11 heinäkuuta 2014

Sierra Nevada Ruthless Rye IPA & Emelisse Smoked Rye IPA

Vehnien vallankaappauksen keskellä on hyvä antaa alaa kesän kakkossuosikeille (IPAt). Kaappi on ollut melko pullollaan vehnistä, mutta nyt on täytettä kerätty myös ipojen saralta ja korkki aukesi lämpimien päivien saavuttua. IPAn lisäksi näistä löytyy toinen yhdistävä herkkutekijä itselleni, ruis.

Ensimmäinen oluista on hollantilaisen Emeliessen Innovation-sarjaan kuuluva savuinen ruis-ipa. Reseptissä on käytetty 20% ruismallasta ja 10% savumallasta. Humalina löytyy Simcoe ja Cascade. Katkerot on luokkaa 55 IBU. Jotenkin tuntui odottavan tämän yksilön korkin aukeamista, vaikka yleensä savunmakuiset oluet eivät ole olleet omaan makuun kovin erikoisia.

Toinen oluista tulee Pohjois-Amerikasta, se on myös ruis-ipa, muttei savunmakuinen kuten edellinen. Näitä tuli hamstrattua muutama naapurimaastamme Ruotsista, jossa se majaili komeasti pienten erien hyllyssä. Hinta taisi olla 3,5e luokkaa, eli ei mikään mahoton. Oluenpanossa on käytetty maltaina Pale-, Caramel-, Chocolate- ja ruismaltaita. Humalina on käytetty Bravoa, Chinookia, Citraa ja jotakin testihumalaa (Experimental variety). Nämä kokeiluhumalat on monesti sellaisia, jotka ei koskaan päädy varsinaiseen kaupalliseen käyttöön. Olut kuuluu seasonal-sarjaan, jota on saatavilla rajoitettu erä.
Emelisse Smoked Rye IPA, 6,2%

T: Alkuun palanut puu ja savustettu ilmapiiri tuntuu selkeältä. Savuisuus kuitenkin väistää hedelmäisen ja marjaisan humalaisuuden tieltä. Punaisia raikkaita omenia, vadelmaa ja punaviinimarjaa, näillä voisi kuvailla hedelmäisyyttä. Ruis tuo tukevuutta ja tummuutta. Miellyttävä ja kutsuva tuoksu.

M: Suutuntuma on täyteläinen. Pehmeää ja rapeaa samaan aikaan. Humalat ja rukiin räväkkyys sopii mainiosti yhteen. Mukana on raikasta hedelmää ja savua sopivasti taustalla. Savuisuus on sellaista savustuksenomaista. Jälkimaku hennon savuinen, katkeran humalainen (nahkeaa katkeruutta) ja pehmeä.

Tykkäsin. Jos saisi lisää toivoa, niin hitusen raikkaampi humalaisuus (hedelmää enemmän). Muttä sellaisenaankin toimiva, jos hitusen savua ei häiritse.
Sierra Nevada Ruthless Rye IPA, 6,6%

T: Havuista ja greippistä humalaisuutta, jossa on jokin tumma vivahde. Humalan seassa tulee hieman pikimäistä utuisuutta. Mietoa karamellimallasta, joka pysyy kuitenkin kuivana. Pitkälle kantava tuoksu.

M: Amerikkalaista hedelmäistä humalaa, joka pysyy hyvin tasapainossa alusta loppuun. Ei muutu liian karamelliseksi eikä katkeraksi. Raikas ja puolikuiva makutuntuma. Suussa hiilihapot ja keskivertainen kuohkeus sopivat hyvin raikkaaseen (tummaan) olemukseen. Tulee mieleen männyn kuori). Humalaisuus on havumaista ja kuivahkoa. Jälkimaussa on hieno pitkä ja täyteläinen maku.

Hieman yksinkertaista katkeruutta, mutta toimiva IPA. Parasta tässä on humalan ja maltaan tasapaino.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti