10 lokakuuta 2014

Sherryviski sokkotasting @ Kaski 9/2014


Viskien maisteleminen sai jatkoa järjestetyllä tastingillä Helsingissä, ravintola Kaskessa. Tarkemmin ottaen, tämä maistelu nautittiin sokkona, eli kaikki viskit oli ennestään tuntemattomia ja niistä paljastettiin vain alkuperämaa (Skotlanti) ja se, että kaikki oli täysin sherrykypsytettyjä. Näiillä nihkeillä alkutiedoilla kävin 14 muun osallistujan kera viskien kimppuun.

Tastingin järjesti "Pete ja Miska", jotka ovat aiemminkin järjestäneet maisteluja kyseisessä paikassa. Itselleni tämä oli ensimmäinen kyseisessä paikassa. Paikkana Kaski on ihan hyvä, sopivasti tilaa, eikä mitään häiriötekijöitä tmv. Sijainti (Latokartanonkaari 23, Helsinki) oli minulle hieman syrjäisempi kuin missä yleensä olen maisteluissa käynyt, mutta julkinen liikenne tuonnekin kuskasi ihan kohtalaisella ajalla (noin 1h). Kaskessa on kohtalainen valikoima viskejä (ehkä 30-50?) ja niistä osa hieman harvinaisempiakin. Pelkkiin peruspullotteisiin ei siis tarvi tyytyä.

Maisteltavia viskejä oli neljä kappaletta ja kuten mainittu, etukäteen ei tiedetty mitä lasissa oli. Kunkin viskin jälkeen vedettiin leikkimielinen arvailukierros, jolloin kukin pääsi veikkailemaan minkä tislaamon tuotoksia voisi olla kyse, mikä voisi olla ABV-vahvuusluokka, ikä jne. Melkein ajattelin laittaa loton vetämään, kun kahden ensimmäisen viskin kohdalla arvasin täysin oikein tislaamon ja ikäkin osui hyvin lähelle. Noh, ei näitä kovin vakavasti onneksi tarvi ottaa. Lopussa tuttuun tapaan rankig.

Maistelun makunystyröiden avaajana toimi Maku Brewing IPA, joka oli melkoinen pläjäys. Hyvää hedelmäisyyttä, skidisti happamuutta ja tuhtia humalaa. Sillä avautukin makuaisti aika lailla ja vedellä piti lantrata hetki ennen viskeihin siirtymistä.Glendronach 21yo Parliament, 48%

T: Tuoksussa tulee sellaista kuivaa oloroso-sherryä. Hieman nahkaisia vivahteita ja aivan aavistus kumisuutta. Sherryisyydessä on jonkin verran miellyttävää suklaisuutta ja kuivia hedelmiä. Ajan kanssa avautuu aika miellyttäväksi ja vahvan sherryiseksi

M: Jos lähetään heti arvailulinjalle, niin tulee mieleen Benriachin, tai Glendronachin sherryinen oloroso-versio. Maku on aika miellyttävän sherryinen. Kuivahko ja suklainen. Melko vahvasti sherryä, mutta miellyttävästi. Nahkaista ja kuivien hedelmien (viikuna, taateli ja luumu). Tutun tuntuinen ja voisin veikata Glendronachia, sen verta tulee vahvasti mieleen.
Longrow 9yo Duthies 46% (Cadenhead's)

Tuoksussa ylikypsää jedelmäisyyttä. Myös oloroso-sherryn kuivuutta. Aavistus rikkiä, muttei vielä häiritsevästi. Jonkin verran hunajaista pyöreyttä. 

Maussa kumi on onneksi aika piilossa. Hieman kuin turve pilkahtaisi. Alussa makeahkoa kypsää hedelmäisyyttä (nektariini, vihreä rypäle ja omena). Jälkimaku kuiahtaa. Veden kanssa jälkimaussa mieto tuhkaisuus. Ei sytytä. Veikkaisin Longrowia ja melko nuorta. 

Macduff 11yo Berrys' Own Selection, 60% (Berry Bros & Rudd)

T: Noniin. Tässä on sitä meikäläisen nenään sopivaa sherryä. Makeahkoa ja vanhemman tuntuista tammea. Kuivaa luumua ja rusinaa, sekä hienoa nahkaisuutta. Savuisuus on aika sopusuhdassa sherryn kanssa. Sherry on makeamman sherryn tutuista. Hyvä tuoksu!

M: Nyt on maussa hyvää pitkuakin. Taitaa olla illan eka single cask. Sherry on hienona mukana ja oikein sopusuhdassa. Voimakas ja notkea. Jälkimaussa suklaisuutta ja punaista edelmäisyyttä. Pitkä jälkimaku. Ehkä jokseenki alussa tulee nuorekkuutta, mutta jälkimaku tuo monipuolisuutta ja on hienon pitkä. Veikkaisin Benriach. 

Laphroaig 20yo, Pregnancy Tea Mix 29.124, 56,9% (Scotch Malt Whisky Society)

T: Ensimmäiseksi tuli mieleen Eskon Ardbeg. Kevyesti sherryä ja sekin on aika piilossa. Savuisuus on selkeämmin esillä kuin aiemmissa. Aika puhdas savuisuus. Palanutta kuivaa puuta ja pienesti maanläheisyyttä. 

M: Maussa voimakasta makeaa turvetta. Kihelmöi ja on melko puhdas. Sherry tulee makeahkoana, mutta ei tummana. Jälkimaussa maeaa mallasta ja hieman mentholia ja merellisyyttä. Ensin tuli mieleen Kilchoman, mutta Kilchon sherryiset on kyllä tuhkaisempia ja likaisempia. Joten Port Charlotte on arpa.
Lopuksi se luvattu ranking:

1. Glendronach 21yo Parliament, 48%
2. Macduff 11yo Berrys' Own Selection, 60% (Berry Bros & Rudd)
3. Laphroaig 20yo, Pregnancy Tea Mix 29.124, 56,9% (Scotch Malt Whisky Society)
4. Longrow 9yo Duthies 46% (Cadenhead's)

Muiden mielestä Mcduff oli paras. Toiseksi eniten ääniä meni Laphroaigille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti