04 heinäkuuta 2014

Vehnämaisto Vol. 2 – lisää vehnää randomilla

Oluiden puolella vehnämaratoni jatkuu. Alkoon tuli juuri hiljattain kesän oluita ja ne taisivat kaikki olla vehnäoluita. Nyt on siis aika laaja valikoima vehnää saatavilla alkoista. Tällä kertaa mentiin taas hyllyjen eteen seisomaan ja randomilla noukin tuoreet vehnät koriin. Lähes poikkeuksetta on nämä vehnät maistuneet tänä kesänä, mutta joukkoon on mahtunut muutama hieman tylsempi vaihtoehto. Tähän väliin voisi hieman kerrata, että parhaiten on maistunut Hofbräu Schwarze Weisse ja Schneider Weisse Tap 4.

Näiden Alkon vehnäoluiden lisäksi (joita jäi vielä näidenkin jälkeen maisteltavaksi) olisi vielä maitokaupan hyllyillä aimo annos vehniä maisteltavaksi. Voi olla, että kesän mittaan niitäkin tulee poimittua, mutta toistaiseksi tyydytään varmempaan tarjontaan. Muistikuvien perusteella ainakin Nokian Panimon Keisari EloWehnä on ollut sellainen maitokaupan varma valinta. Keisari EloWehnä, 66 ja Karhun Ruis, kesämiehen kolmiloikka.

Maitokaupan hyllyiltä kuitenkin takaisin Alkon hyllyille ja tarkempaan syyniin tarttui tällä kertaa oheiset maisteltavat.


Störtebeker Roggen-Weizen, 5,4%, 4,85€
Ruis-, vehnä- ja karamellimaltaat, sekä paahdetut maltaat. Perle-humalaa. 35 EBC ja 13 EBU.

T: Tummalle oluelle ominaista mietoa jauhoisuutta (leipämäisyyttä) ja vehnän banaanisuutta mietona. Maltaisuus on lievästi metallista ja hiivan täyttämää. Hiivaisuus ei ole mitenkään erityisen vahvasti esillä. Rukiisuus tulee myös kevyesti esille. Ihan hyvä tuoksu, tulee hieman tumman lager-oluen ja vehnäoluen sekoitus mieleen.

M: Suutuntuma on miellyttävä. Kevyen jauhoisen samea ja sopivan hiilihappoinen. Maussa tuo myös mieleen hieman tumman lagerin, mutta hedelmäisyys (banaani ja omena), sekä mieto hiiva tuovat myös vehnäisiä piirteitä. Maltaisuus on miellyttävää. Ruis tuonee tähän ryhtiä, muttei ehkä tarpeeksi.

Alkuun tämä tuntuu melko kivalta Hofbräun tumman haastajana, mutta melko pian alkaa paljastua pientä yksinkertaisuutta. Keskivaiheilta loppua kohti jättää kyllä toivomisen varaa. Kevyempänä tummana toimii melko kivasti.

Coisbo Qeens Desire, 4,8%, 3,89€
Pilsner-, münich-, karamelli- ja vehnämaltaat, Magnum- ja Perle-humalat. 12,9 EBC ja 20,4 EBU.

T: Hedelmäisen voimakashiivainen. Tulee paljon mieleen belgiolut. Hedelmäisyys on mausteista (neilikkaa) ja hieman sitruksista. Hiiva tuo puolestaan makeaa tuntumaa. Lisäksi hieman salmiakkinen vivahde. Miellyttävän raikkaanmausteinen tuoksu.

M: Maussa sitten mennäänkin hieman metsään. Suutuntuma on ensimmäinen kompastus. Pliisu. Jään heti kaipaamaan puraisua. Lähes hiilihapoton ja humalaton. Kuin kertaalleen ravistettua. Onkohan tämä ihan kunnossa? Sitruunamehua ja hiivaa kyllä tulee ja lisänä pientä banaanisuutta. Jälkimaussa pientä mukavaa mausteisuutta (neilikka ja hiiva), mutta ei tätä pelasta. Yleisfiilis jää vetiseksi.
Erdinger Urweisse, 4,9%, 3,74€
Vehnä- ja palemaltaat, Hallertau-humalat. 21,3 EBC ja 9,8 EBU.

T: Perus kamaa. Ihan hyvä balanssi, mikään ei hypi silmille. Pientä hiilihapon innokkuutta tulee nenätuntumassa. Pienen ajan ja lasinheiluttelun jälkeen tulee aromikasta hedelmäisyyttä jossa hiukan kukkaisuutta.

M: suutuntuma on hyvänlainen. Rapean raikasta, muttei liian kuohkeeta. Hieman löytyy sameuttakin. Maussa on jotakin hieman parfyymistä kukkaisuutta. Hiiva ja banaanit on melko piilossa. Raikasta hedelmää appelsiinin ja miedon sitruunan muidossa. Melko simppeli maultaan, mutta runko on jokseenkin kohdillaan ja tekee tästä ihan hyväntuntuisen. Hyvää ja laadukasta, mutta ei pärjää esim. Ayingerin Brauweisselle, tai HB schwarze weisseelle.
Schneider Weisse Tap 2 Mein Kristall, 5,3%, 3,75€
Ohra- ja vehnämaltaat, Hallertauer Herkules -, Hallertauer Saphir - ja Hallertauer Cascade -humalat. 13,6 EBU, 7,9 EBC.
T: Selkeän raikas ja vehnäinen. Toffee tulee myös mieleen lämpimästä tunnelmasta. Paahdettua vehnää. Muutoin samankaltainen, mutta sellainen täyteläinen fiilis jää uupumaan hiivan ja tummuuden puutteen vuoksi.

M: Suutuntuma on raikas ja kepeä. Mausteita on lämpimän toffeen ja banaanin voimin. Vehnäisyys on jokseenkin teennäisempää kuin suodsattamattomissa. Jälkimaku makean vivahteinen ja puhdas. Jään kaipaamaan hiivaista täyteläisyyttä, mutta kirkkaaksi ihan kelpo yksilö.
Erdinger Pikantus, 7,3%, 4,09€
Vehnä-, pale- ja ohramaltaat, Hallertau-humalat. 11,1 EBU ja 64,1 EBC.
T: Tuoksu on selkeästi tummempi (paahteisempi) ja maltaisempi kuin edellisten. Maltaisuus on imelää ja tuo mieleen mämmin. Hiiva on vahvemmin esillä kuin yleensä. Vahvan belgioluen piirteitä. Makea vehnä tuo mukana banaanin lisäksi kevyesti lakritsisuutta. Tummempi ja tunkkaisempi. Muistuttaa viimesetin Schneider Tap 7.

M: Samaa imelää makeutta kuin tuoksussa. Hieman sokerinen jopa. Suutuntuma runsaan kuohkea ja pehmeä. Belgityylistä maltaista makeutta, joka tuo melko tuhtia olemusta. Nyt ei voida puhua kovin raikkaasta oluesta, sillä tämä on kaikinpuolin hitaampaan nautiskeluun tarkoitettua kamaa. Jälkimaussa makeus hieman väistyy ja tilalle jää melko kuiva ja vaahtoisa suutuntuma. Omaan makuun hiukan liikaa imelyyttä.
Top-3 vehnämaisto vol. 2:lle olisi seuraavanlainen:

1. Störtebeker Roggen-Weizen, 5,4%, 4,85€
2. Erdinger Urweisse, 4,9%, 3,74€
3. Erdinger Pikantus, 7,3%, 4,09€

Vehnämaiston Vol 1. pääset lukemaan tästä linkistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti