16 heinäkuuta 2016

Maitokaupasta: Bryggeri IPA 4,5%

Helsinkiläisen laatupanimon kauppa-IPAa. Hinnaltaan kilpailukykyinen, ostin omani alta neljän euron. Bryggeri IPAsta löytyy toki myös 5,5% versio, mutta tuota ei pahemmin alkoissa ole näkynyt. Panimo aloitti alkuvuonna yhteistyön Gasumin kanssa ja ymmärtääkseni tämä maitokauppaipa oli ensimmäisiä biokaasumerkittyjä oluita. Kaasu tuotetaan mäskistä.

Reseptiikan puolelta löytyy maltaina Pale ale, Munich, Crystal, Black ja vehnämallasta. Humalapuolta hoitaa jenkkiklassikot Columbus, Simcoe, Chinook, Amarillo, Cascade. Panimon mukaan katkerot 57 IBU.
Bryggeri Helsinki tuottaa vuosittain noin 100 000 litraa olutta, ja tuotannon sivuvirtana mäskiä noin viisikymmentä tonnia vuodessa. Aiemmin pääasiassa eläinten rehuksi päätynyt mäski lähetetään nyt Labion biokaasulaitokselle Lahteen, josta tuotettu biokaasu palaa takaisin Bryggeri Helsingin käyttöön. Liki kaikki panimon tarvitsemasta vuosittaisesta 130 MWh:n kaasumäärästä syntyy Bryggeri Helsingin omasta jätevirrasta.


Bryggeri IPA 4,5%

Tuoksusta löytyy kypsempää tummempaa hedelmäisyyttä. Mallas tulee kohtalaisen voimakkaasti keksisenä ja miedon leipäisänä. Humala ei ole kovin raikasta eikä jenkkityylistä, vaan ennnemmin vihanneksista ja maallista. Mieto greippi ja kevyt havuisuus. Jonkin verran brittityylistä yrttisyyttä. Ei erityisen kutsuva tuoksu.

Maku on hieman samoilla linjoilla. Keskiverto sopiva katkeruus, joka on sellaista hyvin kevyen maallista ja greippistä. Runko on hyvä, miedon keksinen ja leipäinen. Tasapaino kohdillaan. Jälkimakua kohti tulee kuivaa karamellisuutta, mietoa havuisuutta ja greippisyys voimistuu. Kuiva loppusilaus. Ei kovin raikas kokonaisuus. Muutoin ihan kiva, mutta suosin enemmän raikkaampaa ja hedelmäisempää ipaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti