20 lokakuuta 2015

Maitokaupan jouluoluet (2015): Sinebrychoff, Malmgård ja Saimaa

Joulu tekee tuloaa ja kohta Alkon jouluoluetkin lävähtää saataville. Suomen Olutoppaan foorumilla ollaan jo veikkailtu tulevia oluita ja taitaa siellä jo ihan tietoakin olla isosta osasta. Listauspäivä kerrotaan olevan 2.11 ja mahdollisia oluita olisi mm. oheisen listauksen oluet:

-Rekolan Panimo Talven Tähti
-Prykmestar Vahva Joulubock
-Mufloni Talviporter
-Suomenlinnan Panimo Old Greig
-Stallhagen Brewdolf the Reinbeer
-Malmgård Tammiportteri
-Huvila Arctic Circle Ale
-Sinebrychoff IV Jouluolut
-Ayinger Winter Bock
-Zoller-Hof Donator
-Stallhagen Julbock
-Kapuziner Winter Weiss
-Nøgne Ø God Jul
-Old Winter Ale
-N'Ice Chouffe
-Shepherd Neame Double Stout
-Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
-Kasteel Rouge
-Old Tom Ginger
-Ørbæk Kors ØØll

Alkon jouluoluita odotellessa nappasin maitokaupasta muutamat laajemmin saatavilla olevat jouluoluet. Näiden lisäksi varmasti löytyy muitakin varteenotettavia vaihtoehtoja, mutta nämä olen nähnyt ainakin useampien kauppojen hyllyillä.


Ehkä reseptiltään mielenkiintoisin on Saimaan Juomatehtaan Brewer’s Special -sarjaan kuuluva Winter Special, joka on maustettu tähtianiksella, kardemummalla, pomeranssilla ja kanelilla. Humaliakin löytyy riittämiin talvikauden olueksi – Columbus, Cascade, Chinook. Muiden oluiden reseptejä ei erityisemmin olla availtu, mutta Malmgårdin oluesta löytyy perusraaka-aineiden lisäksi spelttivehnää. Maku ratkaisee.

Sinebrychoff Jouluolut, 4,6%

Tuoksussa lempeää karamellisuutta, kevyttä paahteisuutta ja miedosti metallisuutta. Maltaisuudessa mukava mausteinen karamellisuus. Tuoksu on aika mieto, mutta näin on varmaan tarkoituskin. Ei erityisesti jouluinen ainakaan mausteisuudeltaan.

Maussa mennään melko perus tumman lagerin maailmassa, mutta tässä on jo monimuotoisuutta hieman. Itseasiassa melko mukavan sopusuhtainen kevyen makea maltaisuus, jossa sopiva paahteisuus. Suutuntuma on aika kepeä, ei kuitenkaan vetinen. Jälkimakuun jää hyvin kevyt katkeruus, karamellisuus ja maltainen leipäisyys. Parempi kuin muistelin.Malmgård Jouluolut, 4,5%

Tuokussa tummaa sekaleipää ja kevyttä viikunaista kuivahedelmäisyyttä. Mämmikin tulee etäisesti mieleen. Paahteisuus on kevyttä ja pehmeää. Lämmetessä saa konvehtirasian aromia ja ripauksen kahvisuutta.

Maku on leipäisen maltainen ja kevyesti paahteinen. Samaa kuivattua viikunaa kuin tuokussa. Suutuntuma sopivan maltainen. Jälkimaussa kevyttä maitokahvista paahteisuutta ja mietoa katkeruutta. Kevyesti maitokaakaotakin löytyy. Konstailematon kevyen paahteinen ohrapirtelö.


 

Saimaan Brewer’s Special Winter Special, 4,7%

Tuoksussa selkeä mausteisuus – anista, neilikkaa, kardemummaa ja kanelia. Anis näistä ehkä vahvimmin. Yleisolemus on tummanpuhuva ja kuiva. Myös humalat tulee esille. Lämmetessä paahteisuus ja mausteisuus korostuu.

Maku on erittäin kuivan katkeroinen. Paahteisuus tuntuu reippaasti ja sitä korostaa greippisä humaluus. Mausteisuus ei ole niin esillä kuin tuoksussa. Suutuntuma on melko ohut ja hieman jauhoinen. Jälkimakuun jää hieman palanut ja greippisän kuiva maltaisuus. Liian kuiva ja ohut omaan talviolutmakuun.Nämä lähtisivät kaupasta mukaan oheisessa järjestyksessä:

1. Malmgård Jouluolut, 4,5% ***
2. Sinebrychoff Jouluolut, 4,6% ***
3. Saimaan Brewer’s Special Winter Special, 4,7% **

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti