09 lokakuuta 2015

Tölkki-APAn esikuva: Oskar Blues Dale’s Pale Ale

Otsikon legenda tulee Coloradosta Yhdysvalloista ja teki suunnan muutoksen "craftiin" vuonna 2002, kun panimo päätti tölkittää oluensa. Tämän seurauksena tölkkioluesta tuli pop. Piti paikata aukko yleisolutsivistyksessä hommaamalla Systembolagetista 25 kruunulla tölkki Oskar Bluesin Dale’s Pale Alea.

Panimoravintola aloitti toimintansa vuonna 1997 ja vuonna 1999 ravintolan kellariin perustettiin mikropanimo. Kolme vuotta myöhemmin panimo tölkitti ensimmäisiä tölkkioluita alkaen viitoittamaan tietä tölkkioluen puolesta. Useita muita pienpanimoita surasi perässä. Ihmiset huomasivat, ettei tuotteessa ollutkaan "can taste", eli tölkkimakua ja vielä kun kyseinen olut oli muutoinkin erinomainen, tuli tuotteesta melkoinen menestys.

2012 panimo laajensi toimintansa Pohjois-Carolinaan ja nykyään panimo tölkittää kaikki oluensa. Tölkkien lisäksi on toki kegitavaraa, mutta pullot ovat jääneet historiaan. Oluesta löytyy humalina Northern brewer, Cascade, Columbus ja Centennial. Nyt maistossa oleva tölkki tuli nautittua mökillä ja sen parasta ennen oli 20.12.2015.


Oskar Blues Dale’s Pale Ale, 6,5% (bbe. 20.12.2015)

Tuoksussa humaluus tulee pihkaisena, pähkinäisenä ja karamellisena. Maltaisuus hieman toffeista ja karamellista. Tuoksusta ehkä huomaa, ettei ole enää välttämättä aivan terävimmillään, hieman popcorniakin jo.

Maussa humalan katkeruus tulee pihkaisena ja havuisena, mutta matkan varrella karamellisuus voittaa kokonaismaun puolelleen. Pähkinäisen karamellista ja hieman tahmaista. Ei taida olla enää parhaassa iskussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti