05 lokakuuta 2014

Olut Expo Finland 2014 – Pernod Ricard Finlandin edustus


Pernod Ricardin listoilta löytyy runsaasti irkkuja valittavaksi, joista muutama on hieman harvemmin ravintoloissa nähtyjä. Irkkujen lisäksi löytyy läjä skotlantilaisia ja niistä yksi on ihan Suomen markkinoille pullotettu. Blendien ystäville löytyy arvokkaampia edustajia aina 21-ikäiseen asti.


IRLANTILAISET:

Jameson
Jameson 12yo
Jameson 18yo
Jameson Black Barrel

Tunnetuimpien irkkujen neljän suora. Ensimmäisetä ei varmaan tarvi paljoa mainita; onko yhtäkään viski-ihmistä, joka ei tuota ole maistanut? Kyseessä on noin 5-7-vuotiasta kolmeen kertaan tislattua irkkuviskiä, jota on kypsytetty pääasiassa ex-bourbontynnyreissä.

12-vuotias on jo hieman erilaisempi, ainakin paperilla. Ikämerkinnän lisäksi sen vattauksessa käytetään enemmän sherrytynnyreissä viettänyttä viskiä ja enemmän pot still -viskiä.

18-vuotiaassa vanhan jyväviskin seassa on olorosotynnyreissä kypsytettyä viskiä. Viski on viimeistelty first fill bourbontynnyreissä. Kumpikaan, 12yo ja 18yo, ei ole suora kypsytysjatke perus Jamesonista, vaan oma sekoitteensa.

Black Barrel on sekoite pot still -viskiä ja small batch jyväviskiä, joita on kypsytetty n. 8-12-vuoden ajan ex-sherry ja ex-bourbon yhdistelmänä.

Redbreast 12yo
Redbreast 15yo

Single pot still -irkkuviskejä, eli tisle on 100% mallastettua ja mallastamatonta ohraa. Perus 12-vuotiaan lisäksi on mahdollisuus maistaa muutamaa vuotta vanhempaa versiota. Isoveli on maultaan muhkeampi, onhan se pullotettu sentäs 46% vahvuudessa ja näinollen sitä ei ole myöskään kylmäsuodatettu. Muutoin 15yo on vain "kypsytysjatke".

Green Spot
Yellow Spot
(epävarma)
Kaksi Spot-sarjalaista. Vihreä, jota löytyy alkostakin, on noin 7-10-vuotiasta viskiä, josta noin 25% on kypsytetty sherrytynnyreissä. Alkon sivujen mukaan kypsytykseen on käytetty myös maissiviskitynnyreitä. Yellow Spot on puolestaan 12-vuotiasta Malaga-viinitynnyreissä kypsytettyä viskiä (makea väkevöity viini Espanjasta).SKOTLANTILAISET:

The Glenlivet 12yo
The Glenlivet 15yo French Oak
The Glenlivet 18yo
The Glenlivet Xeres
The Glenlivet Chapter
(epävarma)
Glenlivetin perusvalikoiman (12,15 ja 18) lisäksi löytyy pari erikoisempaa yksilöä. Xeres (Glenlivet Vintage 1994, Single Cask Edition XIX, Xeres) on Suomelle pullotettu single cask editions -pullote, jonka viski on kypsytetty first fill american oak -tynnyreissä. Toisinsanoen, tynnyreissä jotka täytetään ensimmäistä kertaa skotlantilaisella viskillä.

Chapter on hieman auki itsellenikin, sillä se voi viitata melko uuteen Guardians' Chapter -pullotteeseen, joka oli siis The Guardians of The Glenlivet -"raadin" valitsema viski.

Aberlour 10yo
Aberlour 18yo
Aberlour A`bunadh

Tislaamo, joka on kuuluisa runsaan sherrysävytteisistä viskeistään (bourbon + tuhti sherry). Perus 10-vuotiaan lisäksi tarjolla on kaunis 18-vuotias, joka on ex-bourbon- ja ex-sherrytynnyreissä kypsytelty viski.

Edellisten lisäksi on tarjolla kuuluisa "apunappi", josta on jo lähes 50 erää (batch) markkinoilla. Voimakkaampaa voimakkaampi ja sherryjyriin lukeutuva tynnyrivahvuinen legenda.


SKOTLANTILAISET SEKOITEVISKIT:

Royal Salute 21yo
Ballantines 17yo
Chivas Regal 18yo

Mummoviskiä tarjolla. Ei vaiskaan, tunnettuja yksilöitä, joissa blended-viski on saanut rauhassa kypsyä kauemminkin. Yksi suosikkisekoiteviskeistäni Ballantines 17yo on päässyt mukaan. Nämä kannattaa maistaa ennen persoonallisempia single malt -viskejä, jos maistaa.


Suosituksiin mainitsisin ainakin The Glenlivet Xeresin, sillä näitä ei kovin usein pääse maistelemaan baareissa ja hintakin on melko korkea jos kaupasta löytää (on muuten Arkadian Alkossa 280e). Jompi kumpi, Green Spot, tai Yellow Spot on myös maistamisen arvoinen. Kolmantena suosittelen Aberlour 18yo, hieno sherrysävytteinen viski.


Muista tarkistaa tapahtuman olutlistat JaskanKaljat-blogista. Päivän olutvinkkejä saattaa muuten löytyä Jaskan facebook-sivuilta.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *
Tapahtuman tiedot:

Aika ja paikka: 
24.-26.10.2014, Helsinki, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 

Pääsyliput: 
Ennakkoon Tiketti, PE, LA: 15€. 3pv lippu 25e. Hinnat sis. narikan ja tasting-lasin.

Tapahtuman sivut: 

Juomalistoja: 
Vuoden 2013 tapahtumakulku: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti