22 heinäkuuta 2014

Vaihtoehto julkkisblendeille – Campbeltown Loch 21yo

Maistetulle myyntijyrälle otetaan nyt kilpailija, joka belndin kyltistä huolimatta saattaa painia hieman eri sarjassa. Jos Johnnie Walkerin tuntee jokainen viskiheppu, niin tämä belndi onkin hiukan harvinaisempi sarjassaan, vaikka onkin kohtalaisen hyvin saatavilla alan kaupoista. Mielenkiinto tämän maisteluun heräsi uudelleen, kun Springbank (J&A Mitchell) pullotti hiljattain erikoisjulkaisun 30-vuotiasta blendiä nimellä Spirit of Freedom, joka sisältää peräti 75% mallasviskiä. Sokkona menin kolmekymppisen tilaamaan, sillä kaapin blendiosasto kaikuu tyhjyyttään ja pieni kutina perskutarallan alla, että tämä saattaa olla herkkua.

Nyt kuitenkin katsotaan ensin miltä tämä 21-vuotias blended maistuu. Tämän brändin alla tuli maisteltua taannoin halvempaa ikämerkitsemätöntä versiota, Campbeltown Loch Blend, 40%, joka oli kuitenkin hyvin vaatimaton ja vetinen tapaus. Tuossa halpisversiossa jyvä-/mallassuhteen ollessa 60/40 % on se tässä iäkkäämmässä versiossa sama, mutta toisin päin; 60% mallasviskiä ja 40% jyväviskiä. Taustatietojeni mukaan tämän viskin jyväosuus tulee Girvanilta ja mallasosuus isolta osin Springbankilta.

Tämä otsikon viski korvasi 25-vuotiaan markkinoilla vuonna 2013 ja on pullotettu 46% vahvuudella, kun muut pullotteet ovat olleet pääsääntöisesti 40% ABV. Tästä seikasta (ja Springbankin periaatteista ylipäänsä) voidaan myös päätellä viskin olevan kylmäsuodattamaton ja väriaineeton. 21-vuotiaan lisäksi löytyy ikämerkinnöillä myös 25- ja 30-vuotias Campbeltown Loch, mutta nämä ovat hieman hankalampia saada käsiin.


Campbeltown Loch 21yo, 46% (2013)

T: Springbankille ominaista kevyen pippurista öljyisyyttä. Jopa hieman mineraalista rantafiilistä (suolavesi ja kivi). Jyvän tuomaa karkeuttakin löytyy. Alkuun ehkä hieman sulkeutunut tuoksu. Vesi avaa hedelmäisyyttä ja kevyttä mausteisuutta (muskottipähkinää ja uuniomenaista kanelisuutta). Mineraalisuus on tässä hienoa.

M: Maussa tunnistaa Springbankin tuotoksia heti. Esterisen öljyistä maltaisuutta, jonka mukana on kevyt valko- ja mustapippurisuus. Öljyisyys tuo mieleen myös hieman raskasmetallisuutta. Napakka, mutta melko rauhallinen suutuntuma. Kihelmöintiä on alusta loppuun, eikä se rönsyile missään vaiheessa. Alun ja keskivaiheen öljyinen suutuntuma kuivuu kevyesti jälkimakuun mentäessä.

Itse en tätä todennäköisesti erottaisi mallasviskistä. Blendimäisyys tulee tässä ehkä sellaisena pehmeytenä ja aavistuksen karkeana jyvämäisyytenä. Tämä on siis ihan miellyttävällä tavalla. Tässä on huomattavasti paremmin makua ja ytyä kuin ikämerkittömässä versiossa. Ehkä aavistuksaen ujoutta, mutta niinhän näissä blendeissä monesti on. Koska Springbankista tykkään yleisestikin, niin tämähän upposi meikäläiselle ihan mukavasti. Toisaalta blendiksi tämä on ehkä liiankin persoonallinen (Springbank paistaa niin hyvin läpi), että tietyllä tavalla sellainen ympäripyöreys ja vahva laatublendimäisyys, mitä monesti itse laadukkaasta blendistä haen, jäi uupumaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti