24 tammikuuta 2017

Rekolan Panimo Kaffe Stout, Talven Tähti (4,3%) ja Suomi 100 Juhla Pils

Fiskarsin tunnetuin panimo lähetti muutaman oluen maisteltavaksi panimon nimikkolasin kera. Paketissa tuli mukana kolmea olutta, Kaffe Stout, Talven Tähti ja Suomi 100 Juhla Pilsiä. Näistä on ennestään tuttu Talven Tähti, mutta reseptiikkaa on silloisista versioista muutettu ja kaiken lisäksi minun jo maistamani versio oli Alkosta ostettu vahva versio.

Kaffe Stout tulee piakkoin Alkon pienpanimokattaukseen (juuri listautunut verkkokauppaan) ja on tyyliltään milk stout, eli reseptiin kuuluu laktoosia. Onnistuessaan tämä lisäys voi tuoda mukavan ulottuvuuden. Nimen perusteella keitosta löytyy myös kahvia. Lähettivät siis maitokahvia.


Talven Tähti tuli Alkon jouluolutkattaukseen 2015 ja sitä on ollut myös saatavilla maitokauppavahvuisena. Reseptiikkaa on nyt muutettu, mutta siitä minulla ei ole enempää tietoa. Aiemmin tämä sisälsi mm. kanelia, tähtianista, kardemummaa ja neilikkaa. Näistä tähtianis on minulle sellainen hienoinen no go.

Yksi oluista on tyyliltään Pils, jota on paketin mukana saapuneen saatetekstin mukaan viilailtu muutama vuosi, jonka jälkeen siihen saatiin toivottua diasetyylisyyttä, eli tsekkityylisille pilsnereille tyypillistä voin aromikkuutta. Toivotaan että löytyy myös rapsakkaa voimakasta humalaa. Saatteen mukaan tätä olisi saatavilla hyvin varustelluista baareista ja ravintoloista. Sen verta non-commercial versio on vielä kyseessä, että etikettiä ei vielä oluesta löydy.


Rekolan Panimo Kaffe Stout, 5,5%

Tuoksusta tunnistaa helposti maitokahvin. Ei vahvaa kahvijauhoisuutta, vaan nimenomaan maitokahvia. Kevyt paahteisuus ja paahdettua leipäisyyttä. Kevyehkö tuoksu.

Maussa ollaan pehmeillä linjoilla. Muutaman kulauksen jälkeen tulee fiilis, että tämä on tehty helpoksi juotavaksi. Kahvisuus on runsaana läsnä ja tuoksun lailla maitokahvina. Aistin laktoosin tuomaa pehmeää ja aavistuksen imelää tuntua, etenkin jälkimaussa. Paahteisuus on kevyttä ja humalan katkeruutta ei huomaa. Jälkimaussa pitkään kestävä maitokahvisuus ja kevyt leipäisyys. Kevyt maitokahvinen stout, jonka nimi voisi olla maitokaffe stout. Melkein annoin neljä pikaria.Rekolan Panimo Talven Tähti, 4,3%

Tuoksu on hyvin mieto. Aavistuksen makeaa maltaisuutta ja mausteisuutta. Lämpimänä mausteisuudesta erottaa kanelin, aniksen ja neilikan. Muutoin tässä on mieto tummahkon lagerin maltaisuutta.

Maussa pieni yllätys, sillä mausteisuus ei iskekään niin kovaa kuin pelkäsin. Edellisestä kerrasta mausteisuus on paljon ujompaa. Makeus on kurissa. Hiilihappoja turhan paljon. Todella kevyt ja mieto. Erittäin mieto paahteisuus. Kevyehkön maltaisuuden kaverina löytyy pullossa mainitut mausteet, jotka ovat onneksi tuunattu riittävän rauhallisiksi. Pidin kyllä edellisestä enemmän.Rekolan Panimo Suomi 100 Juhla Pils, 4,5%

Tuoksu on puhdas ja raikkaan oloinen. Aistin tsekkilagerin kaltaista mietoa humalaa ja hyvin kevyttä voin kaltaista aromia. Tässä on sellainen puhtaan houkutteleva lager-tuoksu, jossa ei ole pahvista, tai muuten tunkkaisia sivuaromeja.

Maussa mennään samoilla linjoilla, eli kevyttä puhdasta maltaisuutta, joka on aavistuksen makeaa ja jonka kaverina on turhankin kevyt humala. Voiaromia en maussa erityisesti löydä, mutta miedosti samaa rasvaista suutuntumaa löytyy kuin tsekkiläisessä pilsissä. Katkeruus on sellaista rauhallista ja pehmeää jälkimakupainoitteista, eikä rapeaa puraisevaa. Hiukan puraisevampi katkeruuus niin avot. Mahtaa muuten maistua kermaisen pastan kanssa?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti