01 heinäkuuta 2017

Ensipuraisu Kyrö Single Malt Rye Private Cask #0006, 60,9%


Edellisessä postauksessa kerroin projektin kulusta ja päätöksestä, joten tämän kohdalla voinee jättää löpinät pienemmäksi. Tarinat löytyy siis täältä. Sain juuri kotiutettua Alkosta pullot ja miksipä ei otta ensipuraisua viskistä. Tämä on siis ensimaisto kyseisestä nektarista.

Edellisissä tarinoissahan on kerrottu jo kaikki oleellinen, joten nyt keskitytään itse viskiin. Kertauksena vielä perus faktat; 100% mallastettu suomalainen ruistisle, jota laitettiin kypsymään 30 litran tammitynnyriin. Tammitynnyri oli amerikkalaista tammesta (American white oak) valmistettu neitsyttynnyri, eli siinä ei ollut käynyt sisällä mitään tislettä ennen täyttöä. Kolme vuotta kypsytys ja viski pulloon 22.6.2017.Kyrö Single Malt Rye Private Cask #0006, 60,9%

Tuoksu on voimakas, pippurisen mausteinen ja runsaan tamminen. Tammen vaikutus on ollut massiivista. Mausteisuuden ja tammen seasta tulee Kyrön raakatisleen ominaispiirteitä, joita oman kokemuksen mukaan on mentholisuus, mausteinen ja maalaismainen rukiisuus ja mentholisuutta musituttava eucalyptisyys. On runsas ja voimakas tuoksu, joka miellyttää omaa aistiani.

Maussa ollaan samoilla linjoilla. sellaisenaan (60,9%) kireän voimakas, pippurinen, yrttinen ja jälkimausta mausteinen. Tammen vaikutus on voimakas, mutta ei se kaikkea vie mennessään, vaan antaa tilaa viskille. Korostetaan, että en ole yliherkkä liialle tammisuudelle. Veden kanssa rukiisuus tulee paremmin esille ja tammisuus rauhoittuu. Mentholisuus on tässä viskissä isoimpia piirteitä. Oikein runsaan veden kanssa tulee raakatisleen rukisuus isosti esille.

Jätetään arvosanat antamatta, koska oma lapsi. Omalla tavalla hyvä viski, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että tämä on haastava, sillä tammella on niin suuri vaikutus. Lisäksi tässä on tiettyä raakuutta, jota kolme vuotta ei ole täysin kypsyttänyt. Siis tisle todennäköisesti vaatii isomman tynnyrin, jotta se saisi rauhallisemmin kypsyä ilman tammen ennenaikaista puuttumista. Noh, tämä oli vasta "paha kaula", joten katsotaan vielä muutama maisto ennen lopullista tuomiota.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti