25 toukokuuta 2016

Alkosta: Olarin Panimo Area 21 IPA ja Area 21 Pale Ale

Espoon Olarilaisimmalta panimolta Alkon valikoimista löytyy indian pale ale, joka kantaa nimeä Area 21 IPA. En muista hintaa, mutta kukapa niitä Suomen halpoja hintoja vahtisi. Alkon sivu ilmoittaa helpot 125,4 € 30:lle pullolle.

Pullon kylki ja Ratebeer kertoo humalina käytetyn Simcoe, Citra, Cascade, Warrior ja Chinook. Sellanen jenkkilataus, että luulisi riittävän. Onneksi humalat on helppo nakki nykyään. Mallaspuolelta löytyy ohramaltaiden lisäksi Helsingin Myllyn valmistamaa luomukaurahiutaleita. Arde kertoo tämän katkeruuttakin jossakin vaiheessa modatun kevyempään päin. Pullokoodista löytyy päiväys 1.8.16.

Toinen Olarilainen tuli IPAa hieman myöhemmin ja kantaa nimeä Area 21 Pale Ale. Reseptiikasta löytyy humalina Cascade ja Citra. Rungon puolella on käytetty ohramaltaiden lisäksi vehnämallasta. Tilausvalikoiman tuote, jota voi tilata tiettyihin alkoihin (Espoo). Muutama Olarilainen tuli naukattua tämän vuoden HBF:lla, mutta varsinaisen vaikutuksen se teki Vaappuvassa Ankassa hana-Pale Alellaan.Olarin Panimo Area 21 IPA, 6,3%

Tuoksu enteilee kylmänä pihkaisesta, havuisesta ja kosteasta humalasta. Samoin tuo mieleen reippaan karamellisen ja tahmaisen rungon. Ei siis mikään kevyt trooppisen sitruksinen tuoksu, vaan reippaan humalainen ja pihkakaramellinen.

Maku ottaa kopin tuoksusta ja jytää reippaalla katkeralla havuisella humalaotteella. Greippiä ja pihkaa. Mallaspuolelta karamellisuus tulee alkuun voimakkaasti mieleen, mutta ei ota otetta humalista. Karamellisuus kääntyy kuivaksi pihkaiseksi greippikatkerksi, tasapaino rungon kanssa ei aivan parhaillaan. Jälkimakukin kipristelee pitkään greippisenä. Luulisi hophedien tykkäävän, minulle tämä on hieman turhan kuivan greippi-humalavetoinen. Vaikka Ardehan tietty tätä naukkailisi ja vielä vajaaksi jäisi katkeruus...Olarin Panimo Area 21 Pale Ale, 5,2%

Tuoksu on raikkaampi ja hedelmäisempi. Hedelmäisyys tuo tuoreita ja kypsiä hedelmiä; kiiviä, omenaa, mangoa. Ei pihkaa, havuja eikä karamellisuutta, humala on tässä hedelmäisessä roolissa. Utuisen oloinen yleistuntuma, jossa mieto tuore makeahko sitrushumalaisuus. Hyvä tuoksu.

Maku samoilla linjoilla. Helposti juotava olemus, jossa humala puraisee huomattavasti kevyemmin kuin IPAssa. Miedosti hedelmäistä greippiä ja granaattiomenaa. Aavistus ananastakin. Maussa humala tuo myös kevyesti havuisuutta. Jälkimakua kohden meinaa pliisuuntua, mutta kevyt humala yrittää sinnitellä loppuun saakka. Ei niin herkullinen kuin hanasta muistin, mutta helppo ja raikas pale ale.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti