28 heinäkuuta 2017

Alkosta: Old Pulteney 1989 Vintage

Maistoin taannoin otsikon tislaamon 30-vuotiaan pullotteen, joka teki ison vaikutuksen. Kypsytyksessä käytetty ex-bourbon tammitynnyri oli tehnyt vakuuttavaa työtä. Ikä tuoksui, tuntui ja maistui. Jäin tuon jälkeen pullotekytikseen, eli mikäli kyseinen pullote tulisi kohtuu hinnalla vastaan, olisi se varma ostos. Ei koskaan tullut.

Hieman nuorempi vuosikerta kuitenkin tuli. Nimittäin Alkoon tuli jo jokunen aika sitten Old Pulteneyn 1989 vuosikertapullote hintaan 250€. Ei siis mikään halpa, mutta olihan pullotteen viskillä ikääkin jo kunnioitettavat 26 vuotta. 30-vuotiaan tavoin täysin ex-bourbonkypsytettyä. Tämä 1989 on kuitenkin kypsynyt tynnyreissä, jossa on aiemmin ollut turpeista mallasviskiä bourbonin jälkeen. Tarjoaisiko tämä samaa nautinnollista makumaailmaa kuin 30-vuotias? Nimittäin iäkäs ex-bourbontynnyreissä kypsynyt viski voi parhaillaan olla mahtavuutta.


Old Pulteney 1989 Vintage, 46% (OB)

Tuoksu on hyvin kesäisen hedelmäinen. Kirpeät vihreät omenat ja raa'at päärynät pulppuaa miedon sitruksisuuden kera. Kirpeähkö yleisolemus, ei saippuainen. Iästä huolimatta ei kovin kypsytetyn oloinen, esim tammisuus on hyvin vaisua. Ajan myötä hedelmäisyys muuttuu pehmeämmäksi. Kivan hedelmäinen tapaus.

Maussa ex-bourbontynnyrin hedelmäisyys ei ole hyökkävää, terävää, eikä raakaa, vaan makupaletti on mukavan runsas ja paksu. Alkuun löytyy myös hieman kirpeää hedelmäisyyttä (sitruksisuutta), mutta runsas omenainen ja päärynäinen hedelmäisyys saa nyt mukaansa pehmentävää tammisuutta ja hieman mausteisuutta. Seassa löytyy hento kevyt savuisuus. Jälkimakua kohden kivasti hedelmäistä öljyisyyttä. Hyvin kesäinen ja raikkaan sitrushedelmäinen tapaus, jossa ikä ei kuitenkaan näy niin paljoa kuin parhaimmissa tapauksissa. Jään siis kaipaamaan pehmeyttä ja hedelmäkermaista tuntua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti