15 lokakuuta 2014

Stone Cali-Belgique IPA ja Pale Ale

Viskigate lepää, joten on aika palata arkisiin kirjoituksiin. Onhan se tietty mukava tietää, että viranomaisetkin ovat kiinnostuneita seuraamaan blogiani. Tässä heille hyvä olutsuositus; *VAROITUS*: Nämä oluet lukeutuvat ns. laadukkaampien oluiden joukkoon, jotka ei todennäköisesti aiheuta alkoholisoitumista, tai rappioitumista.

Kesän mittaan nautittuja laatuoluita löytyy raportoimatta listoilta ja nyt jatketaan jonon purkua jenkkipanimon kahdella "perus"-oluella. Perusolut siksi, että molemmat kuuluvat tällä hetkellä Stonen ympärivuotiseen valikoimaan (lue: perusvalikoimaan).

Ensimmäinen on ehkä hitusen erikoisempi, sillä nimensä mukaan kyseessä on Californian style IPA, jota on hieman kyyditetty belgialaisen oluen tyylillä. Idea olueen syntyi Stone 08.08.08 Vertical Epic Alen valmistuksen aikaan. Haluttiin tehdä belgityylinen ale, joka olisi vahvasti humaloitu. Ensin kokeiltiin Pale Ale -pohjaan, mutta lopulta se oikea pohja löytyi Stonen IPAsta.

Pohjana toimii siis Stone IPA, jota on tuunattu belgialaisella hiivalla ja Centennial-humalan sijaan kuivahumalonnissa on käytetty Chinook-humalaa. Minun korvaani kuulostaa ihan hyvältä. Ensijulkaisu oli vuonna 2008 ja tähän ipaan on katkeruutta repäisty 77 IBU:n verran.

Verrokiksi ei tällä kertaa löytynyt Stone IPAa, mutta toinen stonelainen löytyi kyllä kaapista. Stone Pale Ale on ehkä niitä tavallisempia oluita mitä heiltä löytyy (myös ympärivuotista tuotantoa), mutta muistikuvien perusteella ihan kelpo olut. Valmistajan sivujen mukaan kalifornialaistyyliä viedään brittiläisen alen suuntaan, jolloin syntyy hedelmäinen, tukevahkon maltainen ja maltillisesti humaloitu ale. IBU 50, ei siis mikään babyface humaloinniltaan kuitenkaan.Stone Cali-België IPA, 6,9%

T: Hedelmäistä raikkautta. Belgialaisen hiivan tuntee ja molemmat, sekä hiivaisuus että humalaisuus ovat hedelmäisiä. Hyvin tuoreen oloinen ja raikas. Tuoksussa ehkä hieman enemmän belgialaisuutta kuin IPAa. Ilmaa saatuaan päästää sitruunaista aromia (kuorta ja hedelmää). Hedelmäisyys muuttuu kukkaisemmaksi ja jopa hieman laventeliseksi. Oikein hyvä tuoksu!

M: Maussa on myös samaa raikkautta kuin tuoksussa. Hedelmäisyys (kirpeetä omenaa ja vihreää rypälettä) tuntuu miellyttävältä ja tätä makeuttaa hiivan tuntu. Humala on vahvahkosti esillä, muttei ole vedetty överiksi, vaan päästää muita makuja esille. Sitruksisuutta tuntuu kaiken muun ympärillä. Jälkimaussa humala saa otetta, mutta aivan lopussa tulee taas sitruunan vuoro. Pitkä jälkimaku. Todella hyvää.Stone Pale Ale, 5,4%

T: Melko kuiva ja paahteinen (ei stoutin tapaan). Mallasta tulee kevyenä toffeena. Paahteista kastanjaisuutta ja runsaasti maapähkinäisyyttä. Maltaisuus tulee leipäisyytenä. Miedosti karammellimallastakin aistittavissa.

M: Maku samoilla linjoilla tuoksun suhteen. Kuivan maltainen ja pähkinäinen. Humalat tulee paahteisena ja kuivana, ei hedelmäisyyttä juurikaan. Tämä on kuivan pähkinäinen (manteli, hasselpähkinä ja kastanja), sekä paahteisen maltainen.Melkoisen maukas tapaus tämä Cali-België. Olihan tuo Pale Ale myös ihan kelpo tuote, mutta tämä belgivivahteinen veijari pisti riman melko korkealle. Hedelmäinen, sopivan hiivakas ja rapean humalainen. Tätä ostaa jatkossakin mielellään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti