06 lokakuuta 2014

Olut Expo Finland 2014 – Brew Seeker Oy edustus


Brew Seeker Oy:n edustus tapahtumaan näyttää toistaiseksi seuraavanlaiselta. Mukana näyttää olevan viskejä, joiden ikäero on muhkeat 32 vuotta. Listaan saattaa myöhemmin tulla täydennystä.


SKOTLANTILAISET:

Glenfarclas 10yo
Glenfarclas 40yo

Glenfarclas tunnetaan sherrytynnyreissä kypsyneistä viskeistään. Tislaamolla on myös markkinoilla erittäin iäkkäitä viskejä ja loistava The Family Cask -sarja, josta löytyy viskejä aina 1952-luvulta saakka. Nyt päästä kuitenkaan perhetynnyreitä maistelemaan, mutta sen sijaan kahta muuta perusvalikoiman viskiä on maistettavana. 
10-vuotias on tämän perusrangen entry-pullote. 30 vuotta vanhempi, 40yo, on taas toisesta ääripäästä, eli perusvalikoiman vanhin. Tässä onkin hyvä tilaisuus maistaa kypsytyksen eroa. 

Benromach Peat Smoke
Hiljattain ulkonäkönsä kohennuksen kokenut speysider, eli Skotlannin ylämaiden tislaamoja. Nimensä mukaan tämä on kuitenkin alueen tyypillisestä turpeettomasta tyylistään poiketen turpeistettu viski. 
Tämän ohramallas on turpeistettu 50-67ppm lukemiin riippuen erästä. Tämän pullotteen kohdalla puhutaan siis jo reippaasti "Islay-luokan" lukemista. Peat Smoke -viskit ovat saaneet kypsyä ensimmäisen täytön ex-bourbontynnyreissä (first fill). Ensimmäinen batch julkaistiin 2007. 

Springbank 15yo
Hazelburn 8yo Sauternes
Longrow CV
Tässä on yksi suosikkitislaamoistani. Voisi kait puhua käsityöläistislaamosta, sillä Springbankilla ei uskota koneisiin, hommat hoidetaan perinteiseen tyyliin. Tislaamolla valmistetaan kolmea erityylistä viskiä: Springbank; tislattu 2,5-kertaa ja noin 10-15ppm turpeistettua, Hazelburn; kolmoistislattu (triple-distilled) turpesitamaton ja Longrow; kaksi kertaa tislattu raskaasti turpeistettu viski. 

Springbank 15yo on perusvalikoiman puolivälin tallaaja. Ex-bourbon- ja ex-sherrytynnyreissä kypsynyt öljyisän hedelmäinen viski. 

Hazelburn 8yo kuuluu Wood Expressions -sarjaan, jossa kokeillaan eri tynnyrikypsytysten vaikutusta. Kyseinen viski on kypsytetty 5 vuotta refill-bourbontynnyrissä ja loput 3 vuotta Sauternes-viinitynnyreissä. Sauternes on ranskalaista makeaa vaaleaa jälkiruokaviiniä. 

Longrow CV on peruspullote Longrown valikoimista. Itseasiassa se on entinen peruspullote, sillä sen korvasi hiljattain Longrown ikämerkitsemätön pullote ilman CV-merkintää. Longrow CV (jossa CV tulee sanoista Curriculum Vitae) on melko mielenkiintoinen pullote. Se on vattaus 6-, 10- ja 14-vuotiaita viskejä jotka on kypsytetty sherry-, port-, rommi- ja bourbontynnyreissä. 


MALLASSEKOITEVISKIT

Peat Chimney 8yo
Islayn Wemyss Maltsin blended malt, eli mallassekoiteviski (100% mallasviskiä). Viski koostuu kuudestatoista eri tisleestä, jotka on vatattu keskenään. Turpesitettua kyllä, muttei turvepommi. Tätä löytyy myös Alkostakin


Suosittelen maistamaan tietenkin 40yo Glenfarclasia, sillä ei tämänikäisiä viskejä kävele joka päivä vastaan. Ja kun suomalaisethan ei oikein välitä savuviskeistä *sarkasmia*, niin kannattaa maistaa speysiden savumpaa tuotantoa, eli Benromach Peat Smoke. Peat Smoken seuraajaksi soveltuu hyvin Campbeltownin savuisempi, useamman erityylisen tynnyrin tuotos, Longrow CV


Brew Seekerin olutlistat löydät JaskanKaljat-blogista.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *
Tapahtuman tiedot:

Aika ja paikka: 
24.-26.10.2014, Helsinki, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 

Pääsyliput: 
Ennakkoon Tiketti, PE, LA: 15€. 3pv lippu 25e. Hinnat sis. narikan ja tasting-lasin.

Tapahtuman sivut: 

Juomalistoja: 
Vuoden 2013 tapahtumakulku: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti