14 lokakuuta 2015

Aberfeldy 21yo (2015)

Tämän pullotteen hommaamista olen arponut jo pitkään. Kohtalaisen hyvin saatavilla, mutta hinta heittelee melkoisesti riippuen paikasta – Espanjassa tästä pyydettiin jopa 160€. Ruotsinlaivoilla tähä törmää noin 80€ paikkeilla ja nettikaupoissa hinta vaihtelee 70-120€ tietämillä. Hollannista näyttäisi irtoavan reilu 80€:lla, joka on mielestäni käypä hinta tästä.

Aberfeldyn omistaa Bacardi ja osa, itseasiassa iso sellainen, menee sekoiteviskeihin, etenkin Dewarsiin. Otsikon 21-vuotias Aberfeldy julkaistiin lokakuussa 2005 korvaamaan 25-vuotiaan pullotteen. Vuonna 2014 imago koki isot muutokset – tyylikkäät mustan-kultaiset etiketit komeilee nykyään pulloissa. Valikoimista löytyy 21-vuotiaan lisäksi 12-, 16- ja 18-vuotiaat viskit.

Näiden helpommin löytyvien lisäksi löytyy muutamia single cask -pullotteita, joita voi ostaa melko kovaan hintaan, mikäli löytää. Huhujen mukaan tuloillaan olisi Aberfeldy 30yo ehkä jo tänä vuonna.


Aberfeldy 21yo, 40% (2015)

Tuoksu syvän ja pehmeän tamminen, hunajainen ja tumman hedelmäinen. Kuivattuja hedelmiä, jotka huokuu hunajaa. Tammitynnyri on tässä omaan nenään vahvasti, mutta sopivan elegantisti läsnä. Ripaus turvettakin mukana, joka tuo mieleen poltetun tynnyrin, tai hiilloksen. Mielestäni tästä huomaan iän tuomaa kypsyyttä. Miellyttävä tuoksu.

Maku on hyvin rauhallinen ja kohtalaisen täyteläisen oloinen. Ei öljyinen, vaan ehkä ennemmin hieman jähmeä. Tammi nipistelee rauhallisesti ja tuo mukanaan tummahkoa hedelmäisyyttä. Mokkanahkaista tuntumaa, jossa tummat kuivatut hedelmät ovat kevyesti esillä. Jälkimaku häipyy hieman liian nopeasti, tehden tästä aika kevyen ja helpon siemailtavan – jälkimaun puute aiheuttaa lasin käymistä huulilla tiheämpään.

Erinomainen tuoksu, mutta mausta jäi uupumaan runsautta – nyt elämys loppuu liian lyhyeen. Onko se sitten nuo kuuluisat 40 volttia, vai missä vika.... kyllä tätä silti mielellään siemailee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti