäätyy. Alunperinkin, ainakin tarinan mukaan, eisbock oli unohdettu ulos tynnyreihin paksun jään ja lumen alle, jolloinka olut oli jäätynyt, tullut vahvemmaksi ja säilynyt läpi talven. Ainakin sinnepäin. Katkerot 23,4 EBU, väri 76,2 EBC ja kantavierre 21,5 °P.

T: Hapan ja hedelmäinen, hieman mämminen tuoksu. Appelsiinia, neilikkaa, ruisleipää, hieman alkoholi pääsee läpi ja nenään jää kirpeän paahteista humalaa. Ajan kanssa vanhaa mäskiä. 

M: Mämmisyys tuntuu myös maussa. Suutuntuma on hitusen jauhoinen ja puuroinen. Imelää mallasta ja mietoa alkoholisuutta. Sokerista vierrettä. Tämä on ihan hyvää, mutta hieman tulee alkoholinen fiilis esille häiritsevästi. 


Malmgårdin Panimo Huvila Arctic Circle Ale, 7,3%
Suodattamaton olut, jonka valmistuksessa käytetään tuoreita katajanoksia sekä ruismallasta. Reseptissä myös pilsner-, wiener-, karamelli- ja suklaamaltaita, sekä humalina Northdown ja Styrian Golding. Kantavierre 18°P, katkerot 45 EBU ja väri 80 EBC.

T: Oksaisen katajainen ja metsäisä hieman ummehtunut tuoksu. Tuoksu raikastuu aika nopeasti. Mieleen tulee myös sauna jossa on tuoreita vihtoja. Saunalauteet. Humalaisuus on metsäisää. Ruis tuo hieman happamuutta.

M: Maussa tulee pölyistä lehtimäisyyttä, kuivaa humalaisuutta, hieman multaisuutta ja lakritsia. Vaaleaa sekaviljaleipää. Kuiva ja kitkerähkö jälkimaku. Tässä oli omaperäisyyttä ja hieman erikoisuutta. Erityisesti pidin tuoksusta. 


Panimoravintola Plevna Siperia Imperial Stout, 8%
Tästäkin arvio tehty jo aiemmin ja tiedot löytyvät täältä.


Pöytäseurueen lyhyen äänestyksen jälkeen illan leijonat oli Arctic Circle Ale ja Siperia. Jumboksi jäi Eisbock tai jos hinta otettiin huomioon niin YuleSmith. Itse arvostin tänään eniten LA Winter Alea. Siinä on tälle talvelle onnistunut tuotos omiin makuhermoihini. Jotenkin olen kaivannut juuri tuon tyylistä olutta nyt. Tosin jos tuhdimpaa jälkkäriä tai nautiskeluolutta haluan niin valinta kohdistuisi Nøgne Ø Imperial Stoutiin, tai Siperiaan.

Erdinger Schneeweisse tuli passattua toiselle kerralle, koska ajattelin sen jäävän niin pahasti jalkoihin näiden muiden tuhtien jälkeen. Jälkkärinä maistui kuitenkin vielä Wigrenin herkkunakit (cheddarnakit olivat loppu). On niin hyviä nuo Wigrenin nakit. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti