07 heinäkuuta 2016

Terveiset Panimoravintola Koulusta

Kesälomalla mökkeilyn jälkeen yhden yön piipahdus Suomen Turussa. Tyttäreni (5v) kysyi hauskasti perille saavuttuamme, puhutaanko täällä Suomea. Teki mieli vastata, että tavallaan. Muun riennon jälkeen ajattelin pistäytyä kylillä, eli paikalliseen pubiin, josta saisi hyvää viskiä ja olutta.

Panimoravintola Koulu sopi tähän kuvaukseen ehkäpä hyvin, enpä ollut tuolla aiemmin käynytkään. Ainakin ennen Turun parhaimpia viskipaikkoja oli Kerttulin Kievari, mutta paikan omistajuus vaihtui jokunen vuosi sitten, jolloin oli huhuja viskitarjonnan downgradedaamisesta. En tiedä kuinka kävi, mutta lähempänä hotellia löytyi Koulu.

Panimoravintola koulu sijaitsee osoitteessa Eerikinkatu 18. Panimolla on melko suuri oma oluttuotanto, joten luonnollisesti hanoista löytyy oman panimon tuotoksia. Viskihyllyillä komeilee toista sataa, ellei kolmatta sataa pullotetta. Hintataso kohtalainen ja vaihteleva.


Koulu sai ensimmäisen oman viskinsä 2013. Koulun 3-vuotias Sgoil on tislattu Reksi Bock -oluesta Tuorlan maatalousoppilaitoksella, sillä Koululla ei ole omia tislauspannuja. Ensimmäinen viski oli hyvin pieni erä ( 150 litraa tislettä). Koulun kakkosviski tuli sherrytynnyristä (Sgoil sherry cask) ja se julkaistiin vuonna 2014. Pikkutynnyrissä kypsynyt 4-vuotias viski tuotti 80 pulloa viskiä, joten kyseessä oli ensimmäistä erää pienempi satsi. Hiljattain eräässä maistelutapahtumassa kerrottiin, että toistaiseksi Koululla ei ole tulevaisuutta viskien parissa, eli lisää ei olla näkemässä ainakaan vähään aikaan. Vai tulisiko sittenkin vielä yhdestä 50-litran tynnyristä jotakin ulos piakkoin?

Maistoin paikan päällä toki muutamaa juomaakin, ettei kuivin suin tarvitsisi lueskelle, kirjoitella ja oleskella. Sgoilin Sherryversiosta uusintamaisto, Koulun Vehnää ja Kavalanin "suomipullotetta". Kyseinen Kavalan on siis Viskin Ystävien Seuralle pullotettu ja kypsytetty tynnyrissä, jossa on aiemmin ollut turpeista Islay-viskiä.
Sgoil Sherry Cask, 59%

Tuoksussa selkeä pienen bourbontynnyrin aromi. Vaniljaista uutta tammea, hiivaisuutta, neilikkaa ja keltaista hedelmäisyyttä. Hunajaisuus ja mieto hiivaisuus toimii. Nuoruus paistaa läpi, mutta en tästä muuta odottanutkaan.

Maussa on jotakin sellaista mistä tykkään. Muistuttaa Valamon seiskaa kermaisella hunajaisuudellaan, kukkaisuudellaan ja vaniljaisuudellaan. Suutuntuma on etenkin jälkimaussa kivan öljyinen ja pehmeän kermainen. Maku riittää pitkälle jälkimaussakin. Tykkään tästä, nuoresta olemuksesta huolimatta.Kavalan Peaty Cask, 53,2% (for VYS)

Tuoksusta bongaa helposti turpeisuuden, joka on sellaista tarttunutta nokista turpeisuutta. Hetken ilmailun kanssa alkaa karkkista hedelmäisyyttä ilmetä. Pientä pistävyyttä ja kitkeryyttä, joka rauhoittuu ajan kanssa. Pidän mielenkiintoisena nokisuuden alla olevaa karkkisuutta.

Maussa Turvetynnyrin vaikutus on selvä. Pientä tervaisuutta, lääkemäisyyttä ja nokisuutta. Alla mielekkäämpää hedelmäisyyttä, joka tuo mieleen keltaiset hedelmät ja hedelmäkarkit. Pippurinen olemus, joka kantaa myös pitkälle jälkimakuun. En tiedä tuoko turve tähän mitään lisäarvoa. Voisin kuvitella tämän olevan parempi ilman.Panimoravintola Koulu Vehnä, 5,4%

Tuoksussa reilu vehnäinen mausteisuus, jossa neilikka ja banaani jyllää. Hiiva tuo hienosti kypsän banaanisuuden ja neilikan esille. Tämä on niitä runsaammin mausteisia vehniä mistä tykkään.

Maussa leivinhiivan kaltaista runsasta mausteista makeutta. Banaanisuus voimakasta, samoin neilikkaisuus. Ehkei ihan niin runsas kuin tuoksu antoi olettaa, mutta silti erittäin hyvä vehnä.
3 kommenttia:

 1. Anonyymi9/7/16 11:10

  Koulun omat viskit ovat menneet ihan ohi, kiitos tiedotuksesta ja arvioista - juotavilta kuulostavat.

  VastaaPoista
 2. Kerttulin kievarissa on kyllä mukava tarjonta viskejä ja oluita, että suosittelen käymään sielläkin. Eilen juuri vietin iltaa siellä maistellen yhtä sun toista herkkua.

  VastaaPoista
 3. Kerttulin kievarissa on kyllä mukava tarjonta viskejä ja oluita, että suosittelen käymään sielläkin. Eilen juuri vietin iltaa siellä maistellen yhtä sun toista herkkua.

  VastaaPoista