14 heinäkuuta 2014

Kuusi mysteeriä, Kuusi savuista, Kolme maistajaa

Savua oli ilmassa, kun taas tuli pidettyä pieni maistelu kavereiden kesken. Illan aiheena oli turpeiset viskit ja nämä maisteltiin vieläpä sokkona. Mitään erityistä arvailua ei tälläkään kertaa järjestetty, mutta tokihan siinä maistelun sarassa arvailuja liikkui puoleen ja toiseen lasien sisällöstä. Ennen loppua ei oltu paljastettu edes kaikille osapuolille mitä maistelusuoraan kuului, kuusi savuista, niillä mentiin.

Iltapäivä aloitettiin Karjalan Maltti -oluella, joka huuhtoi suun maistelukuntoon. Toinen kerta kun tätä mallasihmettä maistelin, eikä tälläkään kertaa polvet alkaneet vavista. Puolikkaan olutlasin jälkeen siirryttiin itse asiaan. Maistelu tapahtui varsinaisesti kahden pareissa, eli kaksi viskiä vierekkäin ja maistelu plus vertailu. Johtopäätöksinä tykkääkö viskistä vaiko ei. Toki tuli jemmattua kohtalaisia yksilöitä sivuun ja vertailtua vielä keskenään.

Alla löytyy lyhyehköt nootit maistetuista viskeistä siinä järjestyksessä kun ne tuli maisteltua. Lopusta löytyy oikea rivi mistä viskeistä oli kyse ja taas oma yhteenveto, mikä viski kolahti parhaiten. 


Sample #1

T: Teollista palanutta kumia. Muovin vivahde. Sadetakki. Turve on läsnä muttei mikään pommimainen. Melko nuorekkaan tuntuinen.

M: Yksinkertaista savuisuutta ja mietoa kihelmöintiä. Tasainen viiva maussa, ei syvyyttä. Suutuntuma hieman vetinen, mutta pitkä. Jälkimaussa viinivivahde. Ei kovin kummoinenSample #2

T: Melko erilainen kuin ykkönen. Muovimainen sadetakkihaju vaihtuu metsäiseen turvesavuun. Seassa on mokkaista vivahdetta. Hieman pölyistä tunkkaisuutta ja herukanlehtiä. Pölyisyys tuo mieleen myös homeen, mutta hyvällä tavalla. Hyvä tuoksu.

M: Edelliseen verrattuna iskee tuplasti kovempaa. Kihelmöivää turvesavua. Savuisuus on hieman tuhkaisa ja punaviinimarjaista. Aika tuju alusta loppuun. Laphroaigin kaltaista mineraalista tuhkaisuutta. Sample #3

T: Ohoh. Nuorta maltaisuutta. Viljasiilon pölyinen tunnelma. Märkää puuta miedosti. Turvesavu on mukana, mutta aika miedosti. Nuori viljapommi.

M: Aika ohut ja vetinen alku, mutta saa hieman voimaa jäljessä. Maktaisuutta ja mietoa makeaa turpeisuutta. Ei oikein saa muusta kiinni. Sample #4

T: Vanhaa sherrytynnyriä turpeen täyteisenä. Savuisuus ei tule pommina, mutta in selkeästi läsnä. Tässäkin on herukkaa. Alkuun hieman ujo, mutta paranee ajan myötä. Hapanta marjaisuutta tulee ajan myötä.

M: Hapanta marjaisuutta ja mietoa karamellia. Sherry tuntuu ihan mukavasti tuovan kypsää hedelmäisyyttä kuten luumua. Syvyyttä ei ehkä runsaasti, mutta ihan muellyttävä siemailtava.Sample #5

T: Sulkeutunut ja tunkkainen. Jälkikäteen jotakin vadelmamaista ja turpeista makeutta. Vahaisuus tuntuu myös tiettynä raskautena. Jodista mineraalisuutta.

M: Pehmeä ja vaisu alku. Keskivaiheilla voimistuu lippua kohden. Pieni vivahde virgin wood amerikan tammea. Ei syvyyttä. Runko jää vetiseksi. En ole kovin innoissani.Sample #6

T: Ohutta viimeisteltyä tuntua. Jokin port- tai punaviiniviimeistely. Nuorta turpeisuutta melko voimakkaasti. Jotenkin päälle liimattu profiili.

M: Maku on myös ohut ja pelkistetty. Turvesavu tulee makeahkon punaisen marjan ja pähkinän kera. Maltaista turvesavua. Ei myöskään syvyyttä ja nuorekkuus tylsistää. Oikea rivi ja oma ranking:

1.Sample #2. Kilchoman Single Cask 577/08, PX Sherry Cask, 54,9%
2.Sample #4. Longrow Red 11yo Shiraz finish, 53,7%
3.Sample #6. Bowmore 9yo port finish (2009) (Murray McDavid) 
4.Sample #1. Port Charlotte 10yo, OB, 46%
5.Sample #5. Famous Grouse The black grouse alpha edition, 40%
6.Sample #3. Bowmore Small Batch, OB, 40%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti