20 toukokuuta 2016

Alkosta: Hiisi Pecko Brett IPA

Ensikosketukseni otsikon olueen oli huhtikuussa Helsinki Beer Festivaaleilla, jolloin kolmen maiston perusteella pidin sitä tapahtuman parhaimmistona, ellen parhaana. Vaikka kyseessä onkin IPA, niin panimo kertoo tämän tykittelevän katkeroinnin sijaan aromihumaloinnilla ja brettahiivalla.

Olut on saanut nimensä karjalaisten henkiolennon ja amerikkalaisen humalalajikkeen mukaan. Wikipedia kertoo Pellonpekkon, tai peltopekkon merkityksen olevan "ohran, ohrajuoman haltija, pellonhaltija". Pekko sitä tai tätä, niin tarkoitus on ollut tuoda Brettanomycellä revittelevä olut.

Olut tuli vain kouralliseen Jyväskylän ja Helsingin Alkoja ja hintaa kertyi pullolle vajaa viisi euroa. Etiketin takaa löytyy runoutta: "Pellonpoika colmes polves, kellerissä alisessa // cadzelee mait, cuin acanoita - putkachtelee pacanoita. // Tauiaan kurkia keskyttepi, jywäsillä jumaluhden // rauoisasti rackasthaen - cuutamon corret cukoistauat."


Hiisi Pecko Brett IPA, 6,3%

Tuoksusta löytyy kirpeää sitruksista ja mehumaista hedelmäisyyttä. Välittömästi tulee selkeä Brettaisuus, joka ei ole erityisen navettaista ja maanläheistä, vaan enemmänkin sellainen hedelmäinen hiivakanta ollut kyseessä. Miedosti kuivattavaa humalaisuutta taustalla. Hieno ja houkutteleva tuoksu.

Maku on reilun hedelmämehuinen, jossa nahkea ja sitruksienen hedelmäisyys ohjaa koko palettia. Miedosti hedelmähapan, sitruksinen ja miedon suolainen. Puolivälissä tulee suutuntumaan kuivempaa humalaa ja nahkeaa hedelmää. Jälkimakua kohden kuivuu entisestään ja humalan katkeruus tuo tasapainoa kokonaisuuteen. Oikein hyvä "brettarevittelevä" olut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti