11 tammikuuta 2017

Sierra Nevada Harvest Wet Hop IPA vs. Celebration Fresh Hop IPA


Systembolagetin satoa arvioitavaksi. Itse pidän yhdysvaltalaista Sierra Nevadan panimoa hyvänä. Siltä löytyy erinomaista ja hyvää tavaraa. Kovin montaa huonoa en muista maistaneena, muutaman "ihan ok" on tullut vastaan. Lisäksi mielestäni brändin imago on mielestäni hyvä.

Viimeisimmältä ruotsinreissulta tuli napattua Systembolagetista pari kappaletta Sierra Nevadan Harvest Wet Hop IPAa ja Celebration Fresh Hop IPAa. Puljussa hintaa näille oli Wet Hopille 3,8 € ja Celebrationille 3,2 €.


Northern Hemisphere kuuluu Sierra Nevadan Wet Hop -sarjaan, jonka oluet ovat valmistettu käyttäen tuoreita kuivattamattomia humalia. Panimon kotisivuilla kerrotaan, että humalat päätyy kattilaan viimeistään 24 tunnissa pelloilta poimimisen jälkeen.  Sarjan kuuluu myös single hop, fresh hop ja wild hop ipat.

Celebration Ale on puolestaan kausiluontoinen olut, joka tehdään käyttäen tuoreita vastavalmistuneita humalia. Mitä eroa Fresh ja Wet hopilla sitten on? Noh, periaatteessa ei kait mitään, mutta mikäli etiketissä on Wet Hop, tulisi sen olla varmasti tuoreita humalia, joita ei ole kuivattu. Mutta jos etiketisä on fresh hop, niin se voi olla kuivattuja, tai tuoreita kuivattuja pellettejä, joka tapauksessa humalien tulisi olla tuoreita. Panimon kotisivuilla kerrotaan Celebrationissa olevan Cascade-, Centennial- ja Chinook-humalia.Sierra Nevada Harvest Wet Hop IPA - Northern Hemisphere, 6,7%

Tuoksussa humala pienellä niskalenkillä mallasta vastaan. Humala on havuista, miedon pihkaista, karamellista ja miedosti sitruksista. Ei erityisen tuoreen oloinen, vaan ennemminkin sellaista "vielä ok tuoreus" -fiilistä. Ruohoisuutta, joka hieman kuivaakin, ja karamellista maltaisuutta miedolla toffeella. Tuoksun perusteella ei mikään mullistava.

Maussa humala ei enää hallitse, vaan on tasapainossa karamellisen rungon kanssa. Maltaisuus tuntuu karamellisuuden lisäksi miedosti tahmealta ja kevyen makealta. Katkeruus tulee kyllä käsi kädessä – havua, pihkaa, greippiä. Suutuntuma sopivan matalahiilihappoinen ja pehmeä. Jälkimaussa humala hellittää jättäen miedon greipin ja karamellisuuden. Hyvä ja etenkin tasapainoinen IPA, jossa katkeruus itseäni miellyttävällä tasolla (ei humalanyrkki).Sierra Nevada Celebration Fresh Hop IPA, 6,8%

Tuoksussa ei niin voimakkaasti humalaa kuin edellisessä. Miedommin pihkaa, havua ja sitrusta. Aika lailla kuitenkin edellisen kaltainen, mutta kaikki miedompana. Mallaspuolelta myös karamellisuutta vähemmän.

Maussa täsmälleen samanlaista fiilistä kuin tuoksussa ja edelliseen verrattuna kaikilla tavoilla miedompi. Etenkin karamellisuus miedompaa. Tässä myös hyvin kevyt alkoholisuus puskee esiin. Kevyt greippi, kevyt keksimallas ja mieto havuisuus. Ehkä aavistus yrttisyyttä. Ei yllä edellisen tasolle ja on jopa hieman tylsä.3 kommenttia:

 1. Kivasti luin AIVAN saman olutarvion lehdestä https://issuu.com/aurinkopaistaa.com/docs/aurinkopaistaa_com_tammikuu_01_1_20 sivulta 19... Siis sanasta sanaan saman.

  VastaaPoista
 2. Sori, siis sivulta 49.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilmoituksesta. Pitänee hieman kysellä asian perään. Lupia en ole myöntänyt ja minulla ei ole mitään kytköksiä ko. lehteen tai tahoon.

   Poista